Nivelkierukan vamma - Klinik.fi

VALITUT OIREET (6)

Nivelkierukan vamma

Päivitetty: 20.09.2018

Rustosta koostuvat nivelkierukat sijaitsevat polvinivelen sisä- ja ulkosivulla, reisi- ja sääriluiden välissä. Niiden tehtävänä on mm. tasata polviniveleen kohdistuvaa painetta ja rasitusta. Tavallisin nivelkierukan vamma on kierukan osittainen tai täydellinen repeämä, joka syntyy polven vääntöliikkeen seurauksena painon ollessa samalla jalalla. Nivelkierukan vamman saa vuosittain noin 60 henkilöä / 100 000 suomalaista kohti.

MILLOIN HOITOON?

Itsehoidollinen

Lievää ja ohimenevää polvikipua voi turvallisesti lievittää itsehoidolla muutaman päivän ajan.

Suositellaan jatkotutkimusta

Mikäli tapaturman jälkeen polvessa esiintyy selkeää kipua tai turvotusta, polvi pettää alta tai siinä esiintyy ns. lukko-oiretta, on hyvä hakeutua lääkärin tutkittavaksi muutaman päivän kuluessa.

Nivelkierukan vamman oireet ja tutkiminen

Nivelkierukan repeämä aiheuttaa polveen kipua ja turvotusta. Polvi saattaa tuntua pettävän alta kävellessä tai siinä voi esiintyä ns. lukko-oiretta: polvi jää koukkuasentoon ja sen suoristaminen on hankalaa tai sitä ei kivun vuoksi saa suoristettua ollenkaan. Nuorilla repeämä vaatii yleensä isomman tapaturman, kun taas iäkkäämmillä repeämä voi syntyä pienestäkin vammasta.

Nivelkierukan repeämän tarkempi tutkiminen vaatii yleislääkärin, ortopedin tai fysiatrin vastaanoton. Lääkäri tunnustelee polven alueen sekä tarkistaa sen liikkeet nivelkierukan vammaa epäiltäessä. Usein kierukkavammoissa tunnusteluarkuus tuntuu suoraan polvinivelessä nivelraon kohdalla. Repeämä voidaan todeta magneettikuvauksella tai polvinivelen tähystyksellä. Röntgenkuvasta ei kierukan vammoja voi nähdä.

Nivelkierukan vamman itsehoito

Lievää nivelkierukan vammaa voi pyrkiä hoitamaan itsehoidolla, sillä pienet repeämät saattavat parantua itsestäänkin. Kivun hoitoon voi käyttää apteekista ilman reseptiä saatavia tulehduskipulääkkeitä (kuten ibuprofeeni tai ketoprofeeni), jotka muutaman päivän kuurina sammuttelevat myös vamman aiheuttamaan tulehdusreaktiota. Tarvittaessa myös parasetamolia voidaan käyttää tulehduskipulääkkeiden tilalla tai rinnalla.

Pahimman kivun hellitettyä polven ja reiden alueen liike- ja lihaskuntoharjoitukset ovat tärkeitä paranemisen kannalta.

Nivelkierukan vamman hoito ja tähystys

Mikäli itsehoito ei tuota tulosta tai tarvitaan tehokkaampaa kivunlievitystä, lääkäri voi kirjoittaa reseptillä pitkävaikutteisempaa tai tehokkaampaa tulehduskipulääkettä. Tarvittaessa fysioterapeutti, naprapaatti tai kiropraktikko voi neuvoa liike- ja lihaskuntoharjoittelun suorittamisessa.

Polven tähystys kertoo nivelkierukoiden tilanteesta. Repeytynyt kierukka voidaan tähystyksessä samalla yrittää ommella takaisin kiinni. Jos ompelu ei onnistu, vaurioitunut kierukan osa pyritään poistamaan ja tasoittamaan mahdollisimman paljon kierukkaa säästävästi. Tähystyksen jälkeen polvea pitää kuntouttaa ja tehdä liike- ja lihaskuntoharjoitteita, jotta lopputulos olisi mahdollisimman hyvä. Esim. fysioterapeutti voi antaa neuvoja kuntouttamiseen ja harjoitteisiin.

Korvaukset

Korvaukset voivat olla mahdollisia esimerkiksi tapaturma-, liikenne- tai matkavakuutuksen kautta. Osittaista Kela-korvausta voi saada fysioterapeutin tai muun asianmukaisen koulutuksen saaneen henkilön antamasta hoidosta.

Asiantuntijat

  • Muut
  • Lääkärit