Polvilumpion sijoiltaanmeno eli patellaluksaatio - Klinik.fi

VALITUT OIREET (5)

Polvilumpion sijoiltaanmeno eli patellaluksaatio

Päivitetty: 20.09.2018

Polvilumpion sijoiltaanmeno eli patellaluksaatio tarkoittaa tilaa, jossa polvilumpio siirtyy pois paikoiltaan. Polvilumpio on jänteen ympäröimä luu, joka sijaitsee polvinivelen etupuolella reisi- ja sääriluun välissä. Polven vääntyessä sisäänpäin polvilumpio voi mennä sijoiltaan, jolloin se siirtyy polven keskikohdalta ulospäin. Polvilumpion sijoiltaanmeno eli patellaluksaatio on yleinen murrosikäisten ja nuorten aikuisten vamma; sen saa vuosittain noin 80 henkilöä / 100 000 suomalaista kohti.

MILLOIN HOITOON?

Kiireellinen

Mikäli tapaturman jälkeen polvilumpio on käynyt tai jäänyt pois paikoiltaan, polvessa esiintyy selvää kipua ja turvotusta tai painon varaaminen jalalle ei onnistu, on hyvä kääntyä päivystyksellisesti lääkärin puoleen.

Polvilumpion sijoiltaanmenon oireet ja tutkiminen

Polvilumpion sijoiltaanmeno eli patellaluksaatio syntyy usein tapaturmaisesti, kun polvi vääntyy sisäänpäin polven ollessa samalla hieman koukussa. Tällöin polvilumpio siirtyy ulospäin ja nousee pois paikaltaan. Kipu on usein kovaa ja turvotus kehittyy nopeasti. Polvilumpio saattaa jäädä pois paikaltaan polven ulko-osiin tai se voi siirtyä takaisin paikoilleen itsestään (esimerkiksi jos jalka suoristetaan tapaturman jälkeen). Kyseiselle jalalle voi olla vaikea ottaa painoa. Joskus patellaluksaatioon liittyy luumurtumia.

Yleensä polvilumpion sijoiltaanmeno on selvä, mutta vamman laajuuden arviointi vaatii tavallisesti käyntiä yleislääkärillä tai ortopedilla. Lääkärin perustutkimuksiin kuuluvat mm. polven ja polvilumpion tunnustelu sekä polvinivelen liikkeiden tarkastaminen. Röntgenkuvassa nähdään mahdolliset murtumat ja se kuuluukin polvilumpion sijoiltaanmenon perustutkimuksiin. Tarvittaessa tarkempia kuvantamistutkimuksia (kuten magneettikuvaus eli MRI) voidaan harkita - erityisesti mikäli ollaan harkitsemassa leikkausta pitkittyneen patellaluksaation korjaamiseksi.

Polvilumpion sijoiltaanmenon itsehoito

Polvilumpion sijoiltaanmeno vaatii yleensä aina käyntiä lääkärissä. Ensiapuna voi kuitenkin yrittää polven varovaista suoristamista, jolloin polvilumpio yleensä palaa takaisin paikalleen. Turvotusta voi vähentää esim. apteekista saatavalla kylmäpakkauksella ja pitämällä jalkaa koholla. 

Polvilumpion sijoiltaanmenon asiantuntijahoito

Mikäli polvilumpio on vielä lääkäriin mennessä pois paikoiltaan, laittaa lääkäri polvilumpion takaisin paikoilleen. Turvonnut polvi voidaan tyhjentää neulan avulla; usein turvotus ja paine nivelen sisällä voi olla suurta ja tällöin ylimääräisen nivelnesteen tyhjentäminen voi helpottaa painetta ja kipua.

Jos patellaluksaatioita ei ole useita eikä vakavia murtumia havaita, voidaan sijoiltaanmeno hoitaa polvituen avulla. Reisilihasten liikeharjoittelu suositellaan aloitettavaksi jo parin päivän kuluessa. Fysioterapeutti voi antaa neuvoja tai ohjausta kuntoutukseen. Yleensä polvitukea pidetään parin viikon ajan. Tulehduskipulääkkeitä (kuten ibuprofeeni tai diklofenaakki) voidaan käyttää kivun hoidossa.

Toistuvissa patellaluksaatioissa sekä tiettyjen murtumien yhteydessä voi leikkaus tulla kyseeseen. Leikkauksenkin jälkeen kuntoutuksella ja fysioterapialla on tärkeä merkitys paranemisen kannalta.

Korvaukset

Jos patellaluksaatio on syntynyt tapaturman seurauksena, voivat korvaukset olla mahdollisia esimerkiksi tapaturma-, liikenne- tai matkavakuutuksen kautta. Osittaisia Kela-korvauksia voi saada myös fysioterapiasta ja joistain muista fysikaalisista hoidoista.

Polvilumpion sijoiltaanmenon ehkäisy

Jos taustalla on useita polvilumpion sijoiltaanmenoja, voidaan tehokkaalla polven ja reisilihasten liikeharjoittelulla tai leikkauksella ehkäistä mahdollisia tulevia sijoiltaanmenoja. Ohjeita liikeharjoitteluun saa mm. fysioterapeutilta.

Asiantuntijat

  • Muut
  • Lääkärit