Turvonnut polvi - Klinik.fi

VALITUT OIREET (2)

Turvonnut polvi

Päivitetty: 20.09.2018

Turvonnut polvi johtuu nesteen kertymisestä polvinivelen sisään. Neste on usein verta tai verensekaista eritettä, joka syntyy jonkin polven alueen kudoksen vaurioitumisesta tapaturman seurauksena. Myös tulehdus voi aiheuttaa tulehduseritteen ja nesteen muodostumisen polviniveleen. Muita polven turpoamisen syitä ovat mm. nivelreuma ja polven nivelrikko.

MILLOIN HOITOON?

Itsehoidollinen

Jos polvi turpoaa selvistä rasitukseen liittyen, eikä turvotus ole kovin voimakasta, kyseessä on todennäköisesti polven nivelrikko Tällöin vaivaa voi pyrkiä lievittämään itsehoidolla muutamien päivien ajan.

Suositellaan jatkotutkimusta

Mikäli polvi turpoaa tapaturman seurauksena, kannattaa hakeutua lääkäriin. Myös nivelreumassa tai pitkittyneessä nivelrikossa polven turpoamiseen voi saada apua lääkäriltä.

Kiireellinen

Jos polven turvotukseen liittyy kuumotusta, punoitusta tai yleisoireita (kuten kuumetta), on tutkimuksiin mentävä välittömästi.

Polven turvotuksen aiheuttajat ja tutkiminen

Yleensä polven turvotus syntyy polveen kohdistuvan iskun tai väännön seurauksena. Vaivaan liittyy tällöin lähes aina myös polvikipua. Turvotus voi olla vamman jälkeen hyvinkin suurta, jolloin myös polven koukistaminen ja ojentaminen voi tuntua hankalalta. Esimerkkejä tyypillisistä polven vääntövammoista ovat nivelkierukan vamma ja polvilumpion sijoiltaanmeno eli patellaluksaatio.

Polvinivelen tulehduksessa polven turvotuksen lisäksi esiintyy yleensä kipua, nivelen kuumotusta tai punoitusta sekä yleisoireita (kuten kuumetta). Nivelreumassa elimistö itse aiheuttaa tulehduksen ja turvotuksen polveen (katso nivelreuma). Nivelrikossa taas polven turpoaminen liittyy erityisesti rasitukseen (katso polven nivelrikko).

Tarkemmin polven tapaturmista ja vaivoista on kerrottu myös erillisessä artikkelissa polvikipu.

Lääkärin perustutkimuksiin polven turvotuksen vuoksi kuuluvat mm. polven liikkeiden tutkiminen ja polven alueen tunnustelu. Lisäksi lääkäri testaa nivel- ja ristisiteiden, polvilumpion sekä nivelkierukoiden tilanteen. Myös ylimääräisen nivelnesteen poistaminen ja mahdollisen polven sisäisen verenvuodon toteaminen ohuella neulalla saattaa tulla kyseeseen.

Röntgenkuvaus kuuluu usein perustutkimuksiin – erityisesti murtumaa tai nivelrikkoa epäiltäessä. Tulehdusta tai nivelreumaa epäiltäessä lääkäri voi lisäksi määrätä verikokeita (kuten tulehdusarvo [CRP] tai reumatekijä). Tarvittaessa käytetään tarkempia kuvantamistutkimuksia (kuten magneettikuvausta) tai tähystystutkimusta.

Polven turvotuksen itsehoito

Polven turvotuksen syy on pyrittävä aina selvittämään, sillä turvotuksen itsehoito määräytyy vaivan aiheuttajan mukaan. Lieviä vammoja voi hoitaa levolla ja kivuliaiden liikkeiden välttämisellä. Myös kylmähoito esimerkiksi kylmägeelipusseilla vähentää turvotusta tehokkaasti.

Polven nivelrikon aiheuttaman turvotuksen hoidossa tärkeää on ylipainon välttäminen ja hyvän lihaskunnon ylläpitäminen. Hyviä liikuntalajeja ovat mm. pyöräily, uinti ja vesijuoksu. Erilaiset apuvälineet (kuten kävelykeppi) voivat myös olla hyödyksi.

Polven turvotusta voi yrittää lievittää lyhytkestoisesti myös itsehoitolääkkeillä. Tulehduskipulääkkeet (kuten ibuprofeeni tai ketoprofeeni) sammuttelevat kuuriluontoisesti otettuna ärtymysreaktiota polvesta ja voivat vähentää turvotusta. Tällöin on kuitenkin hyvä varmistaa valitun lääkkeen sopivuus muiden sairauksien tai lääkitysten kanssa. Tulehduskipulääkkeitä on olemassa myös geeleinä (mm. diklofenaakki ja piroksikaami), joita voi sivellä polven alueelle.

Polven turvotuksen asiantuntijahoito

Turvonnut polvi voidaan tyhjentää pienen neulan avulla. Usein ylimääräisen nesteen saaminen ulos helpottaa oireita, kun paine nivelen sisällä vähenee. Muuten polven turvotuksen hoito tapahtuu vaivan aiheuttaneen tilan tai sairauden mukaan (katso tarkemmin nivelkierukan vamma, polvilumpion sijoiltaanmeno eli patellaluksaatio ja polven nivelrikko). Kuntoutuksessa on apuna usein fysioterapeutti tai esimerkiksi kiropraktikko.

Niveltulehdus hoidetaan aiheuttajan ja tilanteen mukaan yleensä antibioottihoidolla. Nivelreumassa niveleen saatetaan pistää kortisonia tyhjennyksen jälkeen; nivelrikossa myös hyaluronaattia.

Korvaukset

Jos polven turvotuksen aiheuttanut vaiva on syntynyt tapaturman seurauksena, voivat korvaukset olla mahdollisia esimerkiksi tapaturma-, liikenne- tai matkavakuutuksen kautta. Osittaisia Kela-korvauksia voi saada myös fysioterapiasta ja eräistä muista fysikaalisista hoidoista.

Polven turvotuksen ehkäisy

Polven turvotuksen ehkäisy on pitkälti turvotuksen taustalla olevien vaivojen hyvää hoitamista. Tarkemmin eri vaivojen ennaltaehkäisystä on kerrottu erillisissä artikkeleissa polven nivelrikko, polvilumpion sijoiltaanmeno eli patellaluksaatio, nivelkierukan vamma ja nivelreuma.

Asiantuntijat

  • Muut
  • Lääkärit