Polven tähystys eli artroskopia on ortopedin suorittama toimenpide, jolla voidaan tutkia ja hoitaa polvinivelen sisäisiä vikoja. Tämä tapahtuu tekemällä polven sivuun 1-3 pientä haavaa ja viemällä nivelen sisään kameratähystin ja toimenpidevälineitä. Polven tähystysleikkaus on yleisimpiä tähystystoimenpiteitä ja se on operaationa kevyempi kuin normaali avoleikkaus.
Polven tähystys
Polven tähystys on käytössä polvinivelen sisäisten vikojen tutkimisessa ja hoitamisessa. Toimenpiteen etuna on, että tähystämällä todetut viat voidaan yleensä hoitaa saman tähystyksen aikana. Yleisimpiä polven tähystyksellä hoidettavia vaivoja ovat mm. nivelkierukan vamma, nivelsiteiden repeämät sekä polvinivelen sisäiset irtopalat, jotka voivat oireilla mm. polvikipuna tai polven turpoamisena. Tähystystarve arvioidaan aina tapauskohtaisesti, ja arvioon vaikuttavat mm. koettu kipu ja oireista aiheutuva toiminnallinen haitta.
Polven tähystyksen suoritus
Polven tähystyksen suorittaa ortopedi. Tähystys tehdään yleensä selkäydin- tai paikallispuudutuksessa, joten leikattava voi halutessaan seurata toimenpidettä esim. TV-ruudun kautta. Puudutuksesta johtuen tutkittava ei tunne kipua toimenpiteen aikana.
Tähystyksessä polveen tehdään yleensä 1-3 pientä haavaa, joiden kautta pienet tähystimet viedään polvinivelen sisälle. Yhdessä tähystimistä on kamera, josta kuva polvinivelen sisältä välittyy TV-ruudulle. Tähystyksessä suoritettavat toimenpiteet riippuvat polvinivelen vaivasta. Ortopedi voi esimerkiksi tähystimien avulla kiinnittää repeytyneen nivelkierukan osan takaisin tai poistaa mahdollisia irtokappaleita. Tutkimus- ja hoitotoimenpiteiden jälkeen haavat suljetaan tikkien avulla. Tähystysleikkauksen kesto on yleensä noin 30-60 minuuttia.
Polven tähystyksen jälkeen
Polven tähystys tehdään lähes aina ns. päiväkirurgisena toimenpiteenä eli kotiin pääsee tavallisesti jo samana päivänä. Tarkkailuyksikössä vietetään toimenpiteen jälkeen yleensä joitain tunteja. Puudutuksen vaikutus häviää muutamassa tunnissa.
Kävely ja polven normaali käyttö on mahdollista heti puudutuksen hävittyä. Tarvittaessa liikkumista voidaan helpottaa kävelysauvojen avulla. Suurempaa rasitusta on hyvä välttää noin viikon ajan. Polven tähystyksen vuoksi kirjoitetun sairausloman pituus vaihtelee, mutta yleensä noin 1-2 viikkoa on riittävä.
Toimenpiteen jälkeistä turvotusta voidaan hoitaa kylmäpusseilla ja kohoasennolla. Kipuun voidaan käyttää tulehduskipulääkkeitä (kuten ibuprofeenia) tai joskus myös parasetamolia. Haavateippien läpi voi tihkua parin päivän ajan hieman verensekaista nestettä. Tämä ei ole vaarallista, vaan kuuluu asiaan. Jos hoidetun nivelen turvotus ei ala laskea muutamassa päivässä, polven alue alkaa punoittaa ja kuumottaa tai jos esiintyy yleisoireita kuten kuumetta, tulee hakeutua lääkäriin.
Tikkien poisto tapahtuu yleensä noin 10 päivän kuluttua toimenpiteestä ja yleensä hoitaja poistaa ne esim. terveyskeskuksessa tai lääkäriasemalla. Kuntoutus ja liikeharjoittelu ovat paranemisen kulmakiviä tähystysleikkauksenkin jälkeen. Tarvittaessa fysioterapeutti voi ohjeistaa liikkeiden suorittamisessa.
Korvaukset
Polven tähystystä vaativat vaivat (kuten nivelkierukan vammat) sattuvat usein tapaturmaisesti. Tällöin hoidon korvaukset voivat olla mahdollisia mm. tapaturma-, liikenne- tai matkavakuutuksen kautta. Lisäksi yksityisen terveydenhuollon puolella on mahdollista saada osittaista Kela-korvausta lääkärikäynneistä ja toimenpiteistä.