Selkäkipu - niskakipu - iskias? Aivojen ja kehon välinen yhteispeli kuntoon - Klinik.fi

Selkäkipu - niskakipu - iskias? Aivojen ja kehon välinen yhteispeli kuntoon

Kiropraktiikassa hermojen viestintää haittaavia häiriöitä kutsutaan liikehäiriöiksi. Aivan samoin kuin kallo suojelee aivoja, suojelee selkäranka selkäydintä. Jotta yhteys aivoista selkäytimeen ja siitä eri elimiin ja jäseniin toimisi kunnolla, on tähän kommunikaatioon vaikuttavat häiriöt saatava pois.

Häiriöt eli subluksaatiot aiheuttavat hermostoon painetta ja ärsytystä ja vaikeuttavat aivojen ja kehon tärkeää yhteyttä.

On tieteellinen tosiasia, että aivot, selkäydin ja ääreishermosto ohjaavat ja valvovat kehon jokaista toimintaa. Keho viestii häiriöistä erilaisin oirein, joista tiedetään, että epätasapainotilaa on jatkunut jo pidempään. Kiropraktiikan tarkoitus on paikallistaa ja korjata liikehäiriöt ja näin palauttaa kehon sisäinen tasapaino.

Jo syntymä saattaa aiheuttaa häiriöitä selkärangassa ja hermostossa. Kaatumiset, putoamiset ja muut onnettomuudet voivat johtaa rangan virheasentojen syntymiseen niin lapsella kuin aikuisellakin. Näiden hoitaminen mahdollisimman aikaisin vähentää ongelmia, jotka usein ilmenevät vasta aikuisiällä.

Auto-onnettomuudet, työtapaturmat, liiallinen istuminen, huono työergonomia ja kiireisen elämän rasitus voivat myös aiheuttaa hermostoa stressaavia häiriöitä. Tällaisesta voi seurata  jatkuessaan esimerkiksi käden tai jalan puutuminen, lonkkakipu, selkäkipu tai niskakipu, päänsärkyä, huimausta, suolistovaivoja, hengitysvaikeutta ja unettomuutta.

Miten kiropraktikko auttaa

Kiropraktikko hoitaa kehoa korkeakoulussa opittujen tekniikoiden avulla erilaisin häiriöitä laukaisevin menetelmin. Monipuolinen koulutus sisältää mm. anatomiaa, patologiaa, radiologiaa ja ennen kaikkea tuki- ja liikuntaelinvaivojen manuaalista hoitoa ja sen vaikutusta hermostoon. Opiskelu kestää 4-6 vuotta, minkä jälkeen valmistunut saa oikeuden Doctor of Chiropractic -titteliin.

Jos haluaa parhaan mahdollisen terveyden, on hoitojen säännöllisyys tärkeää. Minkään elimen toimintaa ei voi uhrata hoitamattomuudelle, sillä jokaisen hermosäikeen tulee olla vapaa lähettämään signaaleja aisteille ja sisäelimille. Esimerkiksi sydämen muljahtelut tai astma voivat olla merkkejä k.o. hermojen heikosta toiminnasta.

Kiropraktiikka tutkitusti parantaa suorituskykyä, nopeuttaa parantumista sekä estää pienten vammojen kehittymistä vaikeammiksi – ilman lääkkeitä tai kirurgiaa.

Perhe, lapset ja kiropraktiikka

Kiropraktiikka soveltuu kaikenikäisille. Usein vanhemmat raportoivat lapsen kiropraktisen hoidon jälkeen, että tämä mm. nukkuu paremmin ja ruuansulatusjärjestelmän toiminta on helpottunut. Imeväisikäiset näyttävät sairastavan vähemmän mm. flunssia ja korvatulehduksia. Näiden lisäksi hoitoa kannattaa käyttää myös koliikkiin, refluksiin, ummetukseen, yökasteluun, astmaan sekä immuunipuolustuksen vahvistamiseen.

Toisinaan käy niin, että vähitellen hoitoon on hakeutunut useita saman perheen jäseniä, sillä tietyt taipumukset ovat jossain määrin perinnöllisiä. Kun yksi huomaa voivansa hoitojen avulla paremmin, haluavat muutkin apua.

Paras aika tuoda lapsi kiropraktikolle on välittömästi synnytyksen jälkeen, sillä se voi olla traumaattinen sekä lapselle että äidille. Usein hoidetaankin molemmat, heti kun se on mahdollista!

Aivojen ja kehon välinen yhteispeli?

Selkärangan hermojen ja kehon eri osien välillä vallitsee tietty yhteys. Kiropraktisella hoidolla eli adjustoinnilla vaikutetaan suoraan aivoihin ja niiden muualle kehoon lähettämiin viesteihin. Yhteen elimeen tai toimintoon voi tulla häiriövaikutusta useammaltakin eri rangan alueelta yhtä aikaa. Alla esimerkkejä eri rangan alueiden vaikutuksista kehoomme:

Kaularangan alue (nikamat C1-C7),

vaikuttaa mm. näköön, kuuloon, limakalvoihin, kilpirauhaseen, sydämeen, keuhkoihin ja niskalihaksiin.

Rintarangan/ keskiselän alue (nikamat T1-T2),

vaikuttaa mm. käsivarsiin, henkitorveen, haimaan, sappirakkoon, maksaan, suolistoon ja virtsarakkoon.

Lannerangan/ alaselän alue (nikamat L1-L5),

vaikuttaa mm. vatsaonteloon, sukupuolielimiin, etureisiin, iskiashermoon, sääreen ja pohkeeseen.

Lantion alue (nikamat S1-S4),

vaikuttaa mm. ulkoisiin sukupuolielimiin, peräaukon lihaksiin, peräsuoleen, virtsarakkoon ja virtsanjohtimiin.

 

Kiropraktikko Sami Liukkonen

D.C. Doctor of Chiropractic

Blogitekstin kirjoittaja on kiropraktikko Sami Liukkonen. Liukkonen on Suomen Akateemisten kiropraktikoiden jäsen ja on opiskellut Walesissa Glamorganin yliopistossa viisi vuotta.

Hakaniemen Kiropraktiikka, Viherniemenkatu 5 A, 3. krs, 00530 Helsinki

Porvoon Kiropraktiikka, Lundinkatu 16, 06100 Porvoo

puh. 045 258 4490

hakaniemenkiropraktiikka.fi

Facebook: kiropraktikko Sami Liukkonen