Ongelmia alaraajoissa? Jalkaterapeutti auttaa - Klinik.fi

Ongelmia alaraajoissa? Jalkaterapeutti auttaa

Alaraajoihin liittyvät vaivat ovat hyvin yleisiä, sillä niitä esiintyy lähes jokaisella jossain vaiheessa elämää. Alaraajojen ongelmat voivat haitata arkea merkittävästikin, jos esimerkiksi liikkuminen vaikeutuu.

Alaraajojen vaivojen hoidossa ja kuntoutuksessa apu löytyy jalkaterapiasta. Mutta mitä on jalkaterapia? Kysyimme asiasta ammattilaisilta, Espoon Jalkaterapia Teamin jalkaterapeuteilta.

Jalkaterapeutti on korkeakoulututkinnon suorittanut terveydenhuollon ammattilainen. Jalkaterapeutti on erikoistunut alaraajojen terveydenhoitoon, kuntoutukseen sekä vaivojen ennaltaehkäisyyn.

– Jalkaterapia on terveydenhuollon palvelu, jossa hoidetaan erilaisia alaraajavaivoja. Jalkaterapeutti tutkii ja hoitaa alaraajojen, ja usein erityisesti jalkaterän, vaivoja monin eri hoitomenetelmin, jalkaterapeutti Lea Mäkelä Espoon Jalkaterapia Teamista kertoo.

Milloin jalkaterapeutin vastaanotolle?

Jalkaterapiaa hyödynnetään monissa erilaisissa alaraajojen ongelmissa ja kuntoutuksessa. Yleisimpiä syitä hakeutua jalkaterapiaan ovat erilaiset kiputilat jaloissa kuten kantakipu plantaarifaskioosis, kynsiongelmat, ihomuutokset kuten känsät ja syylät sekä erilaiset virheasennot mm. vaivaisenluu ja lattajalka.

–Tyypillisimmät tilanteet, joissa hakeudutaan jalkaterapeutin vastaanotolle ovat jalkaterän alueella olevat näkyvät vaivat kuten kynsisieni tai känsät sekä erilaiset virheasennot ja kiputilat. Meille voi tulla hoitoon matalalla kynnyksellä, olipa ongelma näkyvissä tai ei. Me olemme nähneet hyvin erilaisia jalkoja ja jalkojen vaivoja, joten jännittää ei tarvitse, jalkaterapeutit Lea Mäkelä ja Pia Pyykkö rohkaisevat.

Jalkaterapian tarvetta lisääviä tekijöitä ovat esimerkiksi alaraajojen kuormitus, ikä ja erilaiset sairaudet. Myös vääränlaiset jalkineet aiheuttavat vaivoja.

Laajakirjo erilaisia hoitomuotoja

Ensimmäisellä hoitokerralla jalkaterapeutti tutkii ja toteaa vaivat, jonka jälkeen valitaan oikea hoitomuoto.

–Näkyvät vaivat ovat todettavissa nopeasti jo silmämääräisesti, kun taas esimerkiksi virheasennot todetaan erilaisilla tutkimuksilla.

Hoitomenetelmän valinta riippuu vaivasta.

–Kuten alaraajavaivoja myös niiden hoitomenetelmiä on monenlaisia. Esimerkiksi sienikynnet hoidetaan hiomalla sairas osa pois ja kovettumat poistetaan vuolemalla. Virheasentojen hoitomenetelmiksi soveltuvat harjoitteet, silikoniset varvasortoosit ja pohjalliset. Akuuttia kiputilaa voidaan helpottaa mm. teippauksella.

–Mitä tahansa alaraajoihin liittyvää ongelmaa tai huolta onkaan, meille voi aina soittaa tai tulla käymään. Autamme mielellämme, Lea Mäkelä päättää.

Blogitekstiin haastateltiin jalkaterapeutteja Lea Mäkelää ja Pia Pyykköä Espoon Jalkaterapia Teamista.

"Klinik.fi on terveysalan verkkopalvelu, joka auttaa löytämään avun sairauksiin sekä vaivoihin. Palvelu auttaa tunnistamaan erilaisia vaivoja havainnollisen oiretyökalun avulla. Klinik-palvelun artikkelit ovat terveydenhuoltoalan ammattilaisten laatimia. Terveystiedot perustuvat sekä kansainvälisiin lähteisiin että kansallisiin hoitosuosituksiin."