Atooppinen iho kutisee ja punoittaa – Näin hoidat oireita tehokkaasti - Klinik.fi

Atooppinen iho kutisee ja punoittaa – Näin hoidat oireita tehokkaasti

Atooppinen iho voi haitata merkittävästi elämää, mutta oireita voi lievittää itsehoidollisesti. Pitkäkestoinen ja säännöllinen rasvaaminen perusvoiteilla on hoidon kulmakivi. Kysyimme asiantuntijalta, apteekkari Susanne Lindbergiltä, miten hoitaa atooppista ihottumaa.

Atooppinen ihottuma on varsin yleinen vaiva, sillä siitä kärsii noin 25 % suomalaisista.

–Atooppisessa ihottumassa oireet ilmenevät muun muassa ihon kuivuutena, kutinana, punoituksena sekä ihottumana. Oireet ilmenevät eri tavoin eri-ikäisillä, apteekkari Susanne Lindberg kertoo.

Näin tunnistat atooppisen ihottuman

Atooppinen ihottuma on vaiva, jossa veden haihtumista estävien keramidien määrä on ihossa alentunut. Kuivumisen seurauksena ihoon kehittyy tulehdusreaktio, mistä johtuen ihoon ilmestyy paikallisia ihottumalaikkuja. Atooppisen ihon hoitaminen ei tavallisesti vaadi erityistutkimuksia mutta tarvittaessa voi kääntyä yleislääkärin tai ihotautilääkärin puoleen. Apua saa kuitenkin jo suoraan apteekista.

–Apteekki on matalan kynnyksen terveydenhuoltopiste, jonne saa aina tulla kysymään neuvoa terveyden hoidossa. Atooppisen ihon oireetkin helpottuvat useimmiten jo apteekin itsehoitotuotteilla. Me autamme sopivien tuotteiden löytämisessä ja neuvomme niiden käytössä, Susanne Lindberg tähdentää.

Atooppinen ihottuma on osittain perinnöllinen vaiva. Iho-oireisiin liittyy myös suurentunut riski allergiseen nuhaan ja astmaoireisiin. Tyypillinen taudinkuva on aaltoilevat iho-oireet. Oireet saattavat pahentua ja helpottua ilman selkeää syytä. Monilla auringonvalo saattaa helpottaa oireita.

–Jos on atooppisen ihon oireisiin taipuvainen, kannattaa muistaa rasvata ihoa perusvoiteilla, vaikka oireet olisivat poissa. Säännöllinen ja pitkäkestoinen ihon rasvaaminen palkitsee ja oireet pysyvät paremmin kurissa. Kesällä riittää kevyemmät voiteet ja talvella suositellaan rasvaisempia voiteita.

Itsehoitotuotteet – kosteusvoide ja kortisonivoide

Atooppisesta ihosta kärsivän kannattaa suunnata apteekkiin, sillä perusvoiteita ja kortisonivoiteita saa ilman reseptiä. Jos kyseessä on pieni lapsi tai pahat oireet kannattaa ottaa yhteys lääkäriin.

–Atooppisen ihon hoito aloitetaan tyypillisesti perusvoiteella, jota käytetään yksi tai kaksi kertaa päivässä. Markkinoille on uutena tuotteena tullut myös kauraa sisältäviä tuotteita, joista on ollut apua monille atooppisen ihon hoidossa. Me apteekissa autamme aluksi löytämään oikean perusvoiteen. Esimerkiksi jos kevyt perusvoide kirvelee tulehtuneella iholla, neuvomme siirtymään rasvaisempaan tuotteeseen, Susanne Lindberg kertoo.

–Mikäli perusvoide ei tehoa riittävästi, kannattaa siirtyä kortisonivoiteisiin. Niitäkin löytyy eri vahvuuksilla, ja me apteekissa neuvomme tuotteen valinnassa.

Mikäli itsehoitotuotteita ei ole apua, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. Lääkäri voi kirjoittaa reseptillä itsehoitotuotteita voimakkaampia lääkkeitä oireita helpottamaan.

Blogitekstiin haastateltiin apteekkari Susanne Lindbergiä Helsingin Hietalahden apteekista. 

"Klinik.fi on terveysalan verkkopalvelu, joka auttaa löytämään avun sairauksiin sekä vaivoihin. Palvelu auttaa tunnistamaan erilaisia vaivoja havainnollisen oiretyökalun avulla. Klinik-palvelun artikkelit ovat terveydenhuoltoalan ammattilaisten laatimia. Terveystiedot perustuvat sekä kansainvälisiin lähteisiin että kansallisiin hoitosuosituksiin."