Lonkkakipua levossa tai rasituksessa? Näin tunnistat lonkan alueen kiputilat - Klinik.fi

Lonkkakipua levossa tai rasituksessa? Näin tunnistat lonkan alueen kiputilat

Lonkan ulkolaidan kiputila on kivulias ja ikävä vaiva. Usein kipu on voimakkaimmillaan öisin kyljellään nukkuessa tai rasituksessa, kuten portaita noustessa. Kipu voi myös säteillä ulkoreiteen tai pakaran alueelle. Hoidon kannalta on tärkeää selvittää, mistä lonkan alueen kiputilat johtuvat.

Lonkan limapussin tulehdus on nimitys, jota käytetään yleisesti lantion sivuosissa tuntuvasta kivusta. Usein kuitenkaan ei ole varsinaisesti kyse limapussin tulehduksesta, vaan lonkan ulkolaidan kiputilasta eli suuren sarvennoisen kipuoireyhtymästä (greater trochanter pain syndrome, GTPS). Lonkan ulkolaidan kiputilan voi aiheuttaa myös muut vaivat, kuten keskimmäisen tai pienen pakaralihaksen oireyhtymä sekä napsuva lonkka. Naisilla lonkan sivuosan kipuoireyhtymä on 3–4 kertaa yleisempi kuin miehillä ja sitä esiintyy yleisimmin yli 40 vuoden iässä.

Mistä lonkan ulkolaidan kiputila johtuu? 

Selkeästi yleisin syy lonkan sivuosan kipuoireyhtymälle on taustalla oleva toiminnallinen häiriö, jossa lantion hallinta ja kuormitus on ison sarvennoisen eli lonkan ulko-osan alueella kasvanut. Tämä ärsyttää pakaralihasten jänteitä niiden kiinnittymiskohdissa. Kun kuormitus jatkuu riittävän pitkään ja riittävän suurena, aiheuttaa se kipua lonkan sivuosassa.


Miten lonkan ulkolaidan kiputila oireilee? 

Lonkan ulkolaidan kiputilassa lonkan sivuosa voi kipeytyä esimerkiksi pitkään seistessä, istuessa tai kävellessä. Pahimmillaan kipu ilmenee jo vähäisestä seisomisesta tai istumisesta. Lisäksi jalkojen ristissä pito istuessa voi olla haastavaa, samoin kuin oirepuolella nukkuminen sekä kyykistyminen. Oire paikallistuu lonkan sivuosan alueelle, mutta voi hyvinkin säteillä reiden ulkosyrjää pitkin polveen asti ja jopa alemmas. Muita samantapaisia oireita aiheuttavia ongelmia ovat esimerkiksi lonkkanivelen kiputilat (kuten nivelrikko), lanneranka- eli alaselkäperäiset oireet (kuten välilevyn pullistuma) ja tulehdukselliset nivelsairaudet (kuten nivelreuma).

Mitä ovat lonkan limapussit? 

Limapussit ovat kehon normaaleja rakenteita, jotka vähentävät lihasten, jänteiden tai luiden välistä hankausta. Limapussit toimivat paineentasaajina alueilla, joissa kuormitus on tavallista suurempaa, kuten luun ja ihon välillä. Jos kuormitus kasvaa syystä tai toisesta liian suureksi, voi syntyä tulehdus, jota kutsutaan lonkan limapussin tulehdukseksi. 

Miten lonkan limapussitulehdus syntyy?

Lonkan sivuosan alueella on useita limapusseja, joista mikä tahansa voi tulehtua. Lonkan ulkolaidan kiputilasta kärsivistä alle 10 %:lla on varsinainen limapussin tulehdus ja se on yleensä liitoksissa pakaralihasten jänneperäisiin muutoksiin. Yleisimmin limapusseista ärtyy suuren sarvennoisen takaosassa oleva limapussi. Limapussiin voi joskus harvoin ilmaantua myös infektio eli bakteerin aiheuttama limapussitulehdus. 

Miten limapussitulehdus diagnosoidaan? 

Limapussitulehduksen diagnosoimiseksi tarvitaan ultraäänitutkimus tai magneettitutkimus. Ilman kuvantamistutkimuksia potilaalle ei voida sanoa olevan limapussitulehdusta. Kuvantaminen on lonkan sivuosan kipuoireyhtymässä enemmän poissulkututkimus, mitä ei automaattisesti oireen alkuvaiheessa tarvita.

Lääkärin tai fysioterapeutin tutkimisessa tulisi arvioida koko alaraajan toiminta ja poissulkea alaselkäperäiset ja lonkkanivelperäiset vaivat oireen aiheuttajana. Taustalla on usein laajempialainen alaraajan toimintahäiriö, mikä voi aiheuttaa myös alaraajan ääriosien (polvi, nilkka ja jalkaterä) kipeytymistä. Kliinisen tutkimuksen perusteella harkitaan, onko kuvantamiselle tarvetta. 

Miten lonkan kipuoireita hoidetaan? 

Jos taustalla on tavanomaista suuremman kuormituksen jälkeen kipeytynyt lonkan seutu, voi aluksi lepo sekä kipulääkitys olla tarpeen. Harkitusti voidaan käyttää myös kortisoni-puudute-injektiota, manuaalista käsittelyä sekä paineaaltohoitoa (shockwave).

Manuaalisista käsittelyistä fysioterapeutti voi käyttää monenlaisia menetelmiä, joista mainittakoon venyttelyt, erilaiset rentoutukset ja nivelkäsittelyt tarpeen mukaan. Hoito on aina yksilöllistä löydöksiin perustuen, joten tarkkoja hoitomenetelmiä yleisellä tasolla ei voi selvästi linjata. Pitkän ajan tulosten kannalta on kuitenkin tärkeää arvioida alaraajan toiminta tarkemmin, minkä perusteella katsotaan potilaalle sopivat kotiharjoitteet ja liikuntamuodot, kunnes tilanne on saatu hallintaan. 

Vaivan ennaltaehkäisyssä alaraajan toiminnan parantaminen lihasvoimien ja liikkuvuuksien kautta ja fyysisesti aktiivisena pysyminen on kaiken a ja o.

Jani Takatalo
Fysiatrian erikoislääkäri
LT, Ft-OMT, TtM
 

Blogitekstin kirjoittaja on Fysiatrian erikoislääkäri Jani Takatalo. Takatalo toimii lääkärinä lääkäri- ja fysioterapiakeskus INTO Terveydessä