Kärsitkö turvotuksesta tai vatsakivusta? Näin tunnistat yleisimmät vatsa- ja suolistovaivat - Klinik.fi

Kärsitkö turvotuksesta tai vatsakivusta? Näin tunnistat yleisimmät vatsa- ja suolistovaivat

Turvotus ja vatsakivut ovat ikäviä oireita, jotka voivat johtua toiminnallisesta suolistovaivasta tai suolistosairaudesta. Yleisimmin kyseessä on toiminnallinen vaiva, kun suolen toiminta on häiriintynyt eikä tutkimuksissa löydy nähtävää vikaa.

Toiminnalliset vaivat eivät ole vakavia, mutta voivat aiheuttaa päänvaivaa oireista kärsivälle. Listasimme yleisimmät suolistovaivat helpottamaan vaivojen tunnistusta ja oikeanlaiseen hoitoon hakeutumista.  

1. Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS) 

Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS) on toiminnallinen vaiva, joka voi aiheuttaa turvottelua, tukalaa oloa ja vatsakipua. Myös kaasunmuodostus, ripuli ja ummetus ovat yleisiä oireita. IBS on naisilla kaksi kertaa yleisempi kuin miehillä, ja siitä kärsii ainakin yksi kymmenestä suomalaisesta. 

On hyvä tiedostaa, että IBS ei ole vaarallinen. Vaikka parantavaa hoitoa ei ole, oireita voidaan lievittää monin tavoin. Tärkeintä on kiinnittää huomiota ruokavalioon ja kokeilla, mikä toimii itselle parhaiten. Monet taudista kärsivät ovat päässeet oireista eroon noudattamalla niin kutsuttua FODMAP-ruokavaliota. Siinä vältetään imeytymättömiä hiilihydraatteja, jotka voivat lisätä suolikaasun muodostumista ja pahentaa oireita. Vältettäviä ruoka-aineita ovat esimerkiksi palkokasvit, sipulit, kaalit, makeutusaineet sekä laktoosi. FODMAP-ruokavalio on hyvä keino lieventää oireita, mutta sitä ei tarvitse noudattaa orjallisesti, vaan pikemminkin sitä kannattaa käyttää kuuriluontoisesti tai ohjenuorana.

2. Laktoosi-intoleranssi

Laktoosi-intoleranssi on yleinen vaiva, josta kärsii arviolta jopa 20 prosenttia suomalaisista. Oireet, kuten ilmavaivat, kipu, turvotus ja ripuli ilmaantuvat pari tuntia laktoosia sisältävien maitotuotteiden nauttimisen jälkeen. Laktoosi-intoleranssista kärsivillä puuttuu laktaasi-niminen entsyymi, joka normaalisti pilkkoo maitosokerin pienempiin osiin suolessa. Tällöin maitosokeri kulkeutuu hajoamatta paksusuoleen, jossa bakteerit käyttävät sen ravinnokseen. Tämä aiheuttaa kaasun muodostumista paksusuolessa sekä muita laktoosi-intoleranssille tyypillisiä oireita. Laktoosi-intoleranssista kärsivän oireita helpottaa laktoosia sisältäviä maitotuotteiden välttäminen.

3. Keliakia

Keliakia tarkoittaa vaivaa, jossa vehnän, ohran tai rukiin sisältämä gluteeni aiheuttaa tulehduksen ja vaurioita ohutsuolen limakalvolle, mikä häiritsee ravinnon imeytymistä. Keliakiaa sairastaa noin 1-2 prosenttia suomalaisista. Tyypillisimmät oireet keliakiassa ovat ripuli, ilmavaivat, ylävatsan turvotus ja painon lasku. Myös erilaisia imeytymishäiriöitä, kuten D-vitamiinin tai raudan puutetta voi esiintyä, minkä seurauksena voi esiintyä anemiaa tai osteoporoosia. Lapsilla keliakia voi oireilla hidastuneena kasvuna ja laihtumisena. Keliaakikon tulee noudattaa elinikäistä gluteiinitonta ruokavaliota. 

4. Divertikuliitti ja divertikuloosi

Divertikuliitti tarkoittaa paksusuolen seinämään kasvaneen pullistuman (divertikkelin) tulehdusta, jonka aiheuttavat suoliston normaalit bakteerit. Ummetus ja vähäkuituinen ravinto altistavat pullistumien synnylle ja yksittäisinä pullistumat ovat hyvin yleisiä. Pullistumat lisääntyvät iän myötä, 40-vuotiaista niitä on noin 5 %:lla ja 80-vuotiailla niitä on jo enemmistöllä. Divertikuliitti aiheuttaa yleensä alavatsakipua vasemmalla puolella ja lämpöä tai kuumeilua.

Divertikuloosi on melko harvinainen tila, jossa paksusuolen seinämään syntyy lukuisia pullistumia. Divertikuloosi on valtaosalla oireeton, joillekin se voi aiheuttaa ärtyvän suolen oireyhtymän kaltaisia oireita kuten ummetusta. Itsehoito on käytännössä ummetuksen ehkäisemistä, mikä tarkoittaa muun muassa runsaskuituista ruokavaliota sekä liikuntaa.

5. Crohnin tauti ja Colitis ulcerosa eli haavainen paksusuolentulehdus

Crohnin tauti on krooninen tulehduksellinen suolistosairaus, jossa elimistö kehittää tulehdusreaktion suoliston omaa bakteerikantaa vastaan. Tämän seurauksena suoliston limakalvoille kehittyy tulehdusta ja haavaumia, joita voi esiintyä missä tahansa ruoansulatuskanavan alueella. Crohnin taudin yleisimpiä oireita ovat vatsakipu, ripuli, laihtuminen ja kuumeilu. Usein oireet kehittyvät vähitellen ja välillä voi olla pidempiäkin oireettomia jaksoja. Crohnin tauti on pitkäaikainen sairaus, jota hoidetaan lääkityksillä, jotka vähentävät ja lieventävät oireita. Tyypillinen sairastumisikä on 15-35 vuotiailla. Crohnin taudin esiintyvyys on noin 3-4 tuhatta kohden.
Colitis ulcerosan eli haavaisen paksusuolentulehduksen oireita ovat ripuli, veriuloste ja vatsakivut. Crohnin taudista se eroaa siten, että tulehdus sijaitsee ainoastaan paksusuolessa vaihtelevan laajuisella alueella. Sairautta hoidetaan lääkkeillä ja joissain tapauksissa leikkauksella. Taudilla on sama tyypillinen sairastumisikä sekä esiintyvyys kuin Crohinin taudilla.

Selvitä oireiden aiheuttaja 

Pieni turvotus ja ilmavaivat kuuluvat elämään eikä niistä tarvitse huolestua. Jos oireet ovat jatkuvia ja haittaavat jokapäiväistä elämää, kannattaa oireiden aiheuttaja selvittää. Hoitoon kannattaa hakeutua, sillä oireita voidaan lievittää oikealla ruokavaliolla tai tarvittaessa lääkkein. Mikäli oireita ilmaantuu ruokailun jälkeen tiettyihin ruoka-aineisiin liittyen, kannattaa hakeutua ravitsemusterapeutin vastaanotolle. Ravitsemusterapeutti auttaa oikean ruokavalion löytämisessä.

Sen sijaan, jos oireisiin liittyy kovia, toistuvia tai jatkuvia vatsakipuoireita, kannattaa hakeutua lääkäriin. Kuumeiset ja yleisvointia merkitsevästi laskevat vatsakivut, on syytä tarkastuttaa lääkärillä nopeasti lukuun ottamatta vatsatautia, joka paranee kotihoidolla riittävän nesteytyksen kanssa.

Blogitekstin asiantuntijoina toimivat lääketieteen lisensiaatit Rony Lindell ja Petteri Hirvonen.