Silmiä kutittaa, nenä vuotaa ja aivastuttaa – Näin lievität siitepölyallergian oireita - Klinik.fi

Silmiä kutittaa, nenä vuotaa ja aivastuttaa – Näin lievität siitepölyallergian oireita

Keväisin ja kesäisin usea suomalainen herkistyy siitepölyhiukkasille, joita on runsaasti ilmassa. Allergiaoireet voivat tehdä olon tukalaksi, mutta oireita voi lievittää itsehoidollisesti. Kysyimme Kotkan Ankkuriapteekin apteekkari Minna Collinilta, millaista apua allergiaan saa suoraan apteekista.

Siitepölyallergioista kärsii jopa 20 % suomalaisista. Herkistymisen seurauksena elimistön puolustusjärjestelmä hyökkää vaarattomia siitepölyhiukkasia vastaan ja seurauksena on esimerkiksi leppä- tai koivuallergia.  

– Tähän aikaan vuodesta allergiaoireista kärsiviä tapaa paljon apteekissa, sillä ensimmäiset siitepölyä levittävät puut ovat alkaneet kukkia ja myös katupöly aiheuttaa useille oireita. Apteekissa oireet näkyvät asiakkailla muun muassa silmäoireina, nenän kutinana ja vuotona, apteekkari Minna Collin Ankkuriapteekista kertoo. 

Allergiaoireita voi kuitenkin lievittää itsehoidollisesti apteekista saatavilla allergialääkkeillä. 

Aloita oikea lääkitys ajoissa 

Ensimmäisiä siitepölystä johtuvia allergiaoireita alkaa ilmetä jo helmi-maaliskuussa, sillä lepän siitepölyä voi olla ilmassa, vaikka lumet olisivat vielä maassa. Siitepölytilannetta voi valtakunnallisesti seurata esimerkiksi siitepölytiedotteista.  

– Siitepölyallergian itsehoidossa on tärkeää aloittaa hoito hyvissä ajoin. Jos tietää kärsivänsä siitepölyallergiasta, kannattaa hoito aloittaa jo ennen ensimmäisiä oireita. Täyden vasteen saamiseen allergialääkkeillä voi mennä parikin viikkoa, Minna Collin tähdentää.   

Yleisin siitepölyallergian oire on allerginen nuha, joka ilmenee nenän tukkoisuutena, nenän limakalvojen kuivuutena, aivasteluna ja kirkkaan eritteen vuotona nenästä. Myös erilaiset silmäoireet kuten silmien kutina, kirvely tai punoitus ovat tavallisia siitepölyallergian oireita. Joillakin voi esiintyä myös hengitysoireita kuten lievä hengenahdistus tai hengityksen vinkuminen. Lisäksi atooppinen iho reagoi herkästi siitepölyallergioiden aikaan. 

Tällaisten oireiden ilmaannuttua kannattaa suunnata apteekkiin, sillä oireita voidaan lievittää itsehoidollisesti. 

–Allergiaoireiden hoito kannattaa aloittaa itsehoidolla, sillä oireita voi lievittää esimerkiksi pesemällä silmiä aamun illoin tai käyttämällä aurinkolaseja, jolloin kaikki siitepöly ei päädy ilmasta silmiin. Oireiden hoito on yleensä hyvä aloittaa paikallisvalmisteilla, kuten nenäsumutteilla ja silmätipoilla, ja tarvittaessa myös suun kautta otettavilla allergialääkkeillä, Collin kertoo. 

Nopea apu apteekista 

Lieviin allergiaoireisiin saa apua antihistamiinitableteista, joista esimerkiksi setiritsiini on suosittu ja hyvin siedetty itsehoitolääke. Parhaan tehon allergialääkkeistä saa, kun ottaa tabletin heti aamulla ennen kuin altistuu siitepölylle. Antihistamiinit ovat tehokkaita sekä nenän vuotamiseen että silmäoireisiin. Minna Collin suosittelee myös paikallistuotteita.  

– Paikallishoidosta saadaan tavallisesti nopeammin vaste kuin tableteista, koska tablettien täytyy aina imeytyä. Antihistamiinitabletit ovat siitepölyallergian hoidossa suosituimpia, sillä ne on helpoin ottaa. Silmätipat ja nenäsumute ovat kuitenkin allergiaoireisiin hyvin ja nopeasti toimivia paikallisvalmisteita.  

Apteekissa on valittavana useita lääkevalmisteita ja vaikuttavia aineita allergiaoireiden hoitoon. 

– Autamme aina asiakasta löytämään juuri hänelle parhaiten sopivat tuotteet ja otamme huomioon esimerkiksi muun käytössä olevan lääkityksen valintaa tehdessämme. Apteekkiin saa aina tulla kysymään neuvoa oireisiin matalalla kynnyksellä. Me lähdemme siitä, että selvitämme ensin, mistä oireet johtuvat esimerkiksi johtuuko nenän tukkoisuus allergiasta vai flunssasta ja sen jälkeen neuvomme oikean itsehoidollisen lääkkeen valinnassa. Tarvittaessa ohjaamme myös lääkärin vastaanotolle, Collin päättää. 

Blogitekstiin haastateltiin apteekkari Minna Collinia Kotkan Ankkuriapteekista

Lisätietoja Klinikin terveysartikkelista: siitepölyallergia.