Nivelreuma - Klinik.fi

VALITUT OIREET (9)

Nivelreuma

Päivitetty: 20.09.2018

Nivelreuma tarkoittaa pitkäaikaista eli kroonista nivelten sairautta, jossa elimistön tulehdussolut ja niiden erittämät tuotteet vahingoittavat niveliä sekä nivelkalvoja. Tarkkaa syytä nivelreuman synnylle ei tiedetä. Vuosittain nivelreumaan sairastuu noin 20-40 henkilöä / 100 000 suomalaista kohti, joista noin kaksi kolmasosaa on naisia.

MILLOIN HOITOON?

Suositellaan jatkotutkimusta

Jos molemminpuolista nivelten kipua, aamujäykkyyttä tai turvotusta esiintyy, on hyvä hakeutua lääkäriin tarkempia tutkimuksia varten.

Kiireellinen

Mikäli aikuiselle tai lapselle ilmaantuu kuumetta ja siihen liittyen nopeasti kehittyvä yhden nivelen tulehdus (turvotus, kuumotus, punoitus ja kipu), kyse saattaa olla bakteeriperäisestä niveltulehduksesta. Tällöin on tärkeää hakeutua lääkäriin välittömästi mahdollista antibioottihoitoa varten.

Nivelreuman oireet ja tutkiminen

Nivelreuman tyypillisiä oireita ovat nivelten kipu, turvotus ja aamuun painottuva jäykkyys. Oireet kehittyvät yleensä hiljalleen ja ovat molemminpuolisia eli symmetrisiä. Reuman mielipaikkoja ovat päkiät, ranteet ja sormien nivelet, vaikka joskus nivelreuma voi alkaa myös suuremmista nivelistä, kuten polvista tai kyynärpäistä. Alussa esiintyy tyypillisesti kävelyarkuutta sekä nivelten kipua, arkuutta ja yli tunnin kestävää aamujäykkyyttä. Myöhemmin voi ilmaantua nivelten turvotusta, kuumotusta, punoitusta sekä joskus myös leposärkyä. Yleisoireina voi esiintyä lievää kuumeilua, ruokahaluttomuutta tai väsymystä.

Lapsilla yleisin nivelreuman muoto on ns. oligoartriitti, jossa tulehdus ilmaantuu vain muutamaan isoon niveleen, kuten polveen, nilkkaan, kyynärpäähän tai ranteisiin. Tulehduksen seurauksena lapsi saattaa varoa kipeytyneen nivelen käyttämistä. Nivelen punoitusta tai kuumetta ei välttämättä esiinny lainkaan. Moniniveltulehduksen (ns. polyartriitti) oireet muistuttavat aikuisten reumaa: sen tyypillisimpiä paikkoja ovat sormien ja varpaiden pikkunivelet, joihin kehittyy aamujäykkyyttä ja turvotusta.

Reuman toteaminen vaatii aina lääkärin tekemät tarkemmat tutkimukset. Yleislääkäri, reumalääkäri (reumatologi) tai lastenlääkäri tutkii palpoimalla eli tunnustelemalla kaikki nivelet. Verikokeista veren kohonnut lasko eli senkka, positiivinen reumatekijä sekä löydökset nivelnesteestä otetusta näytteestä tukevat sairauden toteamista. Usein oireilevista nivelistä otetaan myös röntgenkuva.

Nivelreuman itsehoito, liikunta ja kipulääkkeet

Nivelreuma vaatii aina asiantuntijahoitoa, mutta jos nivelreuma on jo todettu, itsehoidolla on merkittävä rooli sairauden hoidossa ja oireiden lievityksessä.

Tehokkain tapa lievittää niveloireita on säännöllinen liikunta. Se auttaa säilyttämään nivelten liikelaajuudet, vahvistaa ja venyttää lihaksia sekä vähentää nivelkipua. Liikuntaa olisi hyvä harrastaa päivittäin esim. puolen tunnin ajan ja mukaan kannattaa liittää myös lihaskuntoharjoituksia ja venyttelyä. Nivelreumaa sairastavalle sopivia lajeja voivat olla esim. kävely, pyöräily, uinti ja kuntosaliharjoittelu.

Kipuun voidaan käyttää apteekeista saatavaa parasetamolia tai vaihtoehtoisesti tulehduskipulääkkeitä (kuten ibuprofeeni tai ketoprofeeni) kuuriluontoisesti, jos näiden käytölle ei ole vasta-aiheita. Tulehduskipulääkkeitä on myös kipugeeleinä (diklofenaakki ja piroksikaami), joita voi sivellä kipeisiin nivellin.

Erityisistä ruokavaliomuutoksista nivelreuman hoidossa ei ole tieteellistä näyttöä.

Nivelreuman hoito ja reumalääkkeet

Nivelreuma vaatii aina asiantuntijahoitoa niin lapsilla kuin aikuisillakin. Lääkärin määräämistä lääkkeistä käytetyimpiä ovat kortisoni (joko suun kautta kuuriluontoisesti otettuna tai pistoksena niveliin) sekä metotreksaatti ja sulfasalatsiini. Nämä vähentävät nivelten tulehdusta. Jos tavanomaisista lääkkeistä ei saada apua, voi reumalääkäri eli reumatologi määrätä pistettäviä, niin kutsuttuja biologisia lääkkeitä. Nämä tehoavat usein hankalimpiinkin reumaoireisiin, mutta haittana näillä lääkkeillä on niiden korkea hinta.

Lääkkeiden lisäksi nivelreuman tukihoitoina käytetään mm. fysioterapiaa. Jotkut ovat saaneet apua myös pakkashuone- eli huippukylmähoidosta. Joskus hankalissa tilanteissa voidaan joutua turvautumaan myös reumakirurgiaan eli nivelreuman vaurioittamien nivelten leikkauksiin.

Korvaukset

Kelalta on mahdollista saada 65 % alempaa erityiskorvattavuutta reumalääkkeille, jos Kelan asettamat kriteerit täyttyvät. Tällöin hoitava lääkäri voi tehdä lääkärinlausunnon korvattavuuden hakemiseksi.

Kela tarjoaa kuntoutuskursseja nivelreumaa sairastaville työikäisille. Kuntoutuskurssille hakeutuminen edellyttää hoitavan lääkärin kirjoittamaa lääkärinlausuntoa sekä omaa Kelalle toimitettavaa hakemusta. Kursseja toteuttavat useat eri palveluntuottajat (katso tarkemmin Kelan kuntoutuskurssit).

Nivelreuman ehkäisy ja tupakointi

Alttius sairastua nivelreumaan on osittain perinnöllistä: nivelreumaa sairastavan henkilön lähisukulaisella on noin 2-4 kertainen sairastumisriski muuhun väestöön verrattuna.

Miehillä tupakoinnin on todettu lisäävän sairastumisriskiä, joten tupakoinnin välttämisellä voidaan vähentää nivelreuman puhkeamista miesten keskuudessa.

Muita näihin oireisiin liittyviä vaivoja

Asiantuntijat

  • Muut
  • Lääkärit

Muita näihin oireisiin liittyviä vaivoja