Tyypin 1 diabetes - Klinik.fi

VALITUT OIREET (4)

Tyypin 1 diabetes

Päivitetty: 20.09.2018

Tyypin 1 diabeteksessa eli nuoruustyypin sokeritaudissa veren sokeripitoisuuden säätely häiriintyy. Tyypin 1 diabetes johtuu haiman insuliinia tuottavien solujen tuhoutumisesta ja tätä kautta syntyvästä insuliinin puutteesta. Tyypin 1 diabetekseen sairastuu vuosittain noin 60 henkilöä / 100 000 suomalaista kohti, ja sairaus todetaan yleisesti jo lapsena.

MILLOIN HOITOON?

Kiireellinen

Jos varsinkin lapsella tai nuorella esiintyy yllä mainittuja tyypin 1 diabeteksen oireita (laihtumista, väsymystä ja suurentuneita virtsamääriä), tulee lääkäriin hakeutua välittömästi.

Tyypin 1 diabeteksen oireet ja tutkiminen

Nuoruustyypin diabeteksen tyypillisiä oireita ovat laihtuminen, väsymys sekä suurentuneet virtsamäärät. Oireet voivat ilmaantua nopeastikin, jopa muutamien päivien tai viikkojen aikana. Jos tauti ehtii olla hoitamatta pitempään, voi muiden oireiden lisäksi ilmaantua puuskuttavaa hengitystä sekä yleistilan huononemista.

Jos diabetes on huonossa hoitotasapainossa ja verensokeritaso pysyy pitkään korkealla, voi seurauksena olla myös muiden sairauksien kehittyminen. Nämä ns. liitännäissairaudet ilmaantuvat yleensä vuosien kuluessa. Esim. diabeettisessa nefropatiassa eli munuaissairaudessa munuaisten toiminta häiriintyy. Diabeettisessa neuropatiassa eli ääreishermoston sairaudessa jalkoihin saattaa ilmaantua kipuja ja pistelyä. Diabeettinen retinopatia eli silmän verkkokalvon sairaus puolestaan aiheuttaa näkökyvyn heikkenemistä.

Diabeteksen toteaminen perustuu verensokeritason määritykseen. Mikäli verensokeritaso aamulla ennen ruokailua on toistuvasti yli 7 mmol/l (millimoolia litrassa), voidaan diabetesdiagnoosi asettaa. Tuoreessa tyypin 1 diabeteksessa verensokeritaso voi olla hyvinkin korkea, jopa yli 30 mmol/l. Verensokeritason mittaamisen lisäksi taudin alkututkimuksiin kuuluu myös muita veri- ja virtsakokeita.

Tyypin 1 diabeteksen hoito

Tuore tyypin 1 diabetes tulee aina hoitaa sairaalassa. Koska tyypin 1 diabeteksessa on kyse insuliinin puutteesta, on hoitona elinikäinen insuliinihoito. Insuliinia käytetään yleensä sekä perus- että ateriainsuliineina (aterioiden yhteydessä) ja se pistetään ihon alle. Myös annostelussa auttavia insuliinipumppuja on kehitetty. Diabeteshoitajat ja ravitsemusterapeutit voivat neuvoa ruokavalioon ja hiilihydraattilaskentaan liittyvissä asioissa. 

Diabeteksen hyvällä hoidolla voidaan vähentää merkittävästi liitännäissairauksien syntyä. Myös muiden mahdollisten sairauksien (kuten verenpainetauti) hyvä hoito on tärkeää.

Korvaukset

Insuliinilääkitykseen saa Kelan 100 % lääkekorvausta, jos diabeteksen toteamisen vaatimukset täyttyvät. Tällöin hoitava lääkäri voi tehdä lääkärinlausunnon korvattavuuden hakemiseksi. 

Tyypin 1 diabeteksen ehkäisy

Tyypin 1 diabeteksen puhkeamisen taustalla on sekä perinnöllisiä että ulkoisia tekijöitä. Perimä selittää taudin ilmaantumisesta suurimman osan, joten nykytiedon valossa tyypin 1 diabetestä ei pystytä ennaltaehkäisemään.  

Tutkimuksissa on kuitenkin löydetty muutamia ulkoisia tekijöitä, joilla saattaa olla vaikutusta nuoruustyypin diabeteksen syntyyn. Esimerkiksi tavallista flunssaa aiheuttavat enterovirukset saattavat tietyissä tilanteissa laukaista haiman insuliinisolujen tuhoutumisen. Mahdollisesti myös runsas lehmänmaitopohjaisten korvikkeiden käyttö varhaislapsuudessa voi lisätä diabetesriskiä. D-vitamiini puolestaan näyttäisi suojaavan tyypin 1 diabetekselta. Tutkimusten tulokset ovat kuitenkin osin ristiriitaisia, joten varmoja keinoja nuoruustyypin diabeteksen ehkäisyys ei voida toistaiseksi esittää.

Asiantuntijat

  • Muut
  • Lääkärit