Kyyn purema - Klinik.fi

VALITUT OIREET (5)

Kyyn purema

Päivitetty: 06.04.2020

Kyyn purema syntyyn kahden myrkkyhampaan iskiessa ihoon reiät, joiden kautta hampaiden erittämää myrkkyä pääsee elimistöön. Myrkky sisältää erilaisia kudosta vaurioittavia aineita, jotka aiheuttavat paikallisia oireita kaikille pureman saaneille. Noin neljäsosalle kehittyy lisäksi yleisoireita, kun myrkky leviää verenkierron kautta muualle elimistöön. Kyyn purema vaatii aina käyntiä lääkärillä, mutta vaarallinen se on lähinnä lapsille. Kyy on ainoa myrkyllinen käärme Suomessa; muun käärmeen purema on vaaraton.

MILLOIN HOITOON?

Kiireellinen

Kyyn pureman saanut on aina toimitettava päivystykseen lääkärin arvioitavaksi. Lasten kohdalla jo selkeä epäily on aihe lääkärin tutkimuksille. Sairaalahoitoon ohjataan yleensä ainakin alle 15-vuotiaat, raskaana olevat ja vanhukset.

Kyyn pureman oireet ja tutkimukset

Kyyn purema näkyy yleensä kahtena pienenä ihopistona, jotka sijaitsevat 3-4 millimetrin päässä toisistaan. Aina purema ei ole kuitenkaan näin selkeä.

Paikalliset oireet kehittyvät purema-alueelle nopeasti. Kyyn pureman yleisimpiä oireita ovat turvotus, kipu ja ihon värin muuttuminen sinipunaiseksi. Iholle voi nousta myös rakkuloita. Yleisoireet ilmaantuvat myöhemmin: oksentelu, päänsärky, ripuli, voimakas heikotuksen tunne tai jopa kouristukset ja tajunnan hämärtyminen ovat mahdollisia.

Kyyn purema voi aiheuttaa myös allergisen reaktion, johon voi liittyä nokkosihottumaa, hengenahdistusta tai tukehtumisen tunnetta. Jopa vakava allerginen yleisreaktio eli anafylaksia on mahdollinen.

Kyyn purema on yleensä helppo tunnistaa, mutta vaivan tarkempi tutkiminen ja hoidon suunnittelu tapahtuu yleislääkärin vastaanotolla. Perustutkimuksiin kuuluvat kyyn puremakohdan tarkastelu sekä ns. yleistarkastus eli mm. yleisvoinnin ja tajunnan arvioiminen, verenpaineen mittaaminen sekä sydämen ja keuhkojen kuuntelu. Verikokeita otetaan yleensä vain, jos oireet ovat vakavia.

Kyyn pureman ensihoito

Kyyn pureman ensihoitona on puremakohdan mahdollisimman vähäinen liikuttaminen. Puremaa ei tule puristella eikä myrkkyä pysty imemään pois. Jos purema on jalassa, jalka lastoitetaan ja pureman saanut on hyvä kantaa pois paikalta. Jalan kohoasento on hyödyksi. Kyypakkausten kortisonitabletteja voi antaa ensihoidoksi, vaikkakaan niiden hyötyä ei ole tutkimuksissa selkeästi osoitettu. Sen sijaan tulehduskipulääkkeet (kuten ibuprofeeni) ovat kiellettyjä. Ensihoidon jälkeen pureman saanut on aina toimitettava päivystykseen.

Kyyn pureman jatkohoito

Kyyn pureman jatkohoito riippuu tilanteesta ja pureman aiheuttamista oireista. Aikuisten vointia seurataan yleensä 6-8 tuntia, lasten vointia 1-2 vuorokautta. Suurimmalle osalle kehittyy vain paikallisoireita. Jos yleisoireita kuitenkin esiintyy, käytäntönä on aloittaa suonensisäinen nesteytys ja kortisonilääkitys. Elimistön perustoiminnot (kuten hengitys ja verenkierto) turvataan tarvittaessa teho-osastolla. Ns. käärmeseerumi suoneen annettuna tulee kyseeseen vakavissa tapauksissa.

Puremahaavojen kohdalla on syytä muistaa aina varmistaa jäykkäkouristusrokotteen voimassaolo. Allergisen yleisreaktion eli anafylaksian hoidosta on kerrottu omassa artikkelissa (katso anafylaksia)

Kyyn puremalta suojautuminen

Yleensä kyyt vierastavat ihmisiä, ja ne mieluummin pakenevat ihmistä kuin purevat. Yllätettyinä ne saattavat kuitenkin myös purra. Kyyn puremalta voi suojautua pitämällä pitkävartisia saappaita. Ääniä kyy ei suuremmin kuule, mutta ne aistivat maan tärinän.