Vauvan pulauttelu - Klinik.fi

VALITUT OIREET (2)

Vauvan pulauttelu

Päivitetty: 08.07.2021

Takaisinvirtaus tarkoittaa vauvan mahasisällön virtausta takaisin ruokatorveen, kurkkuun, nieluun ja suuhun. Pulautus on mahasisällön takaisinvirtausta lievässä muodossa. Lähes kaikilla vauvoilla on pulauttelua ilman muita oireita. Pulauttelu aiheutuu vauvan ruokatorven alemman sulkijalihaksen normaalista fysiologisesta kypsymättömyydestä ja sen epätarkoituksenmukaisesta, nielemiseen liittymättömästä rentoutumisesta. Seurauksena voi olla mahasisällön nousu ruokatorveen ja suuhun. Takaisinvirtaus on yleistä, sillä jopa puolet kolmen kuukauden ikäisistä vauvoista pulauttelee yli viisi kertaa vuorokaudessa. Yleensä normaali pulauttelu väistyy 12-18 kuukauden ikään mennessä. Runsaskin pulauttelu ilman muita poikkeavia oireita on imeväisikäisellä täysin normaali ilmiö.

MILLOIN HOITOON?

Itsehoidollinen

Runsaskin pulauttelu on täysin normaali ilmiö imeväisikäisellä vauvalla. Mikäli vaivaan ei liity muita oireita ja lapsi kasvaa ja kehittyy normaalisti, voidaan tilaa seurata jopa puolentoista vuoden ikään saakka. Jos pulauttelu mietityttää, on asiasta hyvä keskustella neuvolakäynneillä.

Suositellaan jatkotutkimusta

Lääkärin arvio on paikallaan, jos imeväisellä on pulauttelun lisäksi syömiseen liittyviä hengitys- tai nielemisvaikeuksia, kaarimaisia oksennuksia,  poikkeavaa itkuisuutta tai paino ei nouse normaalisti.

Kiireellinen

Välitön lääkärinarvio on tarpeen, jos lapsella on veristä oksentelua, oksentelu on voimakasta tai lapsen yleisvointi heikkenee eli lapsi esimerkiksi väsyy, ei reagoi enää normaalisti, ei jaksa olla kunnolla hereillä tai ei syö enää kunnollisesti.

Vauvan pulauttelu, refluksitauti ja tutkiminen

Takaisinvirtaus on yleistä ja sitä esiintyy lähes kaikilla vauvoilla ensimmäisten elinkuukausien aikana. Yleensä vauva pulauttaa hetken kuluttua syömisestä tai pari tuntia syömisen jälkeen. Mahansisältöä voi nousta ruokatorveen tai aina suuhun asti, jolloin vauva nieleskelee suuhun noussutta sisältöä. Mahansisältöä voi jäädä myös pyörimään nieluun, jolloin voi esiintyä hengityksen rohinaa. Takaisinvirtausoireet helpottavat yleensä viimeistään noin vuoden ikään mennessä.

Normaalia runsaampi takaisinvirtaus voi aiheuttaa vauvalle epämukavaa oloa, kivuliaisuutta, heräilyä ja itkuisuutta. Tällöin vaivasta käytetään nimitystä refluksitauti. Vauvalla voi olla nielemis- ja syömisvaikeutta, hengitysvaikeutta, äänen käheyttä tai yskää ilman muita flunssan oireita. Takaisinvirtaus voi olla joskus niin runsasta, ettei vauvan paino nouse normaaliin tapaan. Imeväisen refluksitaudille altistavat neurologiset sairaudet, synnynnäiset mahasuolikanavan sairaudet sekä pitkäaikaiset keuhkosairaudet.

Jos vastasyntyneelle ilmaantuu 3-6 viikon iässä lisääntyvästi pulautuksia, jotka muuttuvat runsaiksi ja suihkumaisiksi tai kaarimaisiksi oksennuksiksi, oireiden taustalla voi olla mahaportin ahtauma eli pylorusstenoosi.

Lääkäri selvittää vaivaa muun muassa vanhempien haastattelun sekä vauvan perustutkimuksen avulla. Takaisinvirtauksesta ei tarvitse olla huolissaan eikä jatkotutkimuksia tarvita, jos lapsi voi hyvin ja paino nousee normaalisti. Tarvittaessa lääkärin arvion perusteella vauvalle voidaan tehdä esimerkiksi vatsan ultraäänitutkimus, jolla suljetaan pois muut vatsan alueen syyt, kuten mahaportin ahtauma, oireilun taustalla. Jos lapsella on refluksitautiin sopivia oireita, voi vuorokauden kestävästä ruokatorven pH-rekisteröinnistä olla hyötyä. Tutkimuksessa lapsen ruokatorveen laitetaan nenän kautta ohut putki eli katetri, joka mittaa takaisinvirtausjaksojen määrää ja happamuutta vuorokauden ajan. Tätä tutkimusta ei pääsääntöisesti kuitenkaan suositella alle vuoden ikäisille lapsille, koska sen tulosta on näin pienillä hankala tulkita.

Vauvan pulauttelun itsehoito

Takaisinvirtausta voidaan vähentää maidonsakeuttajalla, joka tekee maidosta hieman paksumpaa, eikä se nouse niin helposti ruokatorveen. Valmiste sisältää johanneksenleipäpuunjauhetta ja sitä voidaan käyttää sekä rinta- että korvikemaidon sakeuttamiseen. Sitä on saatavilla apteekeista ilman reseptiä. Kiinteiden ruokien aloittaminen ja niiden osuuden lisääminen ravitsemuksessa vähentää usein takaisinvirtausta ja pulauttelua.

Vauvan pulauttelun hoito ja lääkkeet

Usein terveydenhuollon toimijoiden tärkein tehtävä lapsen normaalissa takaisinvirtausoireilussa on hälventää vanhempien ahdistusta ja sairaudenpelkoja. Jos refluksitaudin epäilyn vuoksi tehdyssä pH-rekisteröinnissä todetaan reilusti takaisinvirtausjaksoja, lapselle voidaan kirjoittaa reseptillä saatava happosalpaajalääkitys. Hoitoa ei suositella alle vuoden ikäisille lapsille ja hoidon hyödyt ja haittavaikutukset tulee harkita tarkkaan ennen lääkityksen aloittamista. Lastenlääkäri päättää aina hoidon aloituksesta ja arvioi säännöllisesti lääkityksen tehoa. Mikäli oireilun syyksi todetaan mahaportin ahtauma, sen hoitona on leikkaus.

Vauvan pulauttelun ehkäisy

Takaisinvirtausta voi yrittää ehkäistä syöttämällä lapsi pystyasennossa ja röyhtäyttämällä lasta säännöllisesti sekä kesken ruokailun että sen jälkeen. Heti ruokailun jälkeen ei kannata vaihtaa vaippaa eikä käsitellä lasta useassa eri asennossa. Pinnasängyn pään puoleisen päädyn kohottaminen voi ehkäistä joillakin ruokailun jälkeistä pulauttelua. Hyviä neuvoja syöttötapoihin saa lastenneuvolasta. 

Asiantuntijat

  • Muut
  • Lääkärit