Rannemurtuma - Klinik.fi

VALITUT OIREET (7)

Rannemurtuma

Päivitetty: 20.09.2018

Rannemurtuma tarkoittaa tavallisesti värttinäluun pään murtumaa (ranteen tyyppimurtuma). Yleisimmin murtuma syntyy, kun vartalon paino otetaan kaaduttaessa vastaan ojennetulla ranteella. Ranteen tyyppimurtuma on yleisin murtuma: vuosittain sen saa noin 300 henkilöä / 100 000 suomalaista kohti.

MILLOIN HOITOON?

Suositellaan jatkotutkimusta

Jos tapaturman tai kaatumisen seurauksena rannetta on vaikea liikuttaa tai se on kovin kipeä (katso rannekipu), on hyvä hakeutua lääkärin tutkimuksiin.

Kiireellinen

MIkäli ranteen asento on selvästi erilainen toiseen puoleen verrattuna, lääkäriin tulee hakeutua viipymättä. 

Rannemurtuman oireet ja tutkiminen

Rannemurtuma syntyy kaatumisen tai tapaturman seurauksena. Murtuman oireina ovat ranteen alueen kipu, liikutteluvaikeus, turvotus ja mustelmat. Ranne voi myös näyttää erilaiselta toiseen ranteeseen verrattuna: tavallisesti värttinäluun pää ja ranteen alue kääntyvät ”taaksepäin”. 

Rannemurtuman tutkiminen vaatii käyntiä yleislääkärillä tai kirurgilla. Lääkäri tutkii ranteen alueen tunnustelemalla sitä sekä tarkistaa sen liikkuvuuden. Röntgenkuvaus paljastaa mahdollisen murtuman, ja se kuuluukin perustutkimuksiin rannemurtumaa epäiltäessä.

Rannemurtuman ensiapu ja itsehoito

Rannemurtuma vaatii aina asiantuntijahoitoa, mutta murtuman ensihoidolla on myös suuri merkitys. Rannemurtumaa epäiltäessä vammakohtaan on hyvä laittaa kylmäpussi (ihoa kuitenkaan palelluttamatta!), pitää kättä koholla ja mahdollisesti sitoa vammautunut kohta (KKK eli "kylmä, koho ja kompressio"). Nämä toimenpiteet vähentävät ranteeseen kehittyvää turvotusta. 

Rannemurtuman hoito ja kipsaus

Lääkäri laittaa paikalleen (reponoi) murtuneen luukappaleen paikallispuudutuksen jälkeen, jos murtumakappaleet ovat liikkuneet. Tämän jälkeen ranteeseen laitetaan kipsi (katso murtuman kipsaus). Kipsausaika on yleensä 4-6 viikkoa. Tulehduskipulääkettä (kuten ibuprofeeni) tai parasetamolia voidaan käyttää kivun hoidossa.

Kipsihoidon jälkeen oleellista on ranteen kuntoutus ja liikeharjoittelu parhaan hoitotuloksen saamiseksi. Ohjeita tähän saa mm. fysioterapeuteilta. 

Joskus murtuma voi ulottua niveleen tai olla muuten hankala, jolloin se voidaan joutua hoitamaan leikkauksella.

Korvaukset

Korvaukset voivat olla mahdollisia esimerkiksi tapaturma-, liikenne- tai matkavakuutuksen kautta.

Rannemurtumien ehkäisy

Rannemurtumien yleisimpiä aiheuttajia ovat putoamiset ja kaatumiset. Erityisen usein rannemurtumia tapahtuu jäisillä ja liukkailla keleillä; tällöin niiden esiintymistä voidaan vähentää mm. käyttämällä nastapohjaisia jalkineita.

Osteoporoosi eli luukato heikentää luiden kestävyyttä ja altistaa mm. rannemurtumille. Myös riittävästä kalsiumin ja D-vitamiinin saannista on tärkeä huolehtia, jotta luusto pysyy vahvana. 

Muita näihin oireisiin liittyviä vaivoja

Asiantuntijat

  • Muut
  • Lääkärit

Muita näihin oireisiin liittyviä vaivoja