Tinnitus - Klinik.fi

VALITUT OIREET (1)

Tinnitus

Päivitetty: 26.09.2018

Tinnitus eli korvien soiminen tarkoittaa korkeaa tai kohisevaa kuulohavaintoa ilman aitoa ulkonaista ääntä. Tinnitus johtuu yleensä sisäkorvan toimintahäiriöstä, ja sen tavallisimpia aiheuttajia ovat meluvammat, ikään liittyvä kuulon heikkeneminen sekä eräät korvan sairaudet. Häiritsevästä tinnituksestä kärsii noin joka kymmenes suomalainen.

MILLOIN HOITOON?

Itsehoidollinen

Tinnitus on kiusallinen, mutta vaaraton vaiva, jota voi turvallisesti lievittää itsehoidolla.

Suositellaan jatkotutkimusta

Yleislääkärin tai korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärin tutkimukset ovat tarpeen erityisesti silloin, jos tinnituksen lisäksi esiintyy huimausta tai nopeaa kuulon alenemaa.

Tinnituksen aiheuttajat ja tutkimukset

Tinnituksen keskeinen oire on korvassa kuuluva korkea, vinkuva tai kohiseva ääni, joka ei aiheudu todellisesta äänestä. Tinnitus voi olla satunnaista tai jatkuvaa, ja myös oireen voimakkuus vaihtelee. Muutamalla prosentilla tinnitus on niin kiusallinen vaiva, että se häiritsee jopa nukkumista.

Lyhytkestoisen tinnituksen taustalla voi olla esim. korvan tukkoisuus tai korvatulehdus. Tällöin perussyyn hoitaminen korjaa yleensä myös tinnituksen. Pitkäkestoisen tinnituksen syynä voi olla ikään liittyvä kuulon heikkeneminen, tapaturmainen aivovamma tai niskan retkahdusvamma. Myös melko harvinainen Ménièren tauti voi aiheuttaa tinnitusta; sen muina oireina ovat paineen tunne korvassa, toistuvat kiertohuimauskohtaukset sekä kuulon heikkeneminen. 

Tinnitus on helppo todeta itse, mutta sen tarkemman syyn selvittäminen vaatii käyntiä vastaanotolla. Lääkärin suorittamaan perustutkimukseen kuuluu korvakäytävän ja tärykalvon arviointi korvasuppilon avulla sekä kuulon tutkiminen erilaisilla äänirautakokeilla. Myös kuulokynnyksen mittaaminen (kuulokäyrä) kuuluu tinnituksen tutkimuksiin.

Tinnituksen itsehoito

Vaikka varsinaista parantavaa hoitoa tinnitukseen ei ole, moni tinnituksesta kärsivä tottuu oireeseen ajan mittaan. Myös toimivia itsehoitokeinoja on olemassa. 

Parhaaksi hoitokeinoksi häiritsevään tinnitukseen on todettu äänihoito eli tinnituksen peittäminen ympäristön taustaääniä lisäämällä. Yleensä tämä on tarpeen varsinkin iltaisin, jolloin voi kokeilla esim. radion pitämistä päällä. Myös riittävä yöuni, liikunnan harrastaminen ja terveellinen ruokavalio auttavat selviämään tinnituksen aiheuttamasta stressistä. 

Myös vertaistuesta voi olla tinnituspotilaalle apua (katso Suomen Tinnitusyhdistys)

Tinnituksen asiantuntijahoito

Jos itsehoidosta ei ole riittävästi apua, lääkäri voi kirjoittaa reseptillä sisäkorvan verenkiertoon ja nestetasapainoon sekä hermoärsytykseen vaikuttavia lääkkeitä. Myös kognitiivisesta psykoterapiasta voi olla hyötyä tinnitukseen sopeutumisesta. 

Joskus ohimenevän tinnituksen taustalla voi olla niska- ja hartiaseudun lihaskireydet eli jännitysniska. Tällöin ohjeita niskalihasten huoltoon saa mm. fysioterapeuteilta tai kiropraktikoilta. Moni on saanut apua myös hieronnasta.  

Menieren taudin hoidosta on kerrottu erillisessä artikkelissa.

Tinnituksen ehkäisy ja korvien suojaaminen

Tinnituksen merkittävimpiä aiheuttajia ovat melu ja kovat äänet, kuten räjähdykset. Näissä tilanteissa asianmukainen korvien suojaaminen voi ehkäistä tinnitusta. Työhön liittyvien meluvammojen ehkäisyssä neuvoa saa mm. työterveyshuollosta (katso työterveyshuolto).

Joillain henkilöillä myös tulehduskipulääkkeet (kuten ibuprofeeni tai aspiriini) voivat aiheuttaa tinnitusta, jolloin näiden lääkkeiden välttäminen voi ehkäistä sitä.

Muita näihin oireisiin liittyviä vaivoja

Asiantuntijat

  • Muut
  • Lääkärit

Muita näihin oireisiin liittyviä vaivoja