Menieren tauti - Klinik.fi

VALITUT OIREET (5)

Menieren tauti

Päivitetty: 20.09.2018

Menieren tauti (Meniérèn tauti) tarkoittaa kohtauksellista vaivaa, jonka keskeisiä oireita ovat huimaus, kuulon heikkeneminen sekä korvien humina tai soiminen. Menieren tauti johtuu nesteen lisääntymisestä sisäkorvassa (kuulemisesta ja tasapainosta vastaava elimistön osa). Taudin puhkeamisen syytä tai tarkkaa syntymekanismia ei tunneta. Yleensä tauti alkaa 20-60-vuotiaana, ja sitä sairastaa noin 10 henkilöä / 100 000 suomalaista kohti.

MILLOIN HOITOON?

Itsehoidollinen

Lyhytkestoinen huimaus ilman kuulon heikkenemistä tai korvien soimista on hyvin yleinen vaiva, jota voi turvallisesti lievittää itsehoidolla (katso erillinen artikkeli huimaus).

Suositellaan jatkotutkimusta

Lääkärin tutkimuksiin on hyvä hakeutua, mikäli huimausta esiintyy toistuvasti tai useamman tunnin ajan ja etenkin, jos huimaukseen liittyy kuulohäiriöitä tai korvien soimista.

Kiireellinen

Jos huimaukseen liittyy jalan tai käden toimintahäiriöitä tai tajunnantilan muutoksia, lääkärin arvioon on hakeuduttava välittömästi.

Menieren taudin oireet ja tutkiminen

Tyypillisesti Menieren tauti aiheuttaa kohtauksen, jossa esiintyy kiertävää huimausta ja siihen liittyvää pahoinvointia tai oksentelua. Huimausta voi edeltää korvan humina tai soiminen eli tinnitus. Myös paineen tunnetta korvassa voi esiintyä. Tyypillinen kohtaus kestää 20 minuutista useampaan tuntiin. 

Tavallisesti myös kuulo heikkenee kohtauksen aikana, mutta voi taudin edetessä huonontua pysyvämminkin. Kuulon heikkeneminen on yleensä vain toispuoleista, mutta joillakin kuulo voi huonontua molemmista korvista. 

Menieren taudin toteaminen vaatii käynnin yleislääkärin tai KNK-lääkärin (korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärin) vastaanotolla. Perustutkimuksiin kuuluu korvan ja tärykalvon tähystäminen korvalampulla sekä kuuloaistimuksen tutkiminen ääniraudan avulla. Tarkempaa tietoa kuulosta saadaan audiogrammin eli kuulonmittauksen avulla. Taudin toteaminen tapahtuu yleensä oireiden ja esitietojen perusteella sekä sulkemalla pois muut sairaudet.

Menieren tautia voi yrittää hoitaa itse vähäsuolaisen ruokavalion avulla. Tämä saattaa vähentää nestettä sisäkorvasta ja siten helpottaa oireilua. Usein vaiva on kuitenkin niin häiritsevä, että hoito vaatii asiantuntijan apua.

Menieren taudin asiantuntijahoito ja lääkkeet

Menieren tautia voidaan hoitaa lääkkeiden avulla. Lääkäri voi kirjoittaa reseptillä mm. Menieren taudin hoitoon tarkoitettua beetahistiiniä tai diureetteja. Diureetteja käytetään nesteenpoistolääkkeinä korkean verenpaineen hoidossa, mutta ne voivat auttaa myös Menieren taudissa poistamalla nestettä sisäkorvasta. Voimakas huimaus voi aiheuttaa pahoinvointia, jota lievittämään lääkäri voi kirjoittaa reseptillä pahoinvointilääkkeitä (mm. metoklopramidi tai proklooriperatsiini) kohtauksen aikana käytettäväksi.  

Huimaus voi aiheuttaa tasapainon häiriöitä tai epävarmuutta liikkumisessa. Näissä tilanteissa tasapainon harjoittamisesta sekä erilaisista liikkumisen apuvälineistä on hyötyä. Tasapainon ja liikkumisen parantamiseen saa ohjeita mm. fysioterapeuteilta.

Leikkaushoito voi tulla kyseeseen, jos oireilua ei saada muulla tavoin rauhoittumaan ja kuulo on heikentynyt. Leikkauksessa tasapainohermo yleensä katkaistaan. Toimenpiteen tekee KNK-lääkäri. Leikkauksen vaihtoehtona voidaan kokeilla myös KNK-lääkärin antamaa gentamysiini-pistoshoitoa välikorvaan tai erityistä painepulssihoitoa.

Koska Menieren taudin syntymekanismia ei tunneta, taudin ehkäiseminenkään ei nykytiedon valossa ole mahdollista.

Muita näihin oireisiin liittyviä vaivoja

Asiantuntijat

  • Muut
  • Lääkärit

Muita näihin oireisiin liittyviä vaivoja