Korvan tukkoisuus - Klinik.fi

VALITUT OIREET (2)

Korvan tukkoisuus

Päivitetty: 20.09.2018

Korvan tukkoisuudella eli korvien lukkiutumisella tarkoitetaan korvassa tuntuvaa paineen tunnetta sekä siihen liittyvää kuulon heikkenemistä. Korvan lukkiutumisen yleisin syy on nenän tukkoisuuden aiheuttama välikorvan ilmastointiongelma, mutta myös korvakäytävän tukkiva korvavaha tai neste välikorvassa voivat aiheuttaa korvien tukkoisuutta. Kyseessä on vaaraton mutta yleinen vaiva: ajoittaista korvien lukkiutumista kokee suurin osa ihmisistä jossain elämän vaiheessa.

MILLOIN HOITOON?

Itsehoidollinen

Satunnainen korvien lukkiutuminen ei vaadi lääkärin vastaanottoa, vaan vaivaa voi hyvin pyrkiä korjaamaan itsehoidolla.

Suositellaan jatkotutkimusta

Mikäli tilanne pitkittyy eikä korjaannu itsehoidolla, tai oireeseen liittyy selvää korvakipua tai kuumetta, lääkärin tutkimukset ovat paikallaan.

Korvan tukkoisuuden aiheuttajat ja tutkiminen

Korvan lukkiutumisen keskeinen oire on paineen tunne korvassa sekä samanaikainen kuulon heikkeneminen. Korvissa voi kuulua myös huminaa ja äänet voivat kaikua erikoisesti. Muut korvien lukkiutumiseen liittyvät oireet vaihtelevat vaivan aiheuttajan mukaan.

Yleisin syy korvan tukkoisuuteen on korvatorven toimimattomuus. Korvakäytävän perällä oleva tärykalvo on ilmatiivis; tärykalvon takana sijaitsevan välikorvan ilma ei siis vaihdu ulkoisen korvan kautta vaan suoraan välikorvasta suu- ja nenäonteloon vievää pientä putkea eli korvatorvea pitkin. Jos nenän limakalvot ovat kovin turvoksissa esim. nuhan tai allergian vuoksi, voi korvatorven tuloaukko tukkiutua kokonaan. Tällöin ilma ei pääse vaihtumaan välikorvassa ja sinne kehittyy ali- tai ylipainetta. Tämä puolestaan aiheuttaa tärykalvon jäykistymisen ja korvan lukkiutumisen. Tällaisessa tilanteessa haukottelu tai nieleskely voi kuitenkin hetkittäisesti päästää ilmaan korvatorveen ja ”avata” lukkiutuneen korvan. Myös korvien rusahtelu nieltäessä on yleinen oire.

Myös neste välikorvassa voi aiheuttaa korvien lukkiutumista. Tällöin korvasta kuuluu usein myös rutisevaa ääntä. Mikäli nesteilyn aiheuttaa korvatulehdus, voi muina oireina olla mm. korvakipua, nuhaa ja kuumetta.

Korvakäytävään liittyvistä lukkiutumisen syistä tavallisimpia on korvavahatulppa. Yleensä se syntyy kaivettaessa korvakäytävää vanupuikolla, koska vanupuikko työntää vaikun edellään syvemmälle korvakäytävään. Myös hankala korvakäytävän tulehdus voi aiheuttaa korvan tukkoisuutta. Tällöin oireina voi alla korvakäytävän kipua ja eritteen vuotamista korvasta.

Melko harvinainen Menieren tauti aiheuttaa kohtauksittaista huimausta, johon usein liittyy myös kuulon heikkenemistä. Joskus Menieren tautiin liittyy myös korvan tukkoisuuden tai paineen tunnetta.

Korvan tukkoisuuden tarkempi tutkiminen vaatii vastaanottokäynnin. Hoitajavastaanotolla voidaan todeta mahdollinen korvavahatulppa ja huuhdella se pois. Lääkärin perustutkimukseen puolestaan kuuluu korvien tutkiminen korvalampulla sekä tärykalvon liikkeen arvioiminen joko korvalamppuun kiinnitetyllä ”ilmapallolla” tai erillisellä pienellä laitteella, tympanometrilla. Tympanometri-tutkimus ei tee kipeää, mutta vaatii usein rauhallisen tilanteen.

Korvan tukkoisuuden itsehoito

Mikäli korvien lukkiutuminen liittyy selvästi nuhaan ja nenän tukkoisuuteen, voi ensiapuna kokeilla nenän limakalvoturvotusta vähentäviä nenätippoja tai –sumutteita sekä allergialääkkeitä. Tällöin korvatorven toiminta saattaa korjaantua ja korvien lukkiutuminen helpottaa. Apteekista on saatavilla ilman reseptiä mm. kortisonia sisältävä beklometasoni- tai flutikasoni-nenäsuihkeita, antihistamiinitabletteja sekä nenän limakalvoja supistavia nenätippoja tai -sumutteita (oksimetatsoliini tai ksylometatsoliini).

Mikäli taas syynä on korvakäytävän tukkiva vaikku, sitä voi yrittää hoitaa apteekista saatavilla korvavahaa liuottavilla korvatipoilla.

Korvan tukkoisuuden asiantuntijahoito

Korvan tukkoisuuden asiantuntijahoito riippuu vaivan aiheuttajasta. Pitkittyneissä tilanteissa lääkäri voi tarvittaessa kirjoittaa reseptillä nenän limakalvoturvotusta vähentäviä tabletteja tai kortisonipohjaisia nenäsumutteita. Hoitaja tai lääkäri voi myös huuhdella mahdollisen korvavahatulpan pois lämpimällä vedellä.

Mahdollinen korvatulehdus hoidetaan antibiooteilla ja korvakäytävän tulehdus korvakäytävään annosteltavilla tipoilla. Menieren taudin asiantuntijahoidosta on kerro tarkemmin erillisessä artikkelissa. 

Korvan tukkoisuuden ehkäisy

Mikäli flunssa tai nuha aiheuttaa usein korvien lukkiutumista, oireita voi yrittää ennaltaehkäistä nenän limakalvoja supistavilla tipoilla tai nenäsumutteilla. Näitä saa apteekista myös ilman reseptiä. Mikäli taas lukkiutuminen vaivaa esim. matkustaessa lentokoneella, voi purukumin pureskelu olla avuksi.

Joskus korvien tukkoisuuden taustalla voi olla korvakäytävän tulehdus. Yleisimmin äkillinen korvakäytävän tulehdus saa alkunsa korvien kaivamisesta vanupuikon avulla. Korvien kaivaminen on myös vaikun poistoon tehoton keino, koska vanupuikko työntää vaikun edellään syvemmälle korvakäytävään, mikä saattaa tukkia korvakäytävän kokonaan. Korvakäytävään ei tulisikaan laittaa mitään omaa pikkusormea pienempää.

Veden toistuva pääsy korvaan altistaa myös korvakäytävän tulehdukselle. Usein uimassa käyvillä voidaan toistuvia tulehduksia ehkäistä korvakäytävään tiputettavilla booritipoilla ennen ja jälkeen uinnin. Booritippoja saa nykyisin apteekista myös ilman reseptiä.

Muita näihin oireisiin liittyviä vaivoja

Muita näihin oireisiin liittyviä vaivoja