Korvakäytävän tulehdus - Klinik.fi

VALITUT OIREET (3)

Korvakäytävän tulehdus

Päivitetty: 20.09.2018

Korvakäytävän tulehdus tarkoittaa korvakäytävän sisäpintaa peittävän ihon ärtymys- ja tulehdustilaa. Äkillinen korvakäytävän tulehdus syntyy bakteerin tai sienen aiheuttamana. Kyse on suhteellisen yleisestä vaivasta, jonka riskiä lisää varsinkin runsas uiminen ja korvien kaivaminen. Pitkäaikaisessa eli kroonisessa korvakäytävän tulehduksessa on kyse korvakäytävän ihon ongelmasta, jolle mm. atooppinen iho voi altistaa.

MILLOIN HOITOON?

Itsehoidollinen

Mikäli korvakäytävän tulehdus on vanha vaiva, ja oireet ovat aiemmilta kerroilta tuttuja, voi oireita yrittää lievittää itsehoitotuotteilla.

Suositellaan jatkotutkimusta

Jos kutinaa ja hilseilyä esiintyy pidempään, oireilusta on selkeää haittaa eikä itsehoito tuota tulosta, on hyvä kääntyä lääkärin puoleen. Kova kipu sekä eritteen valuminen korvasta ovat aihe lääkärissä käynnille.

Korvakäytävän tulehduksen oireet ja tutkiminen

Korvakäytävän tulehdus voi olla äkillinen ja raju tai pitkittynyt ja oireilultaan vaimeampi. Äkillisessä tulehduksessa oireet aiheuttaa usein bakteeri ja tällöin voi esiintyä kovaakin kipua sekä märkäeritteen valumista korvasta. Nukkuminen kyljellään voi olla hankalaa ja kipu voi säteillä leukaa kohti. Myös korvalehden venyttäminen voi pahentaa kipua. Pitkittyneessä muodossa voi esiintyä korvakäytävän kutinaa sekä hilseilyä. Korvakäytävän tulehdukseen ei yleensä liity kuumetta.

Korvakäytävän tulehduksen toteaminen vaatii käyntiä yleislääkärin tai KNK-lääkärin (korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri) vastaanotolla. Vaivan perustutkimus on korvakäytävän tilanteen arvioiminen korvalampun avulla. Joskus korvakäytävän huuhtelu on tarpeen ennen tutkimusta. Jos tulehdus ei lähde paranemaan muutamassa päivässä hoidon aloittamisesta, voi lääkäri ottaa bakteeri- tai sieninäytteen korvakäytävästä pumpulitikun avulla.

Korvakäytävän tulehduksen itsehoito ja korvatipat

Korvakäytävän tulehdusta ei tule hoitaa itsehoidolla, elleivät oireet ole aiemmasta tuttuja ja diagnoosi selvä. Mikäli kyse on aiemminkin vaivanneesta korvakäytävän hilseilystä atooppiseen ihotyyppiin liittyen, sitä voi hoitaa korvakäytävään suihkutettavalla itsehoitovalmisteella. Apteekeista on saatavilla myös korvakäytävää desinfioivia korvatippoja (boorihappo).

Korvakäytävän tulehduksen asiantuntijahoito

Äkillinen korvakäytävän tulehdus hoidetaan reseptillä saatavilla korvatipoilla. Ne sisältävät usein antibiootin lisäksi kortisonia, joka helpottaa kipua ja vähentää turvotusta. Hoito kestää yleensä viikon. Tipat on hyvä tiputtaa korvakäytävään oireileva korva ylöspäin, esimerkiksi kylkiasennossa. Jos korvakäytävä on hyvin turvoksissa, voidaan korvakäytävään laittaa sideharsoa (sideharsotamponi), johon korvatipat tiputetaan. Tarvittaessa korvakäytävä voidaan alussa huuhdella suolaa sisältävällä vedellä tai alkoholia sisältävällä liuoksella. Huuhtelu voidaan toistaa parin päivän kuluttua. 

Pitkäaikaisessa tulehduksessa on tärkeää olla kaivamatta korvaa ja estää veden pääsy korvakäytävään. Lääkäri voi kirjoittaa reseptillä erilaisia liuoksia tai voiteita pitkäaikaisen tulehduksen hoidoksi.

Korvakäytävän tulehduksen ehkäisy

Yleisimmin äkillinen korvakäytävän tulehdus saa alkunsa korvien kaivamisesta esim. vanupuikon avulla. Myös vaikun poistoon vanupuikko on tehoton, koska vanupuikko työntää vaikun edellään syvemmälle korvakäytävään. Korvakäytävään ei tulisikaan laittaa mitään omaa pikkusormea pienempää. Veden toistuva pääsy korvaan altistaa myös korvakäytävän tulehdukselle. Usein uimassa käyvillä voidaan toistuvia tulehduksia ehkäistä korvakäytävään tiputettavilla booritipoilla ennen ja jälkeen uinnin. Booritippoja on saatavilla apteekista itsehoitovalmisteina. Pitkäaikaista korvakäytävän tulehdusta voi ennaltaehkäistä pitämällä korvakäytävän iho hyvässä kunnossa. Tähän voi käyttää korvakäytävään suihkutettavia ihonhoitotuotteita, joita saa apteekista myös ilman reseptiä.

Muita näihin oireisiin liittyviä vaivoja

Asiantuntijat

  • Muut
  • Lääkärit

Muita näihin oireisiin liittyviä vaivoja