Korvakipu - Klinik.fi

VALITUT OIREET (1)

Korvakipu

Päivitetty: 20.09.2018

Korvakipu tarkoittaa korvan seudussa tuntuvaa äkillistä tai pitkittynyttä kipua. Yleisin kivun aiheuttaja on tulehdus korvassa. Niskojen, nielun tai esim. purennan vaivat voivat säteillä korvaan kipuna. Myös isku päähän tai korvan alueelle voi aiheuttaa korvakipua, samoin tärykalvoa vasten oleva normaali korvavaha eli vaikku. Lasten korvakivun syynä voi olla myös roska tai muu pieni esine korvakäytävässä.

MILLOIN HOITOON?

Itsehoidollinen

Flunssan oireisiin liittyvää ohimenevää korvakipua voi turvallisesti lievittää itsehoidolla, mikäli kipu ei ole kovaa.

Suositellaan jatkotutkimusta

Aikuisen on hyvä kääntyä lääkärin puoleen, jos korvakipuun liittyy kuumetta, korvan alueen punoitusta tai turvotusta, tai kipu ei mene kipulääkkeellä ohi parissa päivässä. Lasten kohdalla lääkärikäynti on tarpeen, jos kipu on voimakasta tai siihen liittyy pitkittyneitä flunssaoireita, vuotoa korvasta tai kuulon heikkenemistä.

Kiireellinen

Jos taustalla on isku päähän tai kaatuminen, ja ilmaantuu korvakipua sekä verenvuotoa korvasta, tulee epäillä kallon luiden murtumaa. Tällöin on hakeuduttava välittömästi lääkäriin.

Korvakivun aiheuttajat ja tutkiminen

Korvakipu liittyy yleisimmin välikorvan tai korvakäytävän tulehdukseen. Välikorvatulehdus (korvatulehdus) on yleinen lapsilla ja on flunssan seurausta. Tällöin kipu on äkillistä ja alkaa usein öisin. Korvakäytävän tulehduksessa puolestaan korvakäytävä tuntuu aralta, korvalehden venyttäminen saattaa pahentaa kipua ja korvasta voi myös valua eritettä.

Korvakivun syy voi olla myös korvan ulkopuolella. Nielaisuun liittyvä korvakipu voi johtua nielun tulehduksesta, jolloin muuna oireena on tavallisesti kurkkukipua ja mahdollisesti kuumetta (katso tarkemmin nielurisatulehdus eli angiina). Jännitysniska voi myös aiheuttaa korvakipua; samoin leukanivelen tai hampaiden ongelmat. Pistävä kipu korvassa voi olla korvavahan tai korvakäytävässä olevan roskan tai muun vieraan esineen aiheuttamaa.

Korvakivun syyn tarkka selvittäminen vaatii käyntiä yleislääkärin, KNK-lääkärin (korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärin) tai lastenlääkärin vastaanotolla. Perustutkimukseen kuuluu korvien tutkiminen korvalampulla. Lääkäri voi myös tutkia tärykalvon liikettä joko korvalamppuun kiinnitetyllä ”ilmapallolla” tai erillisellä pienellä laitteella (tympanometri). Mikäli korvakivun aiheuttaja ei löydy korvan alueelta, lääkäri tarkastaa yleensä ainakin niskojen lihakset, leukanivelet, hampaat ja nielun sekä koputtelee korvan alueen luita. Myös kuulo saatetaan testata ääniraudan avulla.

Korvakivun itsehoito

Lyhytaikaista ja lievää korvakipua voi hyvin hoitaa itsehoitotuotteilla. Suositeltavin valmiste on parasetamoli, jota voidaan käyttää sekä lapsilla että aikuisilla. Myös tulehduskipulääkkeitä (kuten ibuprofeeni tai ketoprofeeni) voidaan kokeilla, mikäli niiden käytölle ei ole esteitä. Jos korvakipu on kovaa, molempien lääkeryhmien yhteiskäyttö on mahdollista. Lyhytaikaisesti korvakipua voi lievittää myös puuduttavilla korvatipoilla (sinkokaiini).

Korvakivun asiantuntijahoito

Korvakivun asiantuntijahoito riippuu vaivan aiheuttajasta. Korvatulehdus hoidetaan antibiootilla suun kautta ja korvakäytävän tulehdus antibioottikorvatipoilla. Tarvittaessa korvakäytävän tulehdusta voidaan hoitaa lisäksi korvakäytävän huuhteluilla. Jos korvassa on roska tai runsaasti vaikkua, voi lääkäri tai asiaan perehtynyt hoitaja poistaa ne.

Mikäli korvakivun taustalla on hampaisiin tai purentaan liittyvät syyt, hoidosta vastaa hammaslääkäri.

Muita näihin oireisiin liittyviä vaivoja

Asiantuntijat

  • Muut
  • Lääkärit

Muita näihin oireisiin liittyviä vaivoja