Selluliitti - Klinik.fi

VALITUT OIREET (0)

Selluliitti

Päivitetty: 17.09.2020

Selluliitti on tavallisesti ihon normaaliin bakteeristoon kuuluvan stafylokokkiryhmän bakteerin aiheuttama ihon ja ihonalaiskudosten tulehdus eli infektio. Muita tyypillisiä aiheuttajabakteereita ovat streptokokit, pneumokokki ja Haemophilus influenzae. Bakteeri aiheuttaa tulehduksen päästessään rikkoutuneen ihon läpi (kuten varvasvälisieni, hankauma tai pieni haava), mutta tulehdukselle altistavaa tekijää ei aina ole todettavissa. Selluliitti on melko harvinainen lasten ihoinfektion aiheuttaja.

MILLOIN HOITOON?

Suositellaan jatkotutkimusta

Lääkäriin tulee hakeutua, jos lapsella on paikallinen ihomuutos, joka on turvonnut, punoittaa ja kuumottaa. Jos lapsi on kuumeeton, ei lääkärin arvioon tarvitse hakeutua yöaikaan.

Kiireellinen

Epäily kasvojen alueen selluliitista on aina aihe päivystykselliseen lääkärin arvioon. Lääkäriin tulee hakeutua yllämainituilla iho-oireilla päivystyksellisesti myös, mikäli lapsi on kuumeinen tai hänen vointinsa on uupunut.

Selluliitin oireet ja tutkiminen

Selluliitti esiintyy lapsilla yleensä käsissä tai jaloissa, mutta se voi olla myös vartalolla tai pään alueella. Selluliitille tyypillisiä oireita ovat ihon paikallinen, mutta ei välttämättä tarkkarajainen, helakan punainen punoitus, turvotus ja kuumotus. Kuume nousee tyypillisesti vasta ihomuutoksen ilmaantumisen jälkeen. Hoitamattomana tulehdus voi levitä laajemmalle ihoalueelle. Yleisoireina voi olla myös päänsärkyä, pahoinvointia tai yleistä huonovointisuutta. Selluliitin ja toisen ihoinfektion eli ruusun (erysipelas) oirekuva on hyvin samanlainen ja raja niiden välillä on liukuva. Lapsilla kasvojen alueen selluliittiin liittyy kohonnut verenmyrkytyksen eli sepsiksen riski, mutta muualla esiintyessään verenmyrkytysriski on pieni. Silmäkuopan selluliittiin eli orbitaselluliittiin liittyy lähes aina koko silmänseudun tulehdus ja sille altistavana tekijänä voi olla levinnyt poskiontelotulehdus.

Lääkäri toteaa selluliitin sille tyypillisen oirekuvan ja löydösten sekä kohonneiden veren tulehdusarvojen (CRP ja leukosyytit eli veren valkosolut) perusteella.

Selluliitin itsehoito

Jos tulehtunut ihoalue on pieni (läpimitaltaan noin 1-2 cm) eikä lapsella ole yleisoireita (kuten kuumetta, päänsärkyä tai pahoinvointia), voi infektiota hoitaa aluksi kotona hyvällä puhdistamisella ja paikallisantibioottivoiteella (kuten fusidiinihappo, kloramfenikoli tai basitrasiini). Paikallisantibioottivoiteita saa apteekeista. Lähtökohtaisesti selluliitti hoidetaan kuitenkin lääkärin ohjeiden mukaisesti.

Selluliitin asiantuntijahoito ja antibiootti

Selluliitti hoidetaan antibioottien avulla. Yleensä se voidaan hoitaa kotioloissa suun kautta otettavalla antibioottikuurilla, joka kattaa tavallisimmat aiheuttajabakteerit. Hoito tulee kuitenkin aloittaa herkästi sairaalassa, jos infektioalue on laaja, se sijaitsee kasvojen alueella tai yleisoireet ovat voimakkaat. Sairaalassa tulehdusta hoidetaan suoraan suoneen annettavalla antibiootilla. Jos selluliittiin liittyy ihopaise, se avataan kirurgisesti. Infektion rauhoittuessa ja kuumeen laskiessa voidaan siirtyä suun kautta annosteltavaan antibioottiin.

Selluliitin ehkäisy

Selluliitin tärkein ja paras ehkäisykeino on ihon kunnosta ja puhtaudesta huolehtiminen. Pienten ihorikkojen huolellinen puhdistaminen ja paikallisantiseptien käyttö vähentää selluliitin ilmaantumisen riskiä. Haemophilus influenzaen aiheuttamia infektioita on saatu hyvin ehkäistyä rokotuksilla (osana niin sanottua viitosrokotetta neuvolan rokotusohjelmassa).