Haemophilus influenzae tyyppi b –bakteeri (Hib) aiheuttaa yleensä erityisesti pienille lapsille flunssan kaltaisen lieväoireisen taudin. Se voi aiheuttaa kuitenkin harvemmin myös vakavia infektioita, kuten keuhkokuumeen, kurkunkannentulehduksen (epiglottiitti) tai aivokalvontulehduksen. Bakteeri tarttuu pisaroiden (kuten aivastuksen) ja hengitystie-eritteiden välityksellä. Hemophilus influenzae tyyppi b:n (Hib) aiheuttamat vakavat tulehdustilat on saatu karsittua Suomesta lähes kokonaan rokotusten ja kansallisen rokotusohjelman myötä. Maailmanlaajuisesti Hib:n aiheuttamia vakavia sairauksia esiintyy kuitenkin vielä.
MILLOIN HOITOON?
Kiireellinen
Jo epäily vaikeasta Hib:n aiheuttamasta infektiosta on aina aihe hakeutua päivystyksellisesti lääkärin arvioon. Erityisesti rokottamattomien lasten ja maahanmuuttajaperheiden lasten tulee hakeutua herkästi lääkärin arvioon.
Hemophilus influenzae tyyppi b:n oireet ja tutkiminen
Hib:n aiheuttamat oireet riippuvat siitä, missä kohtaa elimistössä bakteeri aiheuttaa tulehduksen. Oireena voi esiintyä muun muassa kuumetta, kurkkukipua, nielemisvaikeutta, hengenahdistusta, nivel- tai raajakipuja, päänsärkyä, niskajäykkyyttä ja oksentelua. Yleensä tauti on lieväoireinen, mutta se voi aiheuttaa myös vakavia tulehdustiloja, kuten keuhkokuumeen, kurkunkannentulehduksen (epiglottiitti) tai aivokalvontulehduksen (meningiitti), nivel- tai luutulehduksen, tai verenmyrkytyksen eli sepsiksen. Kurkunkannentulehduksessa eli epiglottiitissa lapsi ei pysty nielemään edes sylkeään, jonka vuoksi kuolaa valuu usein ulos suusta.
Hemophilus influenzae tyyppi b:n aiheuttamat vakavat tulehdustilat on saatu karsittua Suomesta lähes kokonaan kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvan viitosrokotteen (PDT-IPV-Hib) myötä, joka sisältää rokotteen myös hemofilusta vastaan. Hib aiheuttaa kuitenkin edelleen vakavia sairauksia maailmanlaajuisesti.
Hemofilus todetaan bakteeriviljelyn avulla. Näyte voidaan ottaa muun muassa nielusta, verestä, nivelnesteestä tai aivoselkäydinnestenäytteestä.
Hemophilus influenzae tyyppi b:n itsehoito
Hemofiluksen vakavia tulehdusmuotoja ei tule yrittää hoitaa itsenäisesti kotioloissa, vaan jo epäily Hib:stä vaatii aina päivystyksellisen lääkärin arvion.
Hemophilus influenzae tyyppi b:n asiantuntijahoito
Hib:n aiheuttamia vakavia infektioita hoidetaan sairaalassa suoraan suoneen annettavalla antibiootilla. Muu hoito on oireenmukaista, kuten kuumeen tai kiputilojen hoito lääkkeiden avulla.
Hemophilus influenzae tyyppi b:n ennaltaehkäisy
Hib:n aiheuttamien vakavien infektioiden torjunnassa tärkeintä on hyvä rokotussuoja. Myös Hib kuuluu niin sanottuun viitosrokotteeseen (DTaP-IPV.Hib), joka annetaan 3, 5 ja 12 kuukauden ikäisille lapsille. Rokotukset annetaan yleensä lastenneuvolan käyntien yhteydessä. Tehosterokotteet annetaan neljän ja 14-15 vuoden iässä sekä armeijaiässä. Erityisesti matkustavien henkilöiden tulee pitää huoli tehosterokotteiden ottamisesta ajallaan.