Kurkunkannentulehdus - Klinik.fi

VALITUT OIREET (0)

Kurkunkannentulehdus

Päivitetty: 17.09.2020

Kurkunkannentulehdus eli epiglottiitti tarkoittaa tilaa, jossa nielussa sijaitseva henkitorvea peittävä läppämäinen kurkunkansi tulehtuu, turpoaa ja ahtauttaa hengitysteitä. Infektion aiheuttaa bakteeri. Aikaisemmin sen aiheutti yleensä Haemophilus influenzae tyyppi b, jota vastaan on olemassa kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluva rokote. Hemofiluksen aiheuttama kurkunkannentulehdus on nykyisin Suomessa hyvin harvinainen hyvän rokotuskattavuuden ansiosta. Hemofiluksen sijaan muita kurkunkannentulehdusta aiheuttavia bakteereita ovat Streptococcus pyogenes eli A-ryhmän streptokokki, pneumokokki ja Staphylococcus aureus.

MILLOIN HOITOON?

Kiireellinen

Epäily kurkunkannentulehduksesta on aina aihe päivystykselliseen lääkärin arvioon, etenkin jos lasta ei ole rokotettu kansallisen rokotusohjelman mukaisesti.

Kurkunkannentulehduksen oireet ja tutkiminen

Kurkunkannentulehduksen oireina esiintyy tyypillisesti äkillisesti nouseva korkea kuume, nielemiskipu ja -vaikeus sekä tähän liittyvä syljen valuminen suusta. Potilas on sairaanoloinen, mutta haluaa silti olla istuvassa etukumarassa asennossa, koska asento helpottaa kurkunkannen turpoamiseen liittyvää joskus voimakastakin hengitysvaikeutta. Joskus sisäänhengitys voi olla äänekäs ja taudinkuva voi muistuttaa viruksen aiheuttamaa kurkunpääntulehdusta (laryngiitti), mutta kurkunkannentulehdus on paljon vakavampi tauti ja potilaat selvästi sairaampia. Tulehdukseen liittyy usein verenmyrkytys eli sepsis, jolloin aiheuttajabakteeria löytyy myös verestä.

Kurkunkannentulehduksen itsehoito

Kurkunkannentulehdusta ei voida hoitaa itsenäisesti. Tärkeintä on antaa lapsen olla hänelle mieluisimmassa asennossa, kunnes hän pääsee lääkäriin.

Kurkunkannentulehduksen asiantuntijahoito

Epiglottiitin ensihoidossa tärkeintä on pitää huolta vapaasta hengityksestä. Jos epäillään kurkunkannentulehdusta, lapsen nielua tulee tutkia vasta anestesialääkärin ja tähystystaitoisen korvalääkärin ollessa paikalla, jolloin mahdollisiin hengityksen vaikeuksiin on valmistauduttu mm. intubaatio- ja hätähenkitorviavannevälineillä. Tulehdus hoidetaan suonensisäisellä antibiootilla.

Kurkunkannentulehduksen ehkäisy

Suomessa lapset on rokotettu Haemophilus influenzae tyyppi b:tä (Hib) vastaan vuodesta 1993 lähtien. Rokote on osa ns. viitosrokotetta (DTaP-IPV-Hib), joka annetaan neuvolassa 3, 5 ja 12 kuukauden iässä. Rokotusten ansiosta Hib:n aiheuttamien kurkunkannentulehduksen ja muiden tautien esiintyvyys on Suomessa nykyään pieni. Kurkunkannentulehdus tulee pitää mielessä erityisesti maahanmuuttajien ja rokottamattomien suomalaislasten keskuudessa.