Roska tai vierasesine silmässä - Klinik.fi

VALITUT OIREET (5)

Roska tai vierasesine silmässä

Päivitetty: 20.09.2018

Roska tai vierasesine silmässä tarkoittaa pienen hiukkasen joutumista silmän pinnalle. Vierasesine eli rikka voi olla joko sidekalvolla (silmän valkoinen osa ja luomien sisäpinta) tai sarveiskalvolla (silmän läpinäkyvä osa). Pienet roskat silmän pinnalla ovat erittäin yleisiä ja ne myös poistuvat useimmiten itsestään. Hoitoa vaativat vierasesineet syntyvät yleensä töissä, joissa työskennellään metallien parissa tai pölyisissä oloissa. Yleensä silmän pinnan vierasesine ei ole vaarallinen, kunhan se vain poistetaan asianmukaisesti ja ajoissa.

MILLOIN HOITOON?

Itsehoidollinen

Roska silmässä ei vaadi käyntiä lääkärissä, jos rikan aiheuttama silmäoireilu alkaa äkkinäisesti esim. ulkona liikuttaessa ja helpottaa vähitellen muutaman tunnin kuluessa. On hyvä muistaa, että lievää oireilua voi jatkua jonkin aikaa roskan poistumisen jälkeenkin.

Suositellaan jatkotutkimusta

Mikäli silmään lentänyt roska on metallia tai muuten vain tavallista isompi, ja se ärsyttää silmää enenevästi, on syytä hakeutua lääkäriin seuraavana päivänä roskan poistattamiseksi.

Kiireellinen

Päivystyksellinen lääkärin arvio on tarpeen aina, jos silmään on voinut joutua esimerkiksi metallia, lasikuitua tai jokin muu vierasesine suurella nopeudella. Päivystykseen on mentävä myös silloin, jos silmän ärsytysoireet jatkuvat useita tunteja, silmän näkökyky heikkenee tai silmään ilmaantuu voimakasta kipua.

Roska tai vierasesine silmässä - oireet ja toteaminen

Roska silmässä aiheuttaa silmän vetistystä, punoitusta ja kaiherruksen tunnetta. Myös valonarkuus ja lievä silmäkipu ovat yleisiä. Mikäli rikka on sarveiskalvolla eli silmän keskiosassa, se voi lisäksi haitata tai sumentaa näköä.

Roska silmässä voi olla helposti nähtävissä, mutta joskus se voi olla myös esim. yläluomen alla piilossa. Tällöin se saattaa naarmuttaa sarveiskalvon pintaa silmiä räpytellessä. Vaikka itse roska poistuisikin nopeasti, naarmujen aiheuttama roskan tunne ja vetistys voi jatkua vielä useita tunteja. 

Silmän vierasesineen tarkempi tutkiminen tapahtuu yleislääkärin tai silmälääkärin vastaanotolla. Lääkärin arvioon kuuluu mm. silmän tarkempi tarkastelu suurennuslasin ja valon avulla; silmälääkäri käyttää myös erillistä silmämikroskooppia. Tarvittaessa silmän pinta voidaan värjätä fluoreseiinilla, jolloin lääkäri voi nähdä sinivalon avulla mahdolliset silmän pintanaarmut. Yläluomen sisäpinta tarkastetaan kääntämällä se ylösalaisin esimerkiksi pumpulipuikon avulla.

Roska tai vierasesine silmässä - itsehoito

Erityisen toimivia itsehoitokeinoja silmässä olevan roskan poistamiseksi ei ole. Jos rikka näkyy selvästi silmäluomen sisäpinnalla, sen voi yrittää pyykäistä varovaisesti pois esim. pumpulipuikolla. Myös silmän huuhtominen juoksevan veden alla saattaa auttaa. 

Usein silmän räpyttäminen pahentaa oiretta. Tällöin ensiapuna ennen lääkäriin pääsemistä voi kokeilla silmän sulkemista ja peittämistä lapulla (”merirosvolappu”), jolloin räpytysrefleksi pysyy poissa. Sen sijaan hieromista kannattaa välttää, koska tällöin rikka voi naarmuttaa laajemmin silmän pintaa.

Roska tai vierasesine silmässä - asiantuntijahoito ja vierasesineen poisto

Roska silmässä vaatii yleensä lääkärin hoitoa. Aluksi silmän pinta puudutetaan tippojen avulla, mikäli sitä ei vielä silmää tutkittaessa tehty. Sidekalvolta ja luomien sisäpinnalta vierasesine saadaan usein poistettua pelkällä kostealla pumpulitikulla.

Sarveiskalvon vierasesine on usein sinkoutunut silmään suuremmalla nopeudella eikä lähde pelkän pumpulitikun avulla. Tällöin rikan poistoon käytetään ns. rikkaneulaa, jonka toisessa päässä on tylsempi, kourumainen kärki ja toisessa päässä kolmiomainen, terävä kärki. Usein rikka saadaan tällä raaputettua tai irrotettua kevyesti pois silmän pinnalta. Toimenpide on oikein toteutettuna täysin kivuton ja vaaraton, eikä esim. silmän puhkeamisen vaaraa ole. 

Jos kyseessä on metallinpala, rikan ympärille voi kehittyä ruostetta. Myös ruosterengas pitää poistaa silmän pinnalta. Ruosteen poistamiseen saatetaan rikkaneulan lisäksi joskus käyttää hyvin pientä ja heikkoa moottoroitua poraa. Jos ruostetta ei saada kokonaan poistettua ensimmäisellä kerralla, silmään laitetaan paksulti antibioottivoidetta ja silmä peitetään harsolapulla. Voiteen annetaan vaikuttaa ja pehmittää silmän pintaa yön yli, minkä jälkeen ruoste saadaan yleensä hyvin pois.  

Rikan poiston jälkeen silmä alkaa yleensä kaihertamaan uudelleen, sillä puudutteen vaikutus poistuu parissa tunnissa. Jos silmän pinta on naarmuuntunut, lääkäri kirjoittaa jatkohoidoksi antibioottivoidetta parin päivän ajaksi.

Roska tai vierasesine silmässä - ehkäisy

Roskan tai rikan lentämistä silmään voidaan ehkäistä tehokkaasti suojalasien käytöllä. Erityisestä tämä on tärkeää sellaisissa töissä, joissa silmän vierasesineet ovat yleisiä: metallitöissä rälläkällä työskenneltäessä tai hitsatessa, autoa korjattaessa ja auton alla työskennellessä, raivaussahaa tai siimaleikkuria käytettäessä tai eristetöissä ja lasivillaa käsitellessä. 

Tarkempia neuvoja silmien suojauksesta työpaikalla saa mm. työterveyshuollosta.

Asiantuntijat

  • Muut
  • Lääkärit