Punainen silmä - Klinik.fi

VALITUT OIREET (1)

Punainen silmä

Päivitetty: 20.09.2018

Punainen silmä tarkoittaa silmän sidekalvon punoitusta. Sidekalvo peittää silmän valkoista osaa ja silmäluomen sisäpintaa. Punoitus johtuu sidekalvon verisuonten laajenemisesta tai verenvuodosta sidekalvon alla. Punaisen silmän aiheuttajana voi olla mm. allergian, virusten tai bakteerien aiheuttama tulehdus, silmän kuivuminen tai silmään osunut isku.

MILLOIN HOITOON?

Itsehoidollinen

Jos punoituksen syy liittyy valvomiseen, alkoholin käyttöön tai pitkäaikaiseen lähityöskentelyyn, sitä voi turvallisesti lievittää itsehoidolla. Myös ilmeinen siitepölyyn liittyvä silmätulehdus soveltuu hyvin itsehoidon piiriin. Sugillaatio eli sidekalvon alainen verenvuoto näyttää vakavalta, mutta ei vaadi lääkärin hoitoa - se häviää itsekseen 1-2 viikossa.

Suositellaan jatkotutkimusta

Lääkärin tutkimuksiin on hyvä hakeutua, mikäli punoitus pitkittyy tai siihen liittyy voimakasta rähmimistä. 

Kiireellinen

Mikäli punainen silmä on valonarka ja kipeä, tai näkökyky heikkenee, on syytä mennä välittömästi lääkäriin. 

Punaisen silmän aiheuttajat ja tutkiminen

Yleisintä silmien punoittaminen on valvomisen, alkoholin käytön tai pitkällisen lähinäköä vaativan työskentelyn jälkeen. Muita silmäoireita ei tällöin yleensä ole. Rikka silmän kirkkaalla osalla (sarveiskalvo) aiheuttaa yleensä roskantunteen silmässä, samoin kemikaalien joutuminen silmään tai ultraviolettivalon aiheuttama silmävaurio (hitsaajan silmä). Tällöin punoitukseen voi liittyä myös vetistystä. Allergian aiheuttaman punoituksen tyypillinen lisäoire on kutina (katso esim. siitepölyallergia). Viruksen tai bakteerin aiheuttamaan punoitukseen (silmätulehdus) liittyy puolestaan silmän vetistystä tai rähmimistä. Joskus punaisen silmän taustalla voi olla myös vähentynyt kyyneleritys eli kuivat silmät.

Sidekalvon alaisessa verenvuodossa eli sugillaatiossa silmään kehittyy tarkkarajainen punainen laikku, joka voi joskus levitä koko sidekalvon alueelle. Yleisimmin verenvuoto kehittyy silmän hankaamisen tai silmään osuneen iskun seurauksena, eikä siihen liity muita oireita. Sugillaation voidaankin sanoa olevan silmän alueella oleva vaaraton mustelma.

Mikäli punaiseen silmään liittyy valonarkuutta tai särkyä, voi kyse olla värikalvon tai sarveiskalvon tulehduksesta. Tällöin on syytä hakeutua nopeasti lääkärin tutkittavaksi.

Tyypillinen sidekalvoverenvuoto eli sugillatio tai silmään joutuneen roskan aiheuttama punoitus on helppo tunnistaa itsenäisestikin (katso myös tarkemmin roska tai vierasesine silmässä). Tarvittaessa yleislääkäri tai silmälääkäri voi tutkia punoittavan silmän ja silmäluomet tarkemmin ja arvioida mustuaisreaktion silmälampun avulla. Joskus silmän pintaa saatetaan myös värjätä mahdollisen sarveiskalvonaarmun havaitsemiseksi. Pitkittyneessä rähmimisessä eritteestä voidaan ottaa laboratorionäyte tulehduksen aiheuttajan selvittämiseksi.

Punaisen silmän itsehoito

Jos silmän punoitus on valvomisen, alkoholin käytön, tuulen tai pölyjen aiheuttamaa, oireita voi yrittää vähentää apteekista ilman reseptiä saatavilla silmätipoilla, jotka supistavat sidekalvon verisuonia (tetrytsoliini). Silmän kuivuutta puolestaan voi yrittää lievittää kostutustipoilla (katso tarkemmin kuivat silmät).

Siitepölyallergian aiheuttamaan kutisevaan ja punoittavaan silmään voi kokeilla antihistamiini-tabletteja (esim. setiritsiini) tai silmään tiputettavia allergiatippoja (lodoksamidi, kromoglikaatti tai antihistamiini). Käyttö kannattaa aloittaa jo ennen siitepölykauden alkamista ja paras teho saadaan ottamalla lääkkeet heti aamulla ennen siitepölylle altistumista.

Sidekalvon verenpurkauma (sugillaatio) ei vaadi hoitoa vaikka näyttääkin vakavalta. Se paranee itsestään 1-2 viikossa.

Punaisen silmän asiantuntijahoito

Punaisen silmän asiantuntijahoito ja käytettävät lääkkeet riippuvat punoituksen aiheuttajasta. Esimerkiksi bakteerin aiheuttamaa sidekalvotulehdusta ja hitsaajan silmää hoidetaan antibioottisilmätipoilla. Jos punoituksen taustalla on roska tai metallihippu silmässä, lääkäri voi poistaa sen silmän puuduttamisen jälkeen (katso tarkemmin roska tai vierasesine silmässä)

Punaisen silmän ehkäisy

Silmien punoituksen ehkäisy riippuu vaivan aiheuttajasta. Mikäli taustalla on kyynelerityksen väheneminen eli kuivat silmät, punoitusta voi yrittää ehkäistä räpyttelemällä silmiä riittävän usein esim. lukiessa sekä käyttämällä silmiä kostuttavia tippoja ja geelejä. 

Allergista silmien punoitusta voi ehkäistä käyttämällä antihistamiini-tabletteja (esim. setiritsiini) tai silmään tiputettavia allergiatippoja (lodoksamidi, kromoglikaatti tai antihistamiini).