Leukanivelen tulehdus - Klinik.fi

VALITUT OIREET (6)

Leukanivelen tulehdus

Päivitetty: 20.09.2018

Leukanivelen tulehdus tarkoittaa leukanivelessä olevaa ärtymystilaa. Leukanivelen tulehduksen yleisimpiä aiheuttajia ovat leukanivelen välilevyn ongelmat sekä leukanivelen nivelrikko. Leukanivelen välilevy on voinut luiskahtaa pois paikaltaan suun oltua pitkään auki esim. haukotellessa, hammaslääkärikäynnin yhteydessä tai kovan purentatoiminnan seurauksena. Leukanivelen nivelrikossa puolestaan leukanivelen rusto on vaurioitunut, mikä aiheuttaa mm. rahinaa leuan liikkeiden aikana.

MILLOIN HOITOON?

Suositellaan jatkotutkimusta

Jos suun avaaminen tai sulkeminen ei onnistu normaalisti tai leukanivelen särky aiheuttaa normaalin ruokavalion välttämistä, on syytä hakeutua hammaslääkäriin.

Leukanivelen tulehduksen oireet ja toteaminen

Leukanivelen tulehdus aiheuttaa leukanivelen naksumista tai rahinaa suuta avattaessa tai suljettaessa. Myös suun avausrajoite sekä kipu leukanivelessä ovat yleisiä oireita leukanivelen tulehduksen aikana. Joskus kipu voi tuntua laajemminkin korvakipuna tai kasvokipuna.

Leukanivelen tulehduksen toteaminen perustuu hammaslääkärin suorittamaan leukanivelen tunnusteluun. Mikäli aiheuttajaksi epäillään leukanivelen nivelrikkoa, myös röntgenkuvausta käytetään tarkentavana tutkimuksena.

Leukanivelen tulehduksen ensiapu ja itsehoito

Äkillisen leukanivelen tulehduksen ensiapuna kannattaa välttää kovaa pureskelua ja suosia pehmeää ruokaa.

Tarvittaessa kipua voidaan hoitaa apteekeista saatavilla itsehoitolääkkeillä. Turvallisin vaihtoehto on parasetamoli, joka sopii kaikenikäisille. Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää myös tulehduskipulääkkeitä (ibuprofeeni tai ketoprofeeni) esimerkiksi muutaman päivän kuureina. Tällöin on kuitenkin syytä varmistaa apteekista, että lääke sopii yhteen mahdollisten perussairauksien tai muiden lääkitysten kanssa.

Leukanivelen tulehduksen asiantuntijahoito

Toistuvien leukanivelongelmien hoitoon voidaan tarvittaessa kokeilla purentakiskohoitoa. Myös purentaelimistön fysioterapialla saadaan oireita usein helpotettua.

Vaikeissa nivelrikkotapauksissa käytetään joskus leukanivelen tekonivelleikkausta.

Leukanivelen tulehduksen ehkäisy

Leukanivelen tulehdusta voi ennaltaehkäistä purentakiskohoidolla. Myös puremalihaksiin kohdistuneesta fysioterapiasta (purentalihasten venytys ja hieronta) on usein apua.

Asiantuntijat

  • Muut
  • Lääkärit