Kyynärpään kipu tarkoittaa kyynärnivelen alueelle tai sen sivuosiin paikallistuvaa kipua. Kyynärpään kivun yleisimpiä aiheuttajia ovat erilaiset rasitussairaudet, kuten tenniskyynärpää ja limapussintulehdus.
MILLOIN HOITOON?
Itsehoidollinen
Lievää tai poikkeavaan rasitukseen liittyvää kyynärpään kipua voi turvallisesti hoitaa itsehoidolla, ja odotella vaivan korjaantumista muutaman päivän ajan.
Suositellaan jatkotutkimusta
Mikäli kyynärpäähän kohdistuneen tapaturman tai iskun jälkeen ilmaantuu kovaa kipua tai käden liikutteluvaikeutta, on hyvä hakeutua lääkärin arvioon. Tarkempia tutkimuksia tarvitaan myös silloin, jos oireilu on alkanut ilman suurempaa vammaa, mutta kyynärpään kipu kestää useita viikkoja omasta hoidosta huolimatta.
Kiireellinen
Jos oireilu sopii limapussin tulehdukseen ja siihen liittyy korkeaa kuumetta, on hyvä hakeutua lääkäriin vuorokauden kuluessa. Samoin kyynärnivelen sijoiltaanmeno on hoidettava viipymättä.
Kyynärpään kivun aiheuttajat ja tutkiminen
Kyynärpään kipu ja sitä aiheuttavat vaivat syntyvät usein rasituksen seurauksena. Tenniskyynärpäässä ja ns. golfkyynärpäässä kipu paikallistuu kyynärpään ulko- tai sisänastan seutuun. Vaivan syynä on lihasten kiinnityskohdan ärtymystila. Kipu pahenee erityisesti nyrkistäessä, rannetta tai sormia ojentaessa, puristusotteessa tai jopa maitopurkkia nostettaessa. Puristusvoima on usein heikentynyt. Tarkemmin tietoa löytyy artikkelista tenniskyynärpää.
Kyynärpään limapussin tulehdus aiheutuu kyynärpäähän osuneesta iskusta, hankauksesta tai poikkeavasta rasituksesta. Tällöin kyynärpään alueelle kehittyy turvotusta, kipua ja lievää ihon punoitusta. Paineltaessa turvonnut alue ”hölskyy” pehmeästi nesteen liikkuessa limapussin sisällä. Myös bakteeri voi aiheuttaa limapussin tulehduksen. Tällöin ihon punoitus ja kipu on tavallisesti voimakkaampaa, ja lisäksi saattaa ilmaantua kyynärpään kuumotusta sekä kuumetta.
Kaatumisen tai tapaturman seurauksena kyynärpää voi mennä sijoiltaan (katso kyynärnivelen sijoiltaanmeno), venähtää tai murtua. Tällöin kyynärnivelen alue on kipeä ja sitä on vaikea liikuttaa. Kyynärnivelen alue voi näyttää erilaiselta toiseen puoleen verrattuna. Myös vammautuneen alueen turvotusta voi esiintyä. Mikäli kyynärpään kipua esiintyy alle 5-vuotiaalla lapsella, ja se on syntynyt lapsen käden äkillisestä nykäisystä tai talutettaessa vastaan hangoittelevaa lasta kädestä, voi kyseessä olla lapsen värttinäluun pään sijoiltaanmeno.
Kyynärpään kivun tarkka diagnosointi vaatii yleensä käyntiä yleislääkärin, fysiatrin, käsikirurgin tai ortopedin vastaanotolla. Lääkärin perustutkimuksiin kuuluu kyynärpään alueen tunnustelu sekä käden liikkeiden tarkistaminen. Röntgenkuva otetaan, jos herää epäily murtumasta tai sijoiltaanmenosta. Jos bakteeritulehdusta epäillään, voidaan verikokeilla (kuten tulehdusarvolla eli CRP:llä) selvittää tilannetta tarkemmin.
Kyynärpään kivun itsehoito
Rasitusperäisissä kyynärpääkivuissa vaiva saadaan usein helpottamaan kotikonsteilla. Kyynärpään ärtymisen aiheuttanut poikkeava rasitus on hyvä lopettaa ja pyrkiä lepuuttamaan kättä mahdollisuuksien mukaan. Oireita voidaan lievittää myös kylmägeelipusseilla ja apteekeista saatavilla kipulääkkeillä.
Parasetamoli on tehokas ja turvallinen kipulääke, joka sopii kaikenikäisille. Tarvittaessa sen tilalla tai lisäksi voidaan käyttää myös tulehduskipulääkkeitä (kuten ibuprofeeni ja ketoprofeeni) muutaman päivän kuureina, kunhan valmisteiden sopivuus muiden sairauksien ja lääkitysten kanssa on ensin varmistettu. Tulehduskipulääkkeitä on olemassa myös iholle levitettävinä kipugeeleinä (diklofenaakki ja piroksikaami).
Kyynärpään kivun asiantuntijahoito
Kyynärpään kivun asiantuntijahoito suunnataan vaivan aiheuttajan mukaan. Rasitusperäisissä kivuissa lääkäri voi kirjoittaa reseptillä tehokkaampia tulehduskipulääkkeitä sekä tarvittaessa muutaman päivän sairausloman. Myös fysioterapiaa tai muita fysikaalisia hoitoja käytetään monien kyynärpäävaivojen hoidossa.
Katso tarkemmat hoito-ohjeet erillisistä artikkeleista tenniskyynärpää, kyynärpään limapussin tulehdus, kyynärnivelen sijoiltaanmeno ja lapsen värttinäluun pään sijoiltaanmeno.
Korvaukset
Jos kyynärpään kivun aiheuttanut vaiva on syntynyt tapaturman seurauksena, voivat korvaukset olla mahdollisia esimerkiksi tapaturma-, liikenne- tai matkavakuutuksen kautta. Mikäli vaiva on työperäinen, voi työnantajan ottama vakuutus kattaa vaivasta aiheutuneet kulut. Osittaisia Kela-korvauksia voi saada myös fysioterapiasta ja joistain muista fysikaalisista hoidoista.
Kyynärpään kivun ehkäisy
Kyynärpään kipua aiheuttavia rasitussairauksia voidaan ehkäistä välttämällä toistuvaa tai pitkäkestoista rasitusta, kierto- tai puristusliikkeitä tai hankausta kyynärpään alueelle. Hyvillä työasennoilla on merkitystä erityisesti käsiä rasittavissa työtehtävissä. Työterveyshuollosta ja erityisesti fysioterapeuteilta saa opastusta oikeiden työasentojen ja -tapojen löytämiseksi.