Kyynärnivelen sijoiltaanmeno - Klinik.fi

VALITUT OIREET (8)

Kyynärnivelen sijoiltaanmeno

Päivitetty: 20.09.2018

Kyynärnivelen sijoiltaanmeno tapahtuu usein kaatumisen seurauksena, kun vartalon paino otetaan vastaan käden ollessa suorana. Kyynärnivelen sijoiltaanmenoja tapahtuu vuosittain noin 6-8 henkilölle / 100 000 suomalaista kohti.

MILLOIN HOITOON?

Suositellaan jatkotutkimusta

Jos tapaturman tai kaatumisen seurauksena kättä on vaikea liikuttaa tai se on kovin kipeä (katso kyynärpään kipu), on hyvä hakeutua lääkärin tutkimuksiin.

Kiireellinen

Mikäli kyynärnivel on selkeästi pois sijoiltaan, lääkäriin tulee hakeutua välittömästi.

Kyynärnivelen sijoiltaanmenon oireet ja tutkiminen

Kyynärnivelen sijoiltaanmeno tapahtuu usein kaatumisen tai tapaturman seurauksena. Kyynärnivelen alue on kipeä ja sitä on vaikea liikuttaa. Myös turvotusta voi esiintyä. Usein kyynärpää näyttää erilaiselta toiseen puoleen verrattuna nivelen sijoiltaanmenon vuoksi. Sijoiltaanmenoon voi liittyä myös alueen luiden murtumia.

Mikäli kyynärpään kipu on alle 5-vuotiaalla lapsella, ja se on syntynyt lapsen käden äkillisestä nykäisystä tai talutettaessa vastaan hangoittelevaa lasta kädestä, voi kyseessä olla värttinäluun pään sijoiltaanmeno.

Kyynärpään sijoiltaanmenon tutkiminen vaatii aina käyntiä yleislääkärillä, käsikirurgilla, ortopedilla tai lastenkirurgilla. Lääkäri tutkii kyynärpään alueen tunnustelemalla sekä tarkistaa kyynärnivelen liikkuvuuden. Röntgenkuva kertoo sijoiltaanmenon lisäksi mahdollisista murtumista.

Kyynärnivelen sijoiltaanmenon hoito ja kipsilasta

Lääkäri laittaa paikalleen eli reponoi sijoiltaan menneen kyynärnivelen kipulääkityksen avulla. Kun kyynärnivel on paikallaan, laitetaan käteen rystysistä olkavarteen ulottuva kipsilasta ja otetaan röntgenkuva nivelen tilanteen varmistamiseksi. Tulehduskipulääkettä (kuten ibuprofeeni) tai parasetamolia voidaan käyttää kivun hoidossa.

Noin viikon jälkeen kipsilasta vaihdetaan saranamalliseen tukeen (saranaortoosi), jolloin kättä voi alkaa jo liikuttaa. Usein kyynärpään tukea pidetään kolmen viikon ajan. Kättä ja kyynärpäätä aletaan kuntouttaa fysioterapeutin ja omatoimisen liikeharjoittelun avulla jo viikon jälkeen. Kipsihoidon jälkeen kuntoutus ja liikeharjoittelu on tärkeää parhaan hoitotuloksen saamiseksi.

Korvaukset

Korvaukset kyynärnivelen sijoiltaanmenon vuoksi voivat olla mahdollisia esimerkiksi tapaturma-, liikenne- tai matkavakuutuksen kautta.

Kyynärnivelen sijoiltaanmenon ehkäisy

Kyynärnivelen sijoiltaanmenon yleisimmät aiheuttajat ovat putoamiset, kaatumiset, liikenneonnettomuudet sekä väkivalta. Alkoholin liiallinen käyttö saattaa olla altistavana tekijänä, jolloin sen käytön vähentämisellä voidaan vähentää tapaturmaisia vammoja, myös kyynärnivelen sijoiltaanmenoja.

Vanhusten kohdalla kyynärnivelen sijoiltaanmenoon johtaneen kaatumisen taustalla voi olla myös huimaus tai tasapainon heikentyminen. Mm. fysioterapeuteilta ja kuntosaliohjaajilta saa neuvoja sopivaan lihaskuntoharjoitteluun tasapainon kohentamiseksi.