Lapsen värttinäluun pään sijoiltaanmeno - Klinik.fi

VALITUT OIREET (6)

Lapsen värttinäluun pään sijoiltaanmeno

Päivitetty: 20.09.2018

Värttinäluun pään sijoiltaanmeno eli subluksaatio tarkoittaa tilaa, jossa värttinäluun kyynärnivelen puoleinen pää menee osittain pois paikoiltaan. Värttinäluun muodon ja kasvun vuoksi vaiva on yleisin 2-3 vuotiailla; yli 5-vuotiailla sitä esiintyy vain harvoin. Lapsen värttinäluun pään sijoiltaanmeno aiheutuu tavallisesti käden äkillisestä nykäisystä tai talutettaessa vastaan hangoittelevaa lasta kädestä.

MILLOIN HOITOON?

Suositellaan jatkotutkimusta

Kädestä nykäisyn tai riuhtaisun jälkeen on hyvä käydä lääkärin arviossa, jos lapsi jää valittamaan lieviäkin oireita useamman päivän ajaksi.

Kiireellinen

Jos kädestä nykäisyn tai riuhtaisun jälkeen lapsi ei käytä kättään tai kipu on kovaa, on hyvä ottaa yhteys päivystykseen vaivan vuoksi.

Lapsen värttinäluun pään sijoiltaanmeno - oireet ja tutkiminen

Lapsen värttinäluun pään sijoiltaanmeno aiheuttaa tyypillisen oirekuvan: Nykäisyn tai riuhtaisun jälkeen lapsi välttää käden käyttöä ja roikottaa kättä suorana sivulla. Päällisin puolin kädessä ei näy mitään epäilyttävää. Kosketettaessa ja kättä käytettäessä kyynärpään alue on kuitenkin kipeä. Mikäli kyynärnivelen alue näyttää erilaiselta toiseen puoleen verrattuna, voi kyseessä olla myös kyynärnivelen sijoiltaanmeno.

Värttinäluun pään sijoiltaanmenoa epäiltäessä lääkäri tunnustelee kättä ja kyynärpäätä sekä tutkii käden liikkeet. Jos tilanne on tutkimuksen perusteella selvä, edes röntgenkuvia ei välttämättä tarvita. Jos herää epäily murtumasta, voidaan röntgenkuva ottaa murtumien poissulkemiseksi.

Lapsen värttinäluun pään sijoiltaanmenon hoito

Tavallisessa värttinäluun pään sijoiltaanmenossa lääkäri pystyy laittamaan värttinäluun pään paikoilleen saman tien vastaanotolla. Tämä käy muutamalla liikkeellä ja peukalolla painaen nopeasti ja vaivattomasti. Kipu helpottaa heti ja usein lapsi pystyykin hyvin pian käyttämään kättään normaalisti.

Korvaukset

Mahdollinen lapsen sairauskulu- tai tapaturmavakuutus voi korvata värttinäluun pään sijoiltaanmenosta aiheutuneet kulut.

Värttinäluun pään sijoiltaanmenon ehkäisy

Paras tapa ennaltaehkäistä värttinäluun pään sijoiltaanmenoa on välttää lapsen käteen kohdistuvia äkillisiä nykäisyjä tai vastentahtoista taluttamista.