Limapussit eli bursat ovat nestettä sisältäviä pusseja, jotka suojaavat ja vähentävät eri kudosten välistä hankausta. Ne sijaitsevat luiden ja lihasten tai jänteiden välissä. Kyynärpään limapussin tulehdus eli olekranonbursiitti syntyy tavallisesti hankauksen tai iskun seurauksena. Bakteeri aiheuttaa limapussitulehduksen harvemmin.
MILLOIN HOITOON?
Itsehoidollinen
Jos kuumetta ei ole ja oireet ovat lieviä, kyynärpään limapussin tulehdusta voi turvallisesti hoitaa itsehoidolla 1-2 viikon ajan.
Suositellaan jatkotutkimusta
Mikäli oireet eivät häviä itsehoidolla parissa viikossa tai nesteturvotus on runsasta, on hyvä kääntyä lääkärin puoleen. Jos vaivaan liittyy kuumetta, on hyvä hakeutua lääkäriin nopeammin.
Kyynärpään limapussin tulehduksen oireet ja tutkiminen
Kyynärpään limapussin tulehduksen oireet on yleensä helppo tunnistaa. Hankauksen, rasituksen tai iskun jälkeen kyynärpään alue turpoaa tyynymäisesti. Samalla voi esiintyä kipua ja lievää ihon punoitusta. Paineltaessa turvonnut alue ”hölskyy” pehmeästi nesteen liikkuessa limapussin sisällä. Iskun jälkeen oireilu voi kehittyä nopeastikin ja kipu voi olla voimakkaampaa.
Bakteerin aiheuttama limapussin tulehdus syntyy tavallisesti kyynärpään ihorikon tai haavan kautta. Tällöin ihon punoitus ja kipu on tavallisesti voimakkaampaa. Lisäksi saattaa ilmaantua kyynärpään kuumotusta ja kuumetta.
Tyypillinen limapussitulehdus on melko helppo todeta itsekin, mutta varma diagnoosi vaatii käyntiä vastaanotolla. Perustutkimuksessa lääkäri tunnustelee kyynärpään alueen. Bakteeritulehdusta epäiltäessä otetaan lisäksi tulehdusverikokeita (mm. CRP) tai nestenäyte limapussin sisältä ohuen neulan avulla.
Kyynärpään limapussin tulehduksen itsehoito
Jos tulehdus on lievä eikä kuumetta, suurta turvotusta tai punoitusta ole, voidaan kyynärpään limapussin tulehdus hoitaa levolla ja kylmähoidolla (esimerkiksi apteekista saatavien kylmägeelipussien avulla).
Apteekeistä on saatavilla ilman reseptiä myös tulehduskiputabletteja (ibuprofeenia tai ketoprofeenia), joita voi kokeilla muutamien päivien kuureina. Tällöin on kuitenkin syytä varmistaa lääkkeiden sopivuus mahdollisten perussairauksien tai muiden lääkitysten kanssa. Tulehduskipulääkkeitä on saatavilla myös geeleinä (piroksikaami ja diklofenaakki), joita voi sivellä kyynärnivelen iholle. Myös parasetamolia voidaan käyttää kivunlievitykseen, mutta sillä ei ole tulehdusreaktiota sammuttelevaa vaikutusta.
Kyynärpään limapussin tulehduksen asiantuntijahoito
Kyynärpään limapussin tulehduksen asiantuntijahoito riippuu vaivan aiheuttajasta. Jos tulehduksen on aiheuttanut bakteeri, se hoidetaan aina antibiooteilla. Hoito voidaan joutua aloittamaan pistoksina tai suonensisäisesti, myöhemmin siirrytään yleensä tablettihoitoon.
Rasituksen tai iskun aiheuttamassa limapussitulehduksessakin ammattilaisen apu voi olla tarpeen. Mikäli tulehdus pitkittyy, lääkäri voi tyhjentää limapussin neulan avulla ja samalla pistää limapussin sisään kortisonia oireilun lopettamiseksi. Toistuvissa ja pitkittyneissä tilanteissa kirurgi voi poistaa limapussin pienellä leikkauksella.
Kyynärpään limapussin tulehduksen ehkäisy
Kyynärpään limapussin tulehdusta voi ehkäistä välttämällä toistuvaa tai pitkäkestoista rasitusta tai hankausta kyynärpään alueelle. Mm. työterveyshuollosta ja erityisesti fysioterapeuteilta saa opastusta oikeiden työasentojen ja -tapojen löytämiseksi.