Kurkkukipu - Klinik.fi

VALITUT OIREET (2)

Kurkkukipu

Päivitetty: 20.09.2018

Kurkkukipu tarkoittaa nielun ja kaulan alueella tuntuvaa kipua. Alueella on runsaasti mm. nielemiseen ja hengittämiseen liittyviä rakenteita, joiden toimintahäiriö voi aiheuttaa kipua. Tavallisia kurkkukivun syitä ovat virusten ja bakteerien aiheuttamat nielu- ja nielurisatulehdukset, kuivan ilman ja pölyn aiheuttama ärsytys kurkunpäässä sekä kurkunpään lihasten jännitys. Myös kilpirauhasen tulehdus voi aiheuttaa kurkkukipua.

MILLOIN HOITOON?

Itsehoidollinen

Flunssaan tai hengitysilman pölyisyyteen liittyvä ohimenevä kurkkukipu sopii hyvin itsehoidon piiriin, mikäli vaivaan ei liity korkeaa kuumetta.

Suositellaan jatkotutkimusta

Jos kuume on hyvin korkea ja kurkkukipu voimakasta, on lääkäriin syytä hakeutua vuorokauden kuluessa nielurisatulehduksen poissulkemiseksi. Myös lievempi kurkkukipu vaatii lääkärin tutkimuksen, mikäli se ei mene ohi kahden viikon kuluessa.

Kiireellinen

Mikäli kurkkukipuun liittyy hengitysvaikeutta tai puheen puuroutumista, kyse voi olla kurkkupaiseesta. Tämä vaatii välitöntä lääkäriin hakeutumista.

Kurkkukivun aiheuttajat ja tutkiminen

Kurkkukipu voi olla kurkunpäässä tuntuvaa jatkuvaa arkuutta tai esimerkiksi nielaisuun tai yskäisyyn liittyvää kipua. Tyypillistä on myös kivun säteileminen korviin. Kurkkukipuun liittyvät muut oireet vaihtelevat vaivan aiheuttajan mukaan.

Yleisin kurkkukivun syy on tavallinen flunssa, joka alkaa usein kurkkukivulla. Muita flunssan tyypillisiä oireita ovat nuha, yskä ja lievä kuume. Nenän tukkoisuus aiheuttaa myös hengittämistä suun kautta, jolloin kuiva hengitysilma itsessään saattaa aiheuttaa kurkkukipua. Viruksen tai bakteerin aiheuttama nielurisatulehduksessa voi esiintyä korkeampaa kuumetta sekä leukakulman ja kaulan imusolmukkeiden suurentumista (katso tarkemmin nielurisatulehdus eli angiina). Lisäksi kurkkukivun taustalla voi olla myös jokin muu kurkunpäätä ja nielun limakalvoja ärsyttävä syy, kuten tupakansavu ja erilaiset pölyt.

Kilpirauhasen tulehdus aiheuttaa kurkkukivun lisäksi tavallisesti pitkäkestoista kuumetta sekä kaulalla (”aatamin omenan” alapuolella) tuntuvaa tunnusteluarkuutta. Kurkunpään lihasten jännityksestä johtuvaan kipuun liittyy puolestaan palan tunnetta kurkussa sekä mahdollinen nielemisvaikeus.

Flunssaan liittyvä ohimenevä kurkkukipu on helppo tunnistaa, mutta pitkittyneissä tilanteissa tarkka kurkkukivun syyn selvittäminen edellyttää käyntiä yleislääkärin, KNK-lääkärin (korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri) tai lastenlääkärin vastaanotolla. Lääkärin suorittamaan yleistutkimukseen kuuluvat mm. kaulan imusolmukkeiden tunnustelu ja nielurisojen tähystäminen suun kautta. Lisäksi lääkäri saattaa tunnustella kilpirauhasta kaulalta.

Mikäli epäillään nielurisatulehdusta, ainoa tapa erottaa virus- ja bakteeritulehdus toisistaan on ottaa nielusta bakteeriviljely pumpulipuikolla (katso tarkemmin nielurisatulehdus eli angiina). Päivystyshoitoa vaativissa tapauksissa voidaan käyttää myös pikatestiä bakteeritulehduksen toteamiseksi. Tulehdusarvoa (CRP) voidaan mitata verikokeella. Kilpirauhastulehdusta epäiltäessä tutkitaan yleensä myös lasko eli senkka.

Kurkkukivun itsehoito ja kipulääkkeet

Flunssan aiheuttamassa kurkkukivussa hoidoksi riittää yleensä lepo, riittävä juominen ja kivun hoito. Apteekista on saatavilla monia itsehoitotuotteita kurkkukivusta kärsiville. Suositeltavin valmiste on parasetamoli, jotka sopivat kaiken ikäisillä. Vaihtoehtoisesti (tai joskus myös parasetamolin lisäksi) voidaan käyttää myös tulehduskipulääkkeitä (kuten ibuprofeeni tai ketoprofeeni), kunhan ensin on varmistettu apteekista valmisteiden sopivuus mahdollisten perussairauksien tai muiden lääkitysten kanssa. Lievemmässä kurkkukivussa myös nielua puuduttavat imeskelytabletit saattava auttaa.

Kurkkukivun asiantuntijahoito

Kurkkukivun asiantuntijahoito riippuu oireen aiheuttajasta. Mikäli kurkkukivun syynä on bakteeri, hoitona on aina antibioottikuuri, tavallisimmin penisilliini 10 päivän ajaksi (katso nielurisatulehdus eli angiina). Jos bakteeri on päässyt kehittämään kurkkupaiseen, sen hoitona on KNK-lääkärin suorittama paiseen avaus tai nielurisojen poistoleikkaus.

Kilpirauhastulehduksen aiheuttaman kurkkukivun hoitona käytetään suun kautta otettavaa kortisonikuuria.

Asiantuntijat

  • Muut
  • Lääkärit