Vasomotorinen nuha eli yliherkkyysnuha tarkoittaa tilannetta, jossa nenän limakalvo reagoi tavallista voimakkaammin ulkoisiin ärsykkeisiin, kuten hajuihin, lämpötilanvaihteluihin tai pölyihin. Tämä aiheuttaa nenän vuotamista, mutta joskus myös tukkoisuutta ja aivastelua. Allergiaa ei kuitenkaan ole todettavissa. Vasomotorinen nuha on hyvin yleistä: jopa 40% väestöstä kärsii siitä ainakin ajoittain.
MILLOIN HOITOON?
Itsehoidollinen
Vasomotorinen nuha on yleinen ja vaaraton vaiva, jota voi turvallisesti pyrkiä lievittämään itsehoidolla.
Suositellaan jatkotutkimusta
Jos oireilu ei pysy itsehoidolla kurissa ja haittaa selkeästi elämää, on hyvä kääntyä lääkärin puoleen.
Vasomotorisen nuhan oireet ja tutkiminen
Vasomotorisen nuhan keskeisiä oireita ovat kirkkaan eritteen vuoto nenästä, tukkoisuus ja aivastelu. Vasomotoriseen nuhaan ei kuitenkaan yleensä liity silmäoireita, toisin kuin allergisessa nuhassa. Vaiva on usein pahimmillaan ulkoilmassa, koska tuuli ja lämpötilan vaihtelut vaikuttavat oireiluun. Muita tavallisia oireiden aiheuttajia ovat mm. voimakkaat hajut, mausteinen ruoka, tupakansavu sekä henkinen stressi.
Vasomotorisen nuhan voi tunnistaa tyypillisten oireiden perusteella, mutta varma diagnoosi vaatii lääkärin vastaanottoa. Lääkärin tutkimuksissa on tärkeää sulkea ensin allergisen nuhan mahdollisuus pois. Tämä tapahtuu verikokeiden sekä ihopisto- eli prick-kokeiden avulla. Tarvittaessa voidaan harkita myös nenäaltistuskoetta tai sivelynäytettä nenän limakalvoilta.
Vasomotorisen nuhan itsehoito ja nenäsumutteet
Vasomotorisen nuhan itsehoito koostuu altistavien tekijöiden välttämisestä ja oireita lievittävästä lääkehoidosta. Yleensä vasomotorisesta nuhasta kärsivä pystyy melko hyvin tunnistamaan ne tekijät, jotka aiheuttavat nenän vuotamista. Tällöin esimerkiksi tupakansavun, pölyisten tai vetoisten tilojen ja voimakkaiden hajujen välttäminen saattaa olla avuksi. Myös vähämausteisempiin ruokiin siirtyminen voi helpottaa oireita.
Vasomotorisen nuhan lääkehoito on usein haasteellisempaa allergiseen nuhaan verrattuna. Antihistamiinitabletteja (esim. setiritsiini) voidaan kokeilla, mutta niistä ei välttämättä saada kunnollista apua. Toinen mahdollisuus on käyttää kortisonipohjaisia beklometasoni- tai flutikasoni-nenäsuihkeita. Säännöllisesti käytettyinä ne rauhoittavat nenän limakalvon ärtymysreaktiota, jolloin nenän vuotaminen vähenee ja tukkoisuus helpottaa.
Lyhytaikaisesti voidaan käyttää myös nenän limakalvoja supistavia nenäsumutteita tai nenätippoja (oksimetatsoliini tai ksylometatsoliini), mutta näitä ei tule käyttää yhtäjaksoisesti viikkoa kauempaa, koska elimistö tottuu niihin herkästi.
Vasomotorisen nuhan asiantuntijahoito
Jos itsehoidosta ei ole apua, lääkäri voi kirjoittaa reseptillä ipratropiumia sisältävää nenäsumutetta. Usein tällä saadaan hillittyä nenän vuotamista merkittävästikin. Lyhytaikaisesti voidaan käyttää lisäksi yhdistelmätabletteja, jotka sisältävät antihistamiinia ja nenän limakalvoja supistavaa pseudoefedriiniä.
Myös tavallisia antihistamiinitabletteja ja kortisoninenäsumutteita on mahdollista saada reseptillä isompina pakkauksina.
Vasomotorisen nuhan ehkäisy
Taipumusta vasomotoriseen nuhaan ei ole mahdollista ennaltaehkäistä, mutta oireita voi kuitenkin vähentää välttämällä vaivan yleisimpiä aiheuttajia. Tämä tarkoittaa tupakansavun, voimakkaiden tuoksujen ja erilaisten pölyjen karttamista sekä vähämausteisempien ruokien suosimista. Myös vetoisia tiloja ja suuria lämpötilanvaihteluja kannattaa välttää.