Kaihi on silmän linssin eli mykiön sairaus, jossa linssin läpinäkyvyys huononee ja tästä johtuen näkökyky heikentyy. Yleisimmin kaihilla tarkoitetaan ikääntymisestä johtuvaa kaihia (harmaakaihi), jota esiintyy yli 65-vuotiaista joka kolmannella.
MILLOIN HOITOON?
Suositellaan jatkotutkimusta
Jos näkökyky heikkenee eikä silmälasien vahvuuksien nostolla saada enää toivottua vaikutusta aikaan, on hyvä kääntyä yleislääkärin tai silmälääkärin puoleen. Myös lisääntyneet ongelmat hämäränäössä (kuten pimeässä autolla ajettaessa) ovat aihe tarkemmille tutkimuksille.
Kaihin oireet ja tutkimukset
Kaihin keskeisin oire on näkökyvyn vähittäinen heikentyminen. Ensimmäisenä oireena on usein hämäränäön huononeminen tai lukemisen vaikeutuminen. Myöhemmässä vaiheessa oireina voi esiintyä esimerkiksi värinäön heikentymistä ja värien haalistumista. Likitaitteisuus voi lisääntyä, ja tämän vuoksi lähinäkö saattaa hetkellisesti parantua (jopa lukulasit saattavat käydä tarpeettomiksi). Lähinäön parantuminen on kuitenkin väliaikaista ja taudin edetessä myös lähinäkö alkaa huonontua.
Kaihin toteaminen vaatii yleislääkärin tai silmälääkärin tutkimuksen. Vastaanotolla tehtäviin perustutkimuksiin kuuluu näkökyvyn mittaaminen. Lisäksi yleislääkäri voi tähystää silmää silmälampulla eli oftalmoskoopilla ja tätä varten hän saattaa laajentaa mustuaisen käyttämällä silmätippoja. Silmälääkäri pystyy havaitsemaan myös alkavat kaihimuutokset erityisen silmämikroskoopin avulla.
Kaihin hoito ja kaihileikkaus
Jos silmälasien vahvuuksien nostolla ei saada enää näkökykyä riittävästi korjattua, kaihin hoitona on leikkaus. Leikkauksessa silmä ensin puudutetaan ja tämän jälkeen silmään tehdään pieni viilto. Viillon kautta vaihdetaan linssin eli mykiön tilalle keinolinssi. Joskus voidaan tarvita kaksi leikkausta parhaimman hoitotuloksen saavuttamiseksi. Tarkemmin leikkauksen kulkua on kuvattu omassa artikkelissa kaihileikkaus. Käytössä oleva muu lääkitys on hyvä ottaa puheeksi hoitavan lääkärin kanssa hyvissä ajoin ennen leikkausta. Erityisesti kaihileikkauksen suorittamiseen vaikuttavat eturauhasen liikakasvun hoitoon käytetyt lääkkeet sekä verenohennuslääkitys.
Kaihin ehkäisy
Merkittävin kaihia aiheuttava syy on ikääntyminen. Terveellisillä elämäntavoilla voi kuitenkin pienentää kaihin syntymisen todennäköisyyttä. Muun muassa lihavuuden, liiallisen alkoholinkäytön, tupakoinnin ja silmiin osuvan voimakkaan ja pitkäkestoisen auringonvalon on todettu suurentavan kaihin riskiä.
Myös diabetes, pitkiä aikoja kestävät kortisonitablettihoidot ja erilaiset silmävammat altistavat kaihille. Näin ollen diabeteksen hyvä hoito sekä silmävammojen ehkäisy voivat suojata kaihilta.