Kaihileikkaus on silmälääkärin suorittama toimenpide, jossa kaihin sumentaman silmän linssin eli mykiön tilalle vaihdetaan keinolinssi. Leikkauksen tavoitteena on korjata kaihin heikentämää näköä. Kaihileikkaus on yleisimpiä silmään kohdistuvia leikkaustoimenpiteitä.
Kaihileikkaus
Kaihileikkaus on toimenpide, jonka tavoitteena on palauttaa kaihin (harmaakaihi) sumentama näkökyky. Leikkaukseen turvaudutaan, kun heikentynyt näkökyky haittaa selkeästi jokapäiväistä elämää, työkykyä tai esim. ajokortin saamista, eikä vaivaa pystytä korjaamaan silmälasien avulla. Lisätietoa kaihin oireista ja tutkimuksista saat erillisestä artikkelista kaihi.
Julkisessa terveydenhuollossa kaihileikkaukselle on olemassa tietyt kriteerit, joiden täyttymisen yleis- tai silmälääkäri arvioi ennen lähetettä tai päätöstä kaihileikkauksesta. Yksityisessä terveydenhuollossa vastaavia yksiselitteisiä kriteerejä ei käytetä, vaan leikkauksen tarve päätetään tapauskohtaisesti.
Kaihileikkauksen aikana
Aluksi silmä puudutetaan tippojen avulla. Puudutus vie kivun tunteen pois, mutta silmää ja luomia voi edelleen liikuttaa ja näkökyky säilyy. Tarvittaessa tehokkaampiakin puudutuskeinoja on olemassa, mutta tällöin silmän liikuttaminen ei onnistu ja myös näkö hämärtyy.
Kaihileikkauksen aikana silmään suunnataan kirkas valo. Valo voi leikkauksen aikana mm. hämärtyä ja tuntua liikkuvankin, mutta tärkeää leikkauksen aikana on olla mahdollisimman rauhassa ja silmää liikkumatta. Silmän auki pitämisestä ei tarvitse huolehtia, sillä leikkauksessa käytetään erityistä luomenlevitintä.
Itse leikkauksessa lääkäri tekee muutaman millimetrin kokoisen viillon silmän etuosiin, poistaa linssin eli mykiön joko pienen ultraäänilaitteen tai laserin avulla ja laittaa tilalle keinolinssin. Jos toimenpiteen aikana alkaa yskittää, tästä tulee kertoa leikkaavalle lääkärille, jotta toimenpide voidaan turvallisesti keskeyttää yskimisen ajaksi.
Kaihileikkauksen jälkeen ja jälkitarkastus
Kaihileikkaus on yleensä ns. päiväkirurginen toimenpide eli leikkauksesta kotiudutaan jo saman päivän aikana. Kaihileikkauksen jälkeen leikattuun silmään tiputetaan yleensä sekä kortisonipohjaisia että antibioottisilmätippoja noin neljän viikon ajan. Joskus saatetaan käyttää myös tulehduskipulääkettä sisältäviä tippoja.
Yleensä silmälääkäri tarkistaa silmän tilanteen noin kuukauden kuluttua leikkauksesta (ns. jälkitarkastus). Samalla mitataan myös näkökyky ja hankitaan mahdolliset uudet silmälasit. Leikanneeseen lääkäriin tulee olla yhteydessä jo aiemmin, mikäli näkökyky alkaa uudelleen heiketä, leikattu silmä alkaa punoittaa ja rähmiä tai silmään tulee voimakasta kipua.
Korvaukset
Sekä silmälääkärikäynneistä että itse kaihileikkauksesta on mahdollista saada osittaista Kela-korvausta yksityisen terveydenhuollon puolella.