Jalan toimintahäiriö - Klinik.fi

VALITUT OIREET (5)

Jalan toimintahäiriö

Päivitetty: 20.09.2018

Jalan toimintahäiriö eli halvaus tarkoittaa alaraajan voimattomuutta, tunnottomuutta tai kömpelyyttä. Oire alkaa yleensä vähitellen, mutta voi joissain tapauksissa ilmaantua myös äkillisesti. Alaraajan toimintahäiriön yleisin syy on alaselän välilevypullistuma ja sen aiheuttama iskiasoire, mutta myös muut ääreishermojen pinnetilat tai mm. aivoinfarkti tai aivoverenvuoto voivat aiheuttaa jalan tunnottomuutta tai kömpelyyttä.

MILLOIN HOITOON?

Suositellaan jatkotutkimusta

Lääkäriin on hyvä hakeutua, mikäli alaraajan puutuminen ei mene itsestään ohi, oireilu on toistuvaa tai se haittaa päivittäistä elämää.

Kiireellinen

Jalan lihasten heikkous, virtsaamiskyvyttömyys tai ulosteen pidättämisen vaikeus kertovat vakavammasta alaselän hermojuuren puristuksesta. Tällöin on hyvä hakeutua heti lääkäriin. Jalkaan äkillisesti kehittyvä toimintahäiriö voi olla myös merkki aivohalvauksesta. Tällöin on hakeuduttava välittömästi sairaalatutkimuksiin soittamalla hätäkeskuksen numeroon 112. Ambulanssi kuljettaa potilaan lähimpään aivohalvauksien hoitoon erikoistuneeseen päivystysyksikköön.

Jalan toimintahäiriö eli halvaus - aiheuttajat ja tutkiminen

Jalan toimintahäiriö eli halvaus aiheuttaa mm. alaraajan voimattomuutta, tuntohäiriöitä ja kömpelyyttä. Muut oireet riippuvat vaivan taustalla olevasta sairaudesta.

Yleisin alaraajan toimintahäiriön aiheuttaja on selkärangan välilevypullistuma ja sen aiheuttama iskiashermon pinnetila. Vaivalle on tyypillistä alaselkään paikallistuva kipu, joka voi myös säteillä pakaraa pitkin jalkaan - joskus jopa varpaisiin saakka. Jalan lihasten heikkous, virtsaamiskyvyttömyys tai ulosteen pidättämisen vaikeus kertovat vakavammasta hermon puristuksesta. Tällöin on hyvä hakeutua heti lääkäriin. Mikäli iskiasoireiluun liittyy erityisesti pakaran seudun kipua, voi kysessä olla myös piriformis-syndrooma.

Myös muut ääreishermojen pinnetilat voivat aiheuttaa jalan toimintahäiriöitä. Pohkeessa kulkeva peroneushermo (peroneus communis) voi jäädä pinteeseen pitkään kyykkyasennossa työskenneltäessä tai kovalla alustalla maatessa. Myös runsas alkoholin käyttö altistaa vaivalle. Oireena on jalkaterän "läpsyminen" kävellessä ja nilkan taivutuksen voimattomuus. Tunnottomuutta voi esiintyä nilkan ja jalkaterän ulkosyrjällä. Nivusjänteen ali kulkeva cutaneus lateralis -niminen tuntohermo voi jäädä pinteeseen nopeista painonmuutoksista tai raskaudesta johtuen. Tällöin oireena on polttava kipu ja puutuminen noin kämmenenkokoisella alueella reiden etu-sivupuolella.

Äkillisen, toispuoleisen alaraajahalvauksen syynä voi olla myös aivohalvaus (katso aivoinfarkti ja aivoverenvuoto). Tällöin muina oireina esiintyy mm. samanpuoleinen käden toimintahäiriö, puhumisen vaikeutta, suupielen vinoutta tai roikkumista, huimausta tai näköhäiriöitä. Myös päänsärkyä tai oksentelua voi esiintyä. Erittäin harvinainen toispuoleisen lihasheikkouden syy on myös ALS eli amyotrofinen lateraaliskleroosi.

Jalan toimintahäiriö tulee aina tutkia lääkärin vastaanotolla. Lääkärin perustutkimukseen kuuluvat alaraajan voimien, tunnon ja refleksien tutkiminen sekä selän perustutkimus. Tarkemmat tutkimukset riippuvat vaivan aiheuttajasta. Ääreishermojen pinnetiloja tutkitaan yleensä hermoratatutkimuksella (ENMG- eli hermoratatutkimus). Aivoinfarktin ja aivoverenvuodon tutkimuksista on kerrottu omassa artikkelissa aivoinfarkti ja aivoverenvuoto.

Jalan toimintahäiriön itsehoito

Yleensä jalan toimintahäiriön hoidossa tarvitaan asiantuntijoita, mutta esim. ääreishermojen pinnetilat korjaantuva usein itsestäänkin. Cutaneus laterialis -hermon pinnetilassa nivusjännettä painavien kireiden vaatteiden välttäminen ja mahdollisen ylipainon vähentäminen helpottavat oireita.

Iskiasoireen itsehoidosta on kerrottu erillisessä arikkelissa (katso välilevytyrä ja iskias).

Jalan toimintahäiriön asiantuntijahoito

Jalan toimintahäiriön eli alaraajahalvauksen asiantuntijahoito riippuu vaivan aiheuttajasta. Esim. ääreishermojen pinnetiloissa fysioterapiasta ja erilaisista fysikaalisista hoidoista on usein apua. Cutaneus laterialis -hermon pinnetilassa käytetään myös lääkärin antamia paikallisia kortisonipistoksia.

Iskiaksen, piriformis-syndrooman sekä aivoinfarktin ja aivoverenvuodon hoidoista on kerrottu omissa artikkeleissaan.

Jalan toimintahäiriön ehkäisy

Jalan toimintahäiriön ennaltaehkäisy riippuu oireen taustalla olevasta sairaudesta. Yleisimpien syiden eli iskiasoireen ja aivohalvauksen ennaltaehkäisystä on kerrottu erillisissä artikkeleissa välilevytyrä ja iskias sekä aivonfarkti ja aivoverenvuoto.

Muita näihin oireisiin liittyviä vaivoja

Muita näihin oireisiin liittyviä vaivoja