Faktat flunssasta - Klinik.fi

Faktat flunssasta

Syysflunssat jylläävät nyt työpaikoilla ja kouluissa. Pitääkö sairaana jäädä kotiin ja milloin flunssa vaatii lääkärissä käyntiä? Kuinka nopeasti flunssan jälkeen uskaltaa lähteä liikkumaan?

Joitakin flunssa tuntuu kiusaavan jatkuvasti ja toiset eivät sairastu juuri koskaan. Alttius sairastua flunssaan on hyvin yksilöllistä, useimmat aikuiset sairastavat nuhakuumeen muutaman kerran vuodessa. Lapsilla jopa kymmenen flunssaa vuodessa voi olla normaalia.

Flunssa jatkuu jatkumistaan – Milloin on syytä hakeutua lääkäriin? 

Tavallinen flunssa kestää tyypillisesti 3-10 päivää, mutta oireilu voi joskus myös pitkittyä. Parin viikon flunssa ei ole tavatonta ja jopa puolella flunssaan sairastuneista yskä jatkuu 2 viikkoa tai pitempäänkin.
Lääkäriin on syytä hakeutua, mikäli yleisvointi heikkenee selvästi, rajumpi yskä jatkuu yli 2 viikkoa tai flunssaoireet palaavat tai pahenevat parin viikon kuluessa. Tällöin lääkärin tutkimuksilla tarkastetaan, ettei kyse ole bakteeriperäisestä tulehduksesta.

Pitääkö flunssaisena jäädä töistä kotiin?   

Sairaana ei pitäisi mennä työpaikalle tai kouluun, jotta tauti ei tartu muihin. Sairaana tulee kuulostella omaa oloa ja levätä sen mukaan. Varsinkin fyysisissä töissä sairauspoissaolo flunssan alkuvaiheessa on paikallaan, jotta keho saa levätä ja jälkitaudeilta vältytään. 

Miten flunssaa voi lievittää itsehoidolla? 

Tavallinen flunssa hoituu kotikonstein. Avainasemassa on lepo ja fyysisen ponnistelun välttäminen. Tulehduskipulääkkeet, kuten ibuprofeeni, tai kuumetta alentavat lääkkeet, kuten parasetamoli, voivat helpottaa oloa. Nenän tukkoisuuteen ja hengityksen avaamiseen voi auttaa nenän limakalvoja supistavat nenätipat ja -suihkeet. Myös höyryhengitystä voi kokeilla. 
Flunssan hoitoon voi käyttää myös vitamiinitabletteja, kuten C-vitamiinia tai sinkkivalmisteita, mutta niiden tehoa ei ole kiistattomasti pystytty osoittamaan tutkimuksissa. Sinkkivalmisteet saattavat aikuisilla lyhentää flunssan kestoa. 

Miten influenssa ja flunssa eroavat toisistaan?

Influenssan erottaa tavallisesta flunssasta huomattavasti rajummilla oireilla. Influenssan oireita ovat korkea kuume, lihassärky, päänsärky sekä yleisvoinnin heikkeneminen. Sen sijaan nuha ei yleensä kuulu influenssan oireisiin. Influenssaa esiintyy Suomessa vuosittaisina epidemioina yleensä joulukuun ja huhtikuun välisenä aikana. 

Milloin flunssan jälkeen voi aloittaa liikunnan?  

Flunssan jälkeen kevyen liikunnan, kuten kävelylenkit, voi aloittaa, kun kuumetta ja lihassärkyä ei enää ole. Rankempi urheilu kannattaa aloittaa vasta kun olo on täysin terve. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että elimistön tulisi antaa palautua yhtä kauan kuin flunssa on kestänyt. Liian aikaisin aloitettu urheilu voi johtaa vakaviin jälkitauteihin, kuten sydänlihastulehdukseen tai keuhkokuumeeseen. 

 

Lisätietoa terveysartikkeleista: flunssa, influenssa, keuhkokuume, poskiontelontulehduskeuhkoputkentulehdus

Blogitekstin asiantuntijoina toimivat lääketieteen tohtori Juhani Määttä sekä lääketieteen lisensiaatti Petteri Hirvonen.