Vaippaihottuma - Klinik.fi

VALITUT OIREET (4)

Vaippaihottuma

Päivitetty: 20.09.2018

Vaippaihottuma tarkoittaa vauvan vaippa-alueen ihon ärtymystilaa, joka johtuu virtsan tai ulosteen aiheuttamasta ihon hautumisesta ja ärsytyksestä. Se on yleisimmillään kiinteään ruokaan siirtyneillä vajaan vuoden ikäisillä vauvoilla, koska tällöin ulosteen koostumus muuttuu. Vaippaihottumaa voi kuitenkin olla jo muutaman viikon ikäisellä vauvalla.

MILLOIN HOITOON?

Itsehoidollinen

Vaippaihottuma on hyvin yleinen vaiva, jota voi turvallisesti hoitaa itsehoidolla noin viikon ajan, ellei ihottuma ole hyvin ärhäkkä tai leviä vaippa-alueen ulkopuolelle.

Suositellaan jatkotutkimusta

Neuvolaan tai lääkäriin on hyvä olla yhteydessä, mikäli vaippaihottuma jatkuu itsehoidosta huolimatta yli viikon ajan tai se leviää vaippa-aluetta laajemmalle alueelle. Arvio on tarpeen myös, mikäli ihottuman alueelle tulee haavaumia.

Vaippaihottuman oireet ja tutkiminen

Vaippaihottuma aiheuttaa yleensä helposti tunnistettavat oireet: iho punoittaa ja aristaa vaipan peittämältä alueelta, jossa eritteet pääsevät hautumaan ja ärsyttämään ihoa. Vauva voi myös aristella vaipanvaihtoa. Mikäli ihottuma leviää vaippa-alueen ulkopuolelle, mukana saattaa olla ihon sienitulehdusta. Lyhytkestoinenkin ripuli voi pahentaa vaippaihottumaa (esim. vatsatautiin tai antibioottikuuriin liittyvä). 

Vaippaihottuma on helposti todettavissa itsekin. Tarvittaessa vaippaihottuman tarkempi tutkiminen tapahtuu lastenneuvolassa tai yleislääkärin, lastenlääkärin tai ihotautilääkärin vastaanotolla. Perustutkimuksena silmämääräinen ihon tarkastelu yleensä riittää, eikä tarkempia tutkimuksia tarvita.

Vaippaihottuman itsehoito

Vaippaihottuma hoituu yleensä itsehoidolla. Tärkeintä on estää ärtyneen ihon hautuminen ja ärtyminen lisää. Tätä voidaan ehkäistä vaihtamalla vaipat tarpeeksi usein sekä pesemällä vaippa-alue kunnolla vedellä aina vaipanvaihtojen yhteydessä. Ihon kuivaamiseen pyyhkeellä kannattaa käyttää taputustekniikkaa, ei hankaamista, koska iho voi ärtyä hankaamisesta lisää. Ilmakylvyt eli vaippa-alueen paljaana pitäminen hetken ajan ennen seuraavan vaipan laittamista on tärkeää, jotta iho pääsee hetken hengittämään vapaasti. Vaippoja ei myöskään kannata laittaa liian tiukalle. 

Aikaisemmin ihon kuivaamiseen paljon käytetty talkki on korvautunut nykyisin sinkkiä sisältävillä voiteilla, joita suositellaan levitettäväksi pari kertaa päivässä ärtyneelle ihoalueelle. Sinkkivoiteita saa apteekeista ilman reseptiä.

Vaippaihottuman asiantuntijahoito ja lääkkeet

Jos vaippaihottuma on pitkäaikainen tai se on levinnyt laajemmalle alueelle, lääkäri voi kirjoittaa reseptillä sienilääkettä sisältävää voidetta. Joskus käytetään myös tulehdusta lievittäviä kortisonipohjaisia voiteita.

Vaippaihottuman ehkäisy

Vaippaihottumaa voi ehkäistä vaihtamalla vaipat tarpeeksi usein ja pesemällä vaippa-alueen iho vedellä vaipanvaihdon yhteydessä. Myös ajoittaiset ilmakylvyt eli ihon ”tuulettaminen” ilman vaippaa ehkäisevät vaippaihottumaa. Neuvoja tähän saa mm. lastenneuvolasta.

Kertakäyttövaippojen tai pestävien kangasvaippojen käytön välillä ei ole tutkimuksissa löydetty eroja vaippaihottuman esiintyvyydessä.