Haimasyöpä - Klinik.fi

VALITUT OIREET (0)

Haimasyöpä

Päivitetty: 20.09.2018

Haimasyöpä on tuntemattomasta syystä johtuva sairaus, jossa haimakudoksen terveet solut muuttuvat pahanlaatuisiksi. Kyse on melko harvinaisesta syöpätyypistä, johon sairastuu vuosittain noin 17 henkilöä / 100 000 suomalaista kohti. Haimasyöpä todetaan usein vasta myöhäisvaiheessa, jolloin sen hoito on vaikeaa.

MILLOIN HOITOON?

Suositellaan jatkotutkimusta

Mikäli yllä kuvattuja oireita esiintyy (kuten jatkuvaa ylävatsakipua, selittämätöntä laihtumista tai ihon keltaisuutta), on hyvä hakeutua lääkärin arvioon.

Haimasyövän oireet ja tutkimukset

Haimasyövän oireet ovat hyvin yleisluonteisia, mistä johtuen haimasyöpä on vaikea todeta varhaisvaiheessa. Yleisimpiä ensioireita ovat mm. ylävatsakipu, selkäkipu ja laihtuminen. Taudin edetessä myös ihon keltaisuutta (sappinesteen kierron vaikeutuessa) tai suolen toiminnan muutoksia (kuten ripulia) voi esiintyä.

Haimasyövän tutkiminen alkaa lääkärin perustutkimuksella, johon kuuluu mm. vatsan palpaatio eli tunnustelu. Tarkempi diagnoosi tehdään kuvantamistutkimuksilla. Ylävatsan ultraääni eli kaikukuvaus, magneettikuvaus eli MRI tai TT-kuvaus eli tietokonetomografia ovat käytetyimpiä kuvantamistutkimuksia. Tarvittaessa haimasta voidaan ottaa myös kudosnäyte ohuen neulan avulla.

Haimasyöpää voidaan tarkastella myös CA 19-9 –nimisen merkkiaineen avulla, jonka taso voidaan mitata verikokeella. Merkkiainetta ei kuitenkaan käytetä osoittamaan haimasyöpää, vaan se soveltuu paremmin syövän seurantaan tai hoidon tehon osoittamiseen.

Haimasyövän hoito ja ennuste

Haimasyövän ennuste on valitettavan huono ja parantava hoito on haasteellista. Ensisijainen hoitomuoto on leikkaus, jossa pyritään poistamaan kaikki syöpäsolut haiman alueelta. Mikäli tähän päästään, parantumisennuste on selvästi parempi.

Tarvittaessa hoitoon voidaan lisätä myös sädehoito tai sytostaatti- eli solunsalpaajahoito. Jos leikkaus ei ole mahdollista tai suositeltavaa, voidaan hoitona käyttää pelkästään säde- tai solunsalpaajahoitoa.

Haimasyövän ehkäisy

Pitkittyneen haimatulehduksen, tupakoinnin sekä diabeteksen on epäilty altistavan haimasyövälle, mutta täyttä varmuutta asiasta ei ole. Näin ollen varmoja keinoja haimasyövän ehkäisyyn ei toistaiseksi tunneta.

Asiantuntijat

  • Muut
  • Lääkärit