Eturauhassyöpä - Klinik.fi

VALITUT OIREET (0)

Eturauhassyöpä

Päivitetty: 20.09.2018

Eturauhassyöpä on yleisin miesten syöpä Suomessa, johon sairastuu vuosittain noin 90 miestä / 100 000 suomalaista kohti. Eturauhassyöpä kehittyy useimmiten vasta vanhemmalla iällä: vain 5% sairastuneista on alle 60-vuotiaita.

MILLOIN HOITOON?

Suositellaan jatkotutkimusta

Toistuvat virtsaamisvaikeudet tai verivirtsaisuus (katso verta virtsassa) on aina aihe yleislääkärin tai urologin tutkimuksiin.

Eturauhassyövän oireet ja tutkiminen

Eturauhassyövän keskeisiä oireita ovat virtsaamisvaikeus, tiheävirtsaisuus ja rakon tyhjentämisen vaikeus. Nämä oireet ovat hyvin samankaltaisia verrattuna hyvänlaatuiseen eturauhasen liikakasvuun. Eturauhassyövässä oireet kuitenkin kehittyvät yleensä nopeammin verrattuna hyvänlaatuiseen liikakasvuun. Myös verivirtsaisuutta (katso verta virtsassa) voi eturauhassyövässä esiintyä.

Eturauhassyöpä todetaan lääkärin tutkimuksissa. Vastaanotolla suorittettavaan perustutkimukseen eturauhassyöpää epäiltäessä kuuluu mm. eturauhasen tunnustelu peräsuolen kautta. Lisäksi tutkimukseen kuuluu verikokeita, kuten eturauhasen tilasta kertovan PSA-arvon ja niin sanotun vapaan PSA-arvon mittaaminen. Virtsakokeita sekä eturauhasen ultraääntä eli kaikukuvausta tai eturauhasesta otettuja koepaloja voidaan myös käyttää taudin tarkemmassa tutkimisessa.

Eturauhassyövän hoito

Hoito riippuu mm. syövän luonteesta ja levinneisyydestä sekä henkilön yleiskunnosta. Mikäli hoidon ei odoteta parantavan ennustetta, pelkkä tilanteen säännöllinen seuranta voi riittää. Tarvittaessa hoitokeinoina voidaan käyttää leikkausta, sädehoitoa tai hormonihoitoa.

Eturauhassyöpä on luonteeltaan yksi hyvänlaatuisimmista syövistä, eikä hoidon jälkeen välttämättä tarvita säännöllistä seurantaa. Yleensä kuitenkin veren PSA-arvo tarkistetaan tietyin väliajoin, ja mikäli tasossa tapahtuu merkittävää kohoamista, hoitava lääkäri voi kysyä jatko-ohjeita esim. urologilta.

Korvaukset

Mahdolliseen eturauhassyövän lääkehoitoon on mahdollista saada Kelan 100 % lääkekorvattavuutta. Tällöin hoitava lääkäri voi tehdä tarvittaessa lääkärinlausunnon korvattavuuden hakemiseksi.

Eturauhassyövän ehkäisy

Väestätasolla tupakointi, lihavuus, vähäinen liikunta sekä runsas eläinrasvan käyttö lisäävät riskiä sairastua eturauhassyöpään. Vaikka varmaa tutkimusnäyttöä asiasta ei olekaan, voi tupakoinnin lopettamista, ylipainon välttämistä, liikunnan harrastamista, liiallisen eläinrasvan käytön vähentämistä ja D-vitamiinin säännöllistä käyttöä suositella myös eturauhassyövän ehkäisyyn. Ohjeita elämäntapamuutoksiin voi saada mm. ravitsemusterapeuteilta ja liikunnanohjaajilta.

Asiantuntijat

  • Muut
  • Lääkärit