Osteopaatti auttaa kehoa korjaamaan itse itseään - Klinik.fi

Osteopaatti auttaa kehoa korjaamaan itse itseään

Osteopaatti on terveydenhuoltoalan ammattilainen, joka tutkii ja hoitaa pääosin manuaalisesti asiakkaitaan. Osteopatiassa ei keskitytä vain oireeseen, vaan pyritään löytämään oireen taustalla oleva perimmäinen syy.

”Osteopatia on suht’ lempeä hoitomuoto, jossa mennään kehon ehdoilla. Se sopiikin kaikille vauvasta vaariin”, kertoo osteopaatti Jere Linja-aho Osteopatiaklinikka Jere Linja-ahosta.

”Keho on kokonaisuus, jonka kaikki osat ovat riippuvaisia toisistaan. Osteopaattinen hoito on keino, jolla edesautetaan kehoa hakemaan tasapainoa ja korjaamaan itseään. Mitä paremmin osteopaatti saa kropan liikkuvuutta ja toimintakykyä palautettua, sitä nopeammin vaivat paranevat.”

Yksilöllistä ja räätälöityä hoitoa asiakkaan tarpeiden mukaan

Osteopatiassa tutkitaan kehoa ja sen eri kudostasoja. Pyrkimyksenä on tunnistaa sekä arvioida asiakkaan rakenteellisia ja toiminnallisia liikehäiriöitä ja parantaa koko kehon liikettä. Lihasten rentouttamisen lisäksi tasapainotetaan tai rauhoitetaan hermostoa.

Hoito alkaa aina kattavalla haastattelulla, jossa lääketieteellisen historiaan tutustumisen lisäksi käydään läpi ihmisen vointia, elämäntilannetta ja etsitään mahdollisia syitä vaivoille.

Sen jälkeen tutkitaan ja tehdään sekä passiivista että aktiivista liikkeen tutkimista. Osteopaatti pyytää asiakasta tekemään tiettyjä liikkeitä kuten selän taivutuksia tai aktiivisesti liikuttamaan ylä- tai alaraajoja. Passiivisessa liikkeen tutkimisessa osteopaatti liikuttaa esimerkiksi yläraajaa tutkiakseen olkanivelen liikettä asiakkaan ollessa rentona.

”Meillä on käytössä hyvin paljon erilaisia tekniikoita ja lähestymistapoja. Tekniikoihin kuuluvat esimerkiksi lihaksia rentouttavat tai venyttävät pehmytkudostekniikat, manipulaatiotekniikat ja kevyillä rytmisillä liikkeillä tehtävät mobilisoivat eli artikuloivat tekniikat”, kertoo Suomen Osteopaattiliitto ry:n puheenjohtaja Laura Lee Kamppila.

Hoito voi keskittyä nestekierron parantamiseen, jolloin puhutaan nestekierrollisesta lähestymistavasta, käytössä voi olla biopsykososiaalinen lähestymistapa, johon liittyy myös asiakkaan ohjaamista enemmän tai hoito voi tapahtua neurologisen lähestymistavan mukaan, jolloin fokuksessa on enemmän ihmisen hermosto.

Käytännössä hoito on yhdistelmä eri lähestymistapoja.

“Hoito on aina asiakkaan mukaan räätälöityä ja yksilöllistä, ja siihen vaikuttaa esimerkiksi asiakkaan ikä ja kunto.”

Jo muutamasta hoitokerrasta apua

Akuutit kiputilat voivat lievittyä muutaman hoitokerran jälkeen, kun taas pidempiaikaisiin vaivoihin saatetaan tarvita jo useampia hoitoja.

”On hyvin yksilöllistä, miten kukin hoitoon reagoi”, Laura Lee Kamppila kertoo. “Tyypillisesti osteopatiassa ei ole pitkiä hoitojaksoja. Jo pienelläkin voidaan saada muutosta aikaan. Paljon riippuu siitä, mitä muuta elämässä on meneillään ja mitä vaivaa hoidetaan.”

”Korkealaatuisen neljän vuoden koulutuksen ansiosta osteopaatti osaa myös tunnistaa ne vaivat, joihin ei itse pysty vaikuttamaan. Velvollisuutemme on silloin ohjata asiakas muun hoidon pariin.”

Syy ja oire eivät aina kulje käsi kädessä

Moni hakee osteopaatilta apua erilaisiin vaivoihin tuki- ja liikuntaelimissä. Myös päänsärky, akuutit tai pitkittyneet kiputilat sekä stressi ja leikkausten jälkitilat saavat ottamaan yhteyttä osteopaattiin. Urheilijoiden parissa osteopatiasta on tullut yhä tavallisempaa.

Aina vaiva ei ole yksiselitteinen. Jere Linja-aho kertoo, etteivät syy ja oire välttämättä kulje käsi kädessä.

Siksi osteopatiassa ei keskitytä vain oireeseen, vaan pyritään löytämään oireen taustalla oleva perimmäinen syy. Esimerkiksi niska-hartia-alueen vaiva voi hyvinkin olla rintarangan ongelma.

”Pelkkä niskan käsittely ei siis välttämättä ratkaise ongelmaa. Vasta kun kehoa katsotaan laajemmin, ongelmaan saadaan helpotusta.”

Osteopaatin työ onkin eräänlaista salapoliisin työtä, jossa metsästetään vaivojen juurisyytä.

5 faktaa osteopatiasta

  1. Osteopatia on turvallinen hoitomuoto, joka sopii kaikille vauvasta vaariin

  2. Osteopaatit ovat Valviran rekisteröimiä terveydenhoitoalan ammattilaisia

  3. Osteopatiassa ei hoideta vain oiretta, vaan pyritään selvittämään vaivan todellinen syy

  4. Osteopatia tutkii ja hoitaa mm. lihaksia, niveliä ja sidekudoksia käsin

  5. Osteopaatti tarkastelee kehoa kokonaisuutena

 

Blogitekstin asiantuntijoina toimivat Osteopaatti Jere Linja-Aho sekä Suomen Osteopaattiliitto ry:n puheenjohtaja Laura Lee Kamppila.

Kuvan copyright Suomen Osteopaattiliitto Ry, kuva: Tailorframe