Apteekki tarjoaa terveydenhoidon lähipalvelua – ilman ajanvarausta - Klinik.fi

Apteekki tarjoaa terveydenhoidon lähipalvelua – ilman ajanvarausta

Apteekki on terveydenhoidon palvelu, johon pääsee helposti ja jonne ei tarvitse varata aikaa.

Tyypillisesti asiakkaat kysyvät neuvoa reseptilääkkeistä ja niiden käytöstä. Se onkin Salon Vanhan Apteekin apteekkarin Pekka Torniaisen mukaan viisasta, sillä apteekista löytyy paras ja laajin lääketieto. 

”Kun lääkäri tekee diagnoosin ja määrä reseptit, apteekissa me neuvomme miten lääke kannattaa ottaa, jotta siitä saa parhaan hyödyn irti.”

Vastauksia siltä kuuluisalta apteekin hyllyltä

Moni asiakas haluaa terveyshuoliinsa vastauksen heti, ilman viikkojen odotusaikaa. Apteekin puoleen käännytään etenkin erilaisten vilustumisten ja mahavaivojen kohdalla. 

Henkilökunnan tehtäväksi jää hahmotella, mistä oikeasti on kysymys ja selvittää, pitääkö asiakas ohjata lääkäriin vai riittääkö lepo kotona. 

”Sen päätteleminen, tarvitseeko asiakas lääkärin hoitoa, on usein hankalaa. Mutta esimerkiksi lääkkeiden sivuvaikutukset voidaan selvittää jo apteekissa.”

Toisinaan asiakas pitää ohjata välittömästi lääkäriin. 

”Jos asiakas esimerkiksi kärsii kuumotuksista raajoissa, on hyvä selvittää, ettei kyse ole mistään vakavammasta. Myös erilaiset silmävaivat ja pitkittyneet mahaongelmat on hyvä tutkituttaa lääkärillä.”

Vilustumiset eivät useimmiten vaadi lääkitystä

Näin flunssakauden alkaessa Torniainen muistuttaa, että vilustumiset eivät välttämättä vaadi mitään lääkitystä. Usein hän päätyykin ohjeistamaan oireen mukaista hoitoa kuten kuumaa juotavaa ja lepoa.

”Influenssaan auttaa vain ennalta otettu rokotus. Normaali flunssa taas on lähes aina viruksen aiheuttama, eikä viruksiin tehoa juuri mikään. Lääkkeitä kannattaa syödä ainoastaan, jos on reippaasti kuumetta tai lihaskipuja.”

Nuhaa ja tukkoisuutta voi yrittää lieventää nenäsumutteilla ja nenähuuhteilla. Korvakipuun saa pikaisen avun korvatipoilla.

Antibiootteihin Torniaisella on selvä kanta.

”Kaikki antibiootit sotkevat elimistöä enemmän tai vähemmän. On hyvä kokeilla ensin muita konsteja. Jollei parissa päivässä ala olo kohentua, on syytä lähteä lääkäriin!”

 

Faktaa apteekeista

  • Apteekki on lääkehoidon lähipalvelu. Suomessa on 800 toimipistettä, joihin tehdään 60 miljoonaa asiakaskäyntiä vuodessa.
  • Selvityksen mukaan apteekkien maksuton neuvonta itsehoitoon liittyvissä vaivoissa säästää yhteiskunnan ja terveydenhuollon kustannuksia 885 miljoonaa euroa vuodessa (Suomen Apteekkariliitto, Yliopiston Apteekki ja PricewaterhouseCoopers Oy, 2015)
  • Apteekkarit ovat toiminimiyrittäjiä, joille viranomainen myöntää toimiluvan. Suurin osa työstä koostuu asiakaspalvelusta kuten reseptilääkkeisiin liittyvästä neuvonnasta ja lääkkeiden yhteisvaikutusten tarkistamisesta.
  • Apteekissa työskentelee proviisoreiden lisäksi myös farmaseutteja ja lääketeknikkoja.