Verta siemennesteessä - Klinik.fi

VALITUT OIREET (1)

Verta siemennesteessä

Päivitetty: 20.09.2018

Verta siemennesteessä eli siemennesteen verisyys (hematospermia) tarkoittaa silmin erottuvaa verta siemensyöksyn yhteydessä. Vaivan yleisimpiä syitä ovat mm. eturauhasen tulehdus, edeltävät sukupuoli- ja virtsaelinten toimenpiteet, sukupuolitaudit ja verenohennuslääkkeet. Myös huomaamaton virtsaputken vamma seksuaalisen kanssakäymisen yhteydessä voi muuttaa siemennesteen veriseksi. Vaiva on suhteellisen yleinen ja ajoittaisena yleensä vaaraton, eikä sille useinkaan löydetä selvää syytä.

MILLOIN HOITOON?

Itsehoidollinen

Yksittäinen tai ajoittainen siemennesteen verisyys ei ole vaarallista, eikä se vaadi tarkempia tutkimuksia.

Suositellaan jatkotutkimusta

Lääkäriin on kuitenkin hyvä hakeutua, mikäli verta alkaa esiintyä siemennesteessä useammin. Tutkimukset ovat paikallaan myös silloin, jos esiintyy muita oireita (kuten alavatsakipua) tai epäilee sukupuolitaudin mahdollisuutta.

Siemennesteen verisyyden aiheuttajat ja tutkimukset

Useimmiten ohimenevälle siemennesteen verisyydelle ei löydy selkeää syytä, eikä muita oireita ole. Tällöin voi rauhassa jäädä seuraamaan, toistuuko vaiva.

Jo pieni vamma virtsaputkessa seksuaalisen kanssakäymisen yhteydessä voi aiheuttaa verta siemennesteessä. Tällöin muita oireita ei välttämättä ole ja vaiva menee nopeasti ohi. Myös eturauhasen tulehdus voi aiheuttaa siemennesteen verisyyttä. Tällöin esiintyy yleensä myös sukuelinten alueen tai alavatsan jomotusta tai tihentynyttä virtsaamistarvetta. Lisäksi tietyt sukupuolitaudit (kuten klamydia, tippuri ja genitaaliherpes) voivat aiheuttaa veren esiintymistä siemennesteessä. Tällöin taustalla on usein suojaamaton yhdyntä. Muina oireina voi olla mm. eritteen valumista virtsaputkesta tai kirvelyä virtsaamisen aikana.

Joskus siemennesteen verisyyden taustalla voi olla myös äskettäin tehty leikkaus tai toimenpide virtsaelinten alueelle (yleisimmin näytteenotto eli biopsia eturauhasen alueelta tai siemenjohtimen katkaisu sterilisaatioon liittyen). Myös verenohennuslääkitys (kuten varfariini) voi altistaa veriselle siemennesteelle. Joskus harvoin taustalta voi löytyä eturauhasen tai virtsateiden kasvain.

Siemennesteen verisyyden tarkempi tutkiminen tapahtuu yleislääkärin tai urologin vastaanotolla. Lääkärin perustutkimuksiin kuuluvat sukuelinten tarkastelu sekä eturauhasen tunnustelu peräaukon kautta. Joissakin tapauksissa virtsanäytteestä tai eturauhasen tilasta kertovasta verikokeesta (prostataspesifinen antigeeni eli PSA) voi olla hyötyä.

Pitkittyneissä ja toistuvissa tapauksissa siemennesteen verisyyden tarkempina tutkimuksina käytetään myös eturauhasen ultraäänitutkimusta tai virtsarakon tähystystä.

Siemennesteen verisyyden itsehoito

Yksittäinen tai harvoin toistuva siemennesteen verisyys ei vaadi erityistä hoitoa – usein jo tieto vaivan vaarattomuudesta auttaa.

Siemennesteen verisyyden hoito

Toistuva siemennesteen verisyys hoidetaan oireen aiheuttajan mukaan. Esimerkiksi klamydia ja tippuri on mahdollista hoitaa antibioottikuurilla. Eturauhastulehdus puolestaan hoidetaan usean viikon mittaisella antibiootti- tai tulehduskipulääkekuurilla.

Siemennesteen verisyyden ehkäisy

Sukupuolitaudeista mm. klamydia, tippuri ja genitaaliherpes voivat aiheuttaa veren ilmaantumista siemennesteeseen. Suojaamattoman seksin ja tilapäisten seksisuhteiden välttäminen sekä kondomin käyttö ehkäisevät sukupuolitaudeilta.

Muita näihin oireisiin liittyviä vaivoja

Asiantuntijat

  • Muut
  • Lääkärit

Muita näihin oireisiin liittyviä vaivoja