Rintasyöpä - Klinik.fi

VALITUT OIREET (0)

Rintasyöpä

Päivitetty: 20.09.2018

Rintasyöpä on Suomen yleisin naisten syöpä, johon sairastuu keskimäärin joka yhdeksäs nainen. Se on hyvin harvinainen alle 30-vuotiailla naisilla, mutta yleistyy vaihdevuosi-ikään saavuttaessa. Rintasyöpä voidaan jaotella useisiin eri alatyyppeihin.

MILLOIN HOITOON?

Suositellaan jatkotutkimusta

Vaikka suurin osa rinnasta havaituista kyhmyistä osoittautuu tarkemmissa tutkimuksissa viattomiksi, on kyhmy aina aihe hakeutua lääkärin tutkittavaksi. Lääkäriin on syytä hakeutua myös, mikäli toteaa muita yllä mainittuja oireita, kuten rinnan aristusta, verenvuotoa nännistä tai ihon vetäytymistä.

Rintasyövän oireet ja tutkiminen

Yleensä rintasyövän ensimmäinen oire on tunnettavissa oleva kyhmy rinnassa, joka on usein melko aristamaton ja voi olla kiinnittynyt alustaansa. Joskus myös kainalossa oleva kyhmy voi johdattaa rintasyövän jäljille. Muita rintasyöpään mahdollisesti viittaavia oireita ovat rinnan ihossa oleva sisäänvetäytymä, verenvuoto nännistä tai epämääräinen, kivulias tunne rintarauhasessa.

Rintasyövän toteaminen vaatii aina lääkärin tutkimuksen. Lääkärin suorittamaan perustutkimukseen kuuluu mm. rintojen ja kainaloiden palpointi eli tunnustelu. Mammografiakuvaus sekä rintojen ultraääni eli kaikukuvaus ovat yleisimpiä lisätutkimuksia. Erikoislääkäri voi ottaa ultraääniohjauksessa epäilyttävästä muutoksesta myös näytteen neulan avulla jatkotutkimuksia varten. Tarvittaessa voidaan rintoja tai laajempaa aluetta kuvantaa tarkemmin myös magneettikuvauksella.

Rintasyövän hoito, rintaleikkaus ja sädehoito

Rintasyöpä pyritään yleensä hoitamaan leikkauksella. Leikkaus voi olla säästävä tai rinta voidaan poistaa kokonaan – syövän laajuudesta ja kasvaimesta riippuen. Mikäli rinta päädytään poistamaan kokonaan, voidaan tilalle harkinnan mukaan muovata uusi rinta plastiikkakirurgisella leikkauksella.

Myös kainaloimusolmukkeiden poisto on yleistä. Kainaloimusolmukkeista otettavalla näytteellä voidaan tutkia myös mahdollista syövän levinneisyyttä.

Leikkauksen lisäksi ja ohella rintasyöpää voidaan hoitaa rinnan sädehoidolla, lääkehoidolla tai sytostaatti- eli solusalpaajahoidolla - syövän levinneisyydestä ja tilanteesta riippuen. Joskus hoitojen seurauksena voi olla yläraajan turvotusta, jota voidaan hoitaa esim. lymfaterapian keinoin.

Hoidon jälkeen alkavat säännölliset seurantakäynnit, jotka ovat yleensä ensimmäisen viiden vuoden ajan syöpätautien poliklinikalla. Tämän jälkeen hoitovastuu siirtyy tavallisesti perusterveydenhuoltoon eli esim. omalle terveyskeskuslääkärille. Seurannassa keskeistä ovat 1-2 vuoden välein tehtävät mammografiat.

Korvaukset

Osaan rintasyöpään liittyvistä lääkehoidoista on mahdollista saada 100 % lääkekorvattavuus Kelalta. Tällöin hoitava lääkäri voi tehdä lääkärinlausunnon korvattavuuden hakemiseksi.

Rintasyövän ehkäisy ja seulonnat

Vaikka ylipaino vaihdevuosi-iän jälkeen, runsas alkoholinkäyttö sekä pitkään jatkuva vaihdevuosioireiden hormonikorvaushoito lisäävätkin rintasyövän riskiä väestötasolla, ei yksittäisen ihmisen kohdalla ole yksiselitteisiä keinoja rintasyövän ennaltaehkäisyyn.

Sen sijaan rintasyövän ehkäisyn kulmakivi on naisille tehtävät seulonnat, joilla pyritään havaitsemaan piilevässä vaiheessa olevat rintasyöpäkasvaimet. Seulonta perustuu kahden vuoden välein suoritettavaan mammografiaan eli rinnoista otettaviin röntgenkuviin. Kuntien on järjestettävä maksuttomat rintasyöpäseulonnat kaikille 50-59-vuotiaille naisille ja niille 60-69-vuotiaille, jotka ovat syntyneet vuonna 1947 tai sen jälkeen.

Myös rintojen säännöllisellä omatarkkailulla on merkitystä rintasyövän mahdollisimman varhaisessa toteamisessa. Paras aika rintojen omaan tunnusteluun on noin viikko kuukautisten loppumisen jälkeen. Tutkimuksen ensimmäinen vaihe on rintojen tarkastelu peilin edessä kädet sivuilla ja ylös ojennettuina. Huomiota tulisi kiinnittää rintojen muotoon, ihon kuntoon sekä nännin tai ihon mahdollisiin sisäänvetäytymiin. Toisessa vaiheessa rinnat tunnustellaan järjestelmällisesti kämmenellä painellen; ensin rinnan puoleinen käsi vartalon myötäisesti, sitten sivulle vietynä ja lopuksi niskan taaksen laitettuna. Huomiota kiinnitetään mahdollisiin kyhmyihin, rinnan poikkeavaan arkuuteen sekä nännistä puristamalla mahdollisesti tulevaan eritteeseen.

Asiantuntijat

  • Muut
  • Lääkärit