Mammografia - Klinik.fi

VALITUT OIREET (0)

Mammografia

Päivitetty: 20.09.2018

Mammografia tarkoittaa naisen rintarauhasen tutkimista röntgenkuvauksella. Tutkimus suoritetaan erityisellä röntgenlaitteella, jonka röntgensäteet ovat normaalia röntgenlaitetta heikompia ja täten vaarattomampia. Suomessa järjestetään 50-69-vuotiaille naisille ilmainen mammografialla toteutettava rintasyövän seulonta, jossa rinnat tutkitaan säännöllisesti joka toinen vuosi.

Mammografia

Mammografia tehdään usein naisen rintarauhasesta löytyneen epäilyttävän kyhmyn luonteen selvittämiseksi ja rintasyövän poissulkemiseksi. Nämä ovatkin mammografian tärkeimmät käyttökohteet. Mammografia tehdään aina, kun rinnasta löytyy uusi tai epäilyttävä kyhmy.

Mammografian toteutus

Mammografia-tutkimukseen saattaa liittyä lieviä kipuja. Kuvauksen aikana tutkittava seisoo tai istuu. Kuvattava rinta asetetaan kahden läpinäkyvän levyn väliin ja puristetaan varovasti litteämmäksi, jotta rinnan ihonalaiset osat erottuvat röntgenkuvassa mahdollisimman hyvin. Kuvauksen toteutuksen aikana tulee olla liikkumatta, jotta kuvasta tulee mahdollisimman tarkka. Yleensä kuvataan tutkittavan molemmat rinnat. Koska mammografia-laitteen lähettämät röntgensäteet ovat matalamman energian säteitä kuin normaalissa röntgenlaitteessa, ei mammografiatutkimus ole vaarallinen, varsinkaan harvoin toistettuna. Ennen tutkimusta potilaan tärkeät kehonosat saatetaan kuitenkin suojata erityisillä suojaliiveillä, joista röntgensäteet eivät pääse läpi.

Mammografia ja lausunto

Mammografiatutkimus itsessään ei vaadi jälkihoitoa. Yleensä röntgenlääkäri antaa kuvasta lausunnon, joka lähetetään röntgenkuvan kanssa lähettävälle lääkärille. Jos kuvauksessa todetaan epäilyttävä kyhmy tai syövän mahdollisuutta ei voida sulkea pois, tehdään jatkotutkimuksina yleensä rintarauhasen ultraäänitutkimus ja kyhmystä otetaan ohutneulanäyte, jotta kyhmyn tarkka olemus saadaan selville.

Korvaukset

Kelan sairausvakuutus korvaa osan lääkärin määräämistä ja sairauden vuoksi tarpeellisista tutkimuksista. Korvausta suoritetaan vain tutkimuksesta, joka on tehty vuoden kuluessa määräyksen antamisesta. Lisätietoja korvauksen hakemisesta saa Kelasta. Suomessa toteutettava 50-69-vuotiaiden naisten säännöllinen mammografia-seulonta ja siihen liittyvät tarvittavat jatkotutkimukset ovat ilmaisia.