Rintaleikkaus - Klinik.fi

VALITUT OIREET (0)

Rintaleikkaus

Päivitetty: 20.09.2018

Rintaleikkaus on toimenpide, jossa rintarauhasen muotoa ja kokoa muutetaan kirurgisesti. Rintaleikkaus voi olla joko korjaava (eli rekonstruktiivinen) tai ulkonäköä kohentava (eli esteettinen). Yleisimpiä esteettisiä leikkauksia ovat rintojen suurennus, rintaimplantit sekä rintojen pienennysleikkaus. Rintaleikkaukset tekee plastiikkakirurgi, ja kyseessä onkin yksi yleisimmistä plastiikkakirurgisista toimenpiteistä.

Rintaleikkaus - rintojen suurennus ja rintojen pienennysleikkaus

Rintaleikkaus voi olla joko korjaava tai esteettinen leikkaus. Korjaavia eli rekonstruktiivisia leikkauksia tehdään mm. rintasyöpäleikkausten (katso rintasyöpä) jälkeen, kun koko rinta tai osia siitä on jouduttu poistamaan. Esteettisillä eli ulkonäköä kohentavilla leikkauksilla taas pyritään korjaamaan rintojen ulkonäköä. Tällaisia leikkauksia ovat mm. rintojen pienennysleikkaus tai rintojen suurennus. Rintaleikkaus voi kuitenkin olla aiheellinen myös, jos liian suuret rinnat aiheuttavat esim. selkä- ja niskavaivoja.

Korjaavista leikkauksista suurin osa tehdään julkisessa terveydenhuollossa. Lisäksi julkisin varoin hoidetaan myös liian suurten rintojen tai rintojen kasvun (myös miehillä) aiheuttamia haittoja. Tällöin yleislääkäri tai kirurgian erikoislääkäri voi arvioida hoidontarpeen ja tehdä lähetteen leikkaukseen. Puhtaasti esteettinen rintakirurgia tapahtuu yksityisessä terveydenhuollossa.

Rintaleikkauksen toteutus, korjaava ja esteettinen leikkaus

Rintaleikkaus tehdään yleensä yleisnukutuksessa. Joskus voidaan käyttää myös paikallispuudutusta, jos kyseessä on esim. pienehkö rasvansiirreleikkaus vain toiseen rintaan.

Korjaavassa rintaleikkauksessa pyritään muovaamaan poistetun rinnan tilalle toista rintarauhasta vastaava uusi rinta. Muovaamisessa voidaan käyttää omia kudoksia (kuten vatsasta otettua tai selästä käännettyä kielekettä), silikoniproteesia tai näiden yhdistelmää. Hyväennusteisessa rintasyövässä korjausleikkaus saattaa tulla kyseeseen jo rinnan poistoleikkauksen yhteydessä. Mikäli rinnan poiston lisäksi tarvitaan esim. sädehoitoja, korjausleikkaus suunnitellaan yleensä noin vuoden päähän hoidoista (ns. myöhäisrekonstruktio).

Rintojen pienennysleikkauksessa rinnoista poistetaan itse rintakudosta, rintojen alueen ihoa sekä ihon alla sijaitsevaa rasvaa, minkä jälkeen kirurgi muotoilee rinnan uudelleen. Miehillä poikkeava rintojen kasvu (ns. gynekomastia) voidaan hoitaa lievissä tapauksissa pelkän rasvaimun avulla.

Esteettisessä rintakirurgiassa rintoja muotoillaan mm. poistamalla ylimääräistä ihoa rintojen alueelta, siirtämällä rasvaa rintoihin tai kohottamalla niitä rintaimplanttien avulla. Rasvansiirreleikkauksessa rasva otetaan muualta (esimerkiksi vatsalta tai vyötäröltä) ja siirretään rintaan tai rintoihin. Yleensä rasvaa voidaan siirtää yhteen rintaan enimmillään noin 300 millilitraa yhden leikkauksen aikana. Silikonista valmistettu rintaimplantti puolestaan sijoitetaan yleensä lihaksen alle rinnan alaosiin tehdyn ihoviillon kautta. Leikkaustapa, kuten myös rintaimplantin koko sekä muoto, päätetään yhdessä leikkaavan plastiikkakirugin kanssa.

Rintaleikkauksen jälkeen, komplikaatiot ja jälkitarkastus

Rintaleikkauksen jälkeen mahdolliset ompeleet poistetaan yleensä noin viikon kuluttua leikkauksesta. Rinnat ovat usein turvonneet sekä pinkeän tuntuiset jopa muutaman kuukauden ajan. Hyvät tukiliivit helpottavat oireita. Liikuntaharrastuksista on hyvä pitää muutamien viikkojen tauko, leikkauksesta riippuen. Jos rintoihin on asetettu rintaimplantit tai niitä on muotoiltu uudelleen, lopullista muotoa voidaan arvioida vasta muutaman kuukauden kuluttua.

Plastiikkakirurgi tarkastaa yleensä rinnat ja hoitotuloksen noin puolen vuoden tai vuoden kuluttua rintaleikkauksesta (ns. jälkitarkastus).

Rintaleikkauksiin (kuten kaikkiin leikkauksiin) liittyy komplikaatioiden eli sivuvaikutusten mahdollisuus. Tällaisia voivat olla mm. erilaiset tulehdukset, verenvuodot tai rintojen kovettuminen eli kapselikontraktuura. Nykyisin komplikaatiot ovat kuitenkin melko harvinaisia. Plastiikkakirurgilta voi kysyä lisätietoja rintaleikkauksista ja niiden sivuvaikutuksista.

Korvaukset

Terveydellisen haitan vuoksi suoritettaviin rintaleikkauksiin (kuten rintojen pienennys) sekä näihin liittyviin lääkärikäynteihin on mahdollista saada osittaista Kela-korvausta yksityisen terveydenhuollon puolella.

Asiantuntijat

  • Muut
  • Lääkärit