Rintarauhasen kipu - Klinik.fi

VALITUT OIREET (3)

Rintarauhasen kipu

Päivitetty: 20.09.2018

Rintarauhasen kipu (mastalgia) tarkoittaa rintarauhasen alueella tuntuvaa arkuutta ja turvotusta. Yleensä vaiva johtuu kuukautiskiertoon liittyvästä hormonitason vaihtelusta, mutta myös rintatulehdus ja kasvaimet sekä kylkiluihin liittyvät syyt voivat aiheuttaa rintojen kipua. Kyse on hyvin yleisestä vaivasta, josta kärsii jossain vaiheessa elämäänsä suurin osa naisista.

MILLOIN HOITOON?

Itsehoidollinen

Jos rintarauhasen kipu liittyy selvästi kuukautiskiertoon, eikä kyseessä ole uusi ilmiö, oireita voi turvallisesti pyrkiä lievittämään itsehoidolla.

Suositellaan jatkotutkimusta

Mikäli rintarauhasen kipu on uusi oire ja siihen liittyy eritteen valumista nännistä tai ihon punoitusta ja kuumotusta, on syytä hakeutua lääkäriin. Lisäksi rinnassa tuntuva kyhmy vaatii aina tarkempia tutkimuksia. Myös lievempään rintojen arkuuteen ja turvotukseen kannattaa hakea apua, mikäli oire haittaa jokapäiväistä elämää.

Rintarauhasen kivun aiheuttajat ja tutkiminen

Rintarauhasen kipu eli rintojen arkuus ja turvotus voi olla toispuoleista tai molemminpuolista – samoin rintojen huomattavakin kokoero on normaalia, mikäli kyse ei ole uudesta ilmiöstä. Yleensä rintarauhasen kipu on hankalimmillaan kuukautiskierron loppupuolella, jolloin rinnat saattavat tuntua myös pinkeiltä. Noin neljäsosalla oireilevista naisista arkuus on kuitenkin jatkuvaa.

Rintatulehdus on yleensä imettävien naisten vaiva. Tällöin rinta punoittaa tarkkarajaisesti pieneltä alueelta ja on arka tai kipeä. Rajummassa tulehduksessa punoitus yleensä leviää, kuume nousee ja kipu lisääntyy. Tällöin koko rinta voi olla arka ja punoittava.

Rintarauhasen kipu voi heijastua myös kylkiluista. Tällöin kipu saattaa pahentua syvään hengittäessä tai yskiessä. Myös rintasyöpään voi liittyä rinnan arkuutta – tällöin kipu on tavallisesti toispuoleista ja jatkuvaa. Kipu on ensimmäinen oire noin 10 prosentissa rintasyöpätapauksista.

Rintarauhasen kivun syyn selvittäminen tapahtuu yleislääkärin tai gynekologin vastaanotolla. Lääkärin suorittamaan perustutkimukseen kuuluu rintojen tarkastelu ja systemaattinen tunnustelu. Lisäksi lääkäri tunnustelee kainalon alueen mahdollisten suurentuneiden imusolmukkeiden varalta sekä tarkastaa, aristavatko kylkiluut ja rintalasta. Tarvittaessa jatkotutkimuksena voidaan käyttää rintojen röntgen-kuvausta eli mammografiaa sekä ultraäänitutkimusta.

Rintarauhasen kivun itsehoito

Rintojen arkuus on yleensä vaaraton, mutta kiusallinen oire. Kipua voi yrittää helpottaa käyttämällä rintoja hyvin tukevia liivejä. Lisäksi apteekeista on saatavilla ilman reseptiä tulehduskipulääkkeitä (kuten ibuprofeenia tai ketoprofeenia) ja parasetamolia, joita voi kokeilla muutaman päivän kuureina. Yleensä kipulääkityksen antama helpotus oireisiin jää kuitenkin melko vähäiseksi.

Rintarauhasen kivun asiantuntijahoito

Mikäli rintarauhasen kipu tai arkuus häiritsee kovasti normaalia elämää, voi gynekologi tai yleislääkäri kirjoitaa reseptillä hormonihoitoa oireiden lievittämiseksi.

Rintarauhasen tulehduksen hoidosta: katso erillinen artikkeli rintatulehdus.

Rintarauhasen kivun ehkäisy

Rintojen arkuutta ja turvotusta voi yrittää ehkäistä välttämällä ylipainoa sekä vähentämällä suolaisen, mausteisen ja rasvaisen ruuan syömistä ennen kuukautisia. Myös liikunnalla on turvotusta vähentävä vaikutus - vinkkejä itselle sopivasta liikuntalajista saa mm. personal trainereilta ja fysioterapeuteilta.

Muita näihin oireisiin liittyviä vaivoja

Muita näihin oireisiin liittyviä vaivoja