Rintatulehdus - Klinik.fi

VALITUT OIREET (5)

Rintatulehdus

Päivitetty: 20.09.2018

Rintatulehdus eli rintarauhasen tulehdus on yleensä imettävien naisten vaiva. Sen aiheuttaa tavallisesti bakteeri. Myös maidon kulun tukkeutuminen rinnan tiehyissä voi aiheuttaa samankaltaisia oireita. Rintatulehduksesta kärsii noin 3-6 % imettävistä äideistä, mutta tulehdus on mahdollinen ilman imetystäkin.

MILLOIN HOITOON?

Itsehoidollinen

Imettävällä naisella lievä rintatulehdus on yleinen vaiva. Jos yleisvointi pysyy hyvänä eikä kuumetta ole, vaivaa voi turvallisesti lievittää itsehoidolla.

Suositellaan jatkotutkimusta

Jos itsehoito ei auta tai nousee kuumetta, on hyvä kääntyä lääkärin puoleen. Muilla kuin imettävillä naisilla rinnan kipu ja eritteen valuminen rinnasta on aina aihe lääkärikäyntiin.

Rintatulehduksen oireet ja tutkiminen

Lievän rintatulehduksen oireita ovat rinnan tarkkarajainen punoitus pieneltä alueelta, rinnan arkuus ja kipu. Rajummassa rintatulehduksessa punoitus yleensä leviää, kuume nousee ja kipu lisääntyy. Tällöin koko rinta voi olla arka ja punoittava. Jos tulehdus jatkuu pidempään, voi tulehduskohtaan syntyä tarkkarajainen, oman kapselin sisällä oleva paise.

Muilla kuin imettävillä naisilla voi rintatulehduksen yhteydessä esiintyä kipua sekä tulehduseritteen valumista rinnasta.

Rintatulehduksen osoittamiseksi ei yleensä tarvita verikokeita tai muitakaan tutkimuksia. Jos tulehdus uusiutuu tai se esiintyy imettämättömällä naisella, kuvataan rinnat usein röntgenkuvauksella (mammografia) tulehduksen rauhoituttua.

Rintatulehduksen itsehoito ja rinnan tyhjentäminen

Jos rintatulehdus on lievä eikä kuumetta esiinny, riittää rinnan kunnollinen ja säännöllinen tyhjentäminen hoidoksi. Suositeltavaa on imettää ensin kipeästä rinnasta. Tämä ei ole vauvalle vaarallista. Rinnan lämmittäminen esimerkiksi lämminvesipullon tai hiustenkuivaajan avulla voi auttaa rinnan tyhjentämisessä.

Kipua voi hoitaa apteekeista saatavilla itsehoitolääkkeillä. Suositeltavin valmiste on parasetamoli, jonka annos aikuisilla on 500 - 1000 mg korkeintaan kolme kertaa päivässä. Myös tulehduskipulääkkeitä (ibuprofeenia) voidaan käyttää, mutta tällöin on hyvä varmistaa apteekista lääkkeen sopivuus muiden sairauksien tai lääkitysten kanssa. Sekä parasetamoli että ibuprofeeni erittyvät vain hyvin pieninä määrinä äidinmaitoon, eivätkä aiheuta vaaraa vauvalle.

Rintatulehduksen asiantuntijahoito

Kuumeisessa rintatulehduksessa tai imettämättömällä naisella hoitona on antibioottikuuri suun kautta. Lääkekuurin kesto on noin kaksi viikkoa. Imettämistä ei kuitenkaan kannata tällöinkään lopettaa, vaan jatkaa imettämistä myös tulehtuneesta rinnasta. Tämä helpottaa mm. kipua sekä ehkäisee mahdollisen paiseen syntymistä. Lapselle tulehtuneesta rinnasta imemisestä ei ole mitään haittaa.

Jos tulehdus pitkittyy ja tulehduskohtaan on muodostunut paise, voi lääkäri avata sen. Tämä tapahtuu yleensä leikkaussalissa ja vaatii nukutuksen.

Rintatulehduksen ehkäisy

Bakteeri voi päästä rinnan sisään haavaumien tai ihorikon kautta. Ihon pitäminen hyvässä kunnossa sekä rintojen kunnollinen tyhjentäminen voivat estää rintatulehduksia. Neuvolasta saa ohjeita imetykseen sekä rintojen hoitoon imetyksen aikana. Muilla kuin imettävillä naisilla tulehdukset liittyvät usein tupakointiin. Apteekista saa itsehoitotuotteita rintojen ihon hoitoon sekä tupakoinnin lopettamisen tukemiseksi.

Muita näihin oireisiin liittyviä vaivoja

Muita näihin oireisiin liittyviä vaivoja