Penikkatauti tarkoittaa sääriluun vieressä tuntuvaa lihasten kiputilaa. Vaivan tyypillisin paikka on sääriluun sisäreunalla, mutta kipua voi esiintyä myös sääriluun päällä tai ulkoreunalla. Penikkataudin aiheuttajaa tai syytä ei varmuudella tiedetä. Penikkatauti on yleisin juoksijoilla, mutta sitä voi esiintyä myös mm. hyppylajeja harrastavilla sekä muilla liikuntaa harrastavilla.
MILLOIN HOITOON?
Itsehoidollinen
Penikkatauti on melko yleinen vaiva liikuntaa harrastavilla. Jos oire on kehittynyt hitaasti ja se liittyy selvästi rasitukseen, vaivaa voi lievittää itsehoidolla useidenkin viikkojen ajan.
Suositellaan jatkotutkimusta
Lääkäriin kannattaa hakeutua, jos itsehoidosta ei ole apua ja vaiva haittaa jokapäiväistä elämää.
Kiireellinen
Mikäli kipu ilmaantuu vamman seurauksena ja on erityisen kovaa, kyseessä saattaa olla tapaturmainen lihasaitio-oireyhtymä. Tällöin on tärkeää hakeutua lääkäriin välittömästi.
Penikkataudin oireet ja tutkiminen
Penikkataudin pääoire on kipu sääriluun sisäreunalla. Tyypillisimmin penikkatauti ilmaantuu aluksi rasituksen (esimerkiksi juoksulenkin) jälkeen, mutta vaivan pahentuessa kipu voi ilmaantua jo rasituksen aikana tai jopa levossa. Kipukohta on usein arka myös tunnusteltaessa ja joskus oireilevaan kohtaan saattaa muodostua jopa käsin tunnettavia pieniä patteja.
Yleensä penikkatauti on melko helppo todeta pelkkien oireiden perusteella, mutta pitkittyneet tilanteet saattavat vaatia käyntiä yleislääkärin, fysiatrin, ortopedin tai liikuntalääketieteen erikoislääkärin vastaanotolla. Lääkärin tutkimuksiin kuuluvat mm. jalan ja säären alueen tunnustelu ja liikkeiden tutkiminen. Lääkäri voi arvioida myös kävelyä sekä seisoma-asentoa. Yleensä kuvantamistutkimuksia ei tarvita, mutta röntgenkuvauksesta voi olla hyötyä muita syitä (kuten sääriluun murtumaa) poissuljettaessa.
Erityiset askelklinikat tekevät myös laajempia askel- ja alaraaja-analyysejä, joissa tutkitaan jalan toimintaa kävellessä tai juostessa.
Penikkataudin itsehoito
Penikkataudin ensimmäinen ja tärkein hoito on lepo, eli tauon pitäminen siitä liikuntalajista, joka vaivan on aiheuttanut. Jalan lihaksia voi edelleen venytellä varovaisesti ja myös kylmäpakkauksia voi kokeilla.
Apteekeista on saatavilla monenlaisia itsehoitolääkkeitä penikkataudin hoitoon. Parasetamoli auttaa kipuun hyvin, mutta sillä ei ole turvotusta poistavaa tai tulehdusreaktiota sammuttelevaa vaikutusta. Sen sijaan tulehduskipulääkkeet (kuten ibuprofeeni tai ketoprofeeni) suun kautta muutaman päivän kuureina ovat tehokkaita, kunhan valmisteiden sopivuus mahdollisten muiden lääkitysten ja perussairauksien kanssa on varmistettu. Myös paikallisvoiteita (diklofenaakki ja piroksikaami) voidaan käyttää kipukohtaa samalla keveästi hieromalla.
Penikkataudin asiantuntijahoito
Jos itsehoidolla ei saada vaivaan helpotusta, fysioterapeutti tai kiropraktikko voi kokeilla mm. eri fysikaalisia hoitoja. Moni on saanut apua myös hieronnasta.
Joskus harvoin, jos tilanne pitkittyy eikä lievity muilla hoidoilla, voidaan harkita myös leikkausta.
Penikkataudin ehkäisy
Penikkataudin syntyä voidaan ehkäistä hyvillä jalkineilla, keskivartalon lihaskunnon ylläpitämisellä sekä jalkojen mahdollisten virheasentojen korjaamisella.
Fysioterapeutti ja jalkaterapeutti voivat auttaa mm. virheasentojen korjaamisessa, jalkaterän toimintaa kohentavissa harjoitteissa sekä tarvittaessa sopivien tukipohjallisten hankkimisessa. Erityisillä askelklinikoilla alaraajojen toimintaa voidaan tutkia erityisen tarkasti.