Näärännäppy - Klinik.fi

VALITUT OIREET (5)

Näärännäppy

Päivitetty: 20.09.2018

Näärännäppy eli hordeolum tarkoittaa silmän ylä- tai alaluomen talirauhasen tulehdusta. Sen yleisin aiheuttaja on Staphylococcus aureus -bakteeri. Näärännäppy on yleisin lapsilla ja nuorilla aikuisilla, ja joskus se voi kehittyä luomirakkulaksi eli chalazioniksi.

MILLOIN HOITOON?

Itsehoidollinen

Mikäli oireet ovat lieviä eivätkä häiritse arkielämää, näärännäpyn oireita voi yrittää lievittää itsehoidolla.

Suositellaan jatkotutkimusta

Jos itsehoito ei tuota tulosta tai silmäluomi on hyvin turvonnut ja punoittava, on syytä hakeutua yleislääkärin tai silmälääkärin tutkittavaksi.

Näärännäpyn oireet ja toteaminen

Näärännäppy aiheuttaa äkillisesti alkanutta punoitusta ja turvotusta silmän ylä- tai alaluomessa. Turvonnut kohta voi olla kipeä tai arka esimerkiksi luomea koskettaessa tai silmää räpyttäessä. Joskus näärännäpyssä voi näkyä pieni finnimäinen pistekin, josta voi valua märkäistä eritettä tulehduksen merkkinä.

Mikäli punoituksen ja turvotuksen rauhoituttua silmäluomeen jää aristamaton pahkura, kyseessä on todennäköisesti luomirakkula.

Näärännäppy on yleensä helppo todeta omatoimisestikin. Myös vastaanotolla yleislääkärin tai silmälääkärin suorittama silmän ja luomien perustutkimus riittää ylensä näärännäpyn toteamiseksi.

Näärännäpyn itsehoito

Näärännäppy kypsyy yleensä muutamassa päivässä, ja tyhjenee tämän jälkeen itsestään. Vaivan korjaantumista voi yrittää nopeuttaa lämpöhoidolla, esim. pitämällä lämmintä vettä sisältävää pulloa näärännäpyn päällä. Sen sijaan näärännäppyä ei saa yrittää tyhjentää puristelemalla, koska tällöin tulehdus helposti leviää laajemmalle silmäluomeen.

Näärännäpyn hoito ja silmätipat

Mikäli itsehoito ei tuota tulosta, lääkäri voi kirjoittaa reseptillä antibioottia sisältäviä silmätippoja tai silmävoidetta, jota laitetaan tulehtuneeseen kohtaan useita kertoja päivässä. Joskus lääkäri saattaa myös avata tulehduskohdan neulalla, mutta tämä on harvinaisempaa.

Näärännäpyn ehkäisy

Mitään selkeää keinoa näärännäpyn ehkäisyyn ei tunneta. Tutkimusten mukaan kuivat silmät ja toistuvat silmätulehdukset voivat kuitenkin altistaa näärännäpyn kehittymiselle.

Muita näihin oireisiin liittyviä vaivoja

Muita näihin oireisiin liittyviä vaivoja