Kaulan imusolmuketulehdus lapsella tarkoittaa kaulan alueen tois- tai molemminpuolista imusolmukkeen tai imusolmukkeiden tulehdusta ja suurentumista. Viruksista tavallisimpia aiheuttajia ovat ylähengitystieinfektioita aiheuttavat adenovirukset, Ebstein-Barrin virus (EBV) ja sytomegalovirus (CMV). Myös bakteeritulehdukset voivat aiheuttaa kaulan alueen imusolmukkeiden suurenemista. Imusolmukesuurentuman taustalla on todella harvoin jokin pahanlaatuinen sairaus (kuten lymfooma), vaikka sen mahdollisuutta pelätäänkin melko usein. Yleensä imusolmukkeiden suurentuminen johtuu elimistön puolustusjärjestelmän toiminnan tehostumisesta hengitysteiden infektiota eli tulehdustilaa vastaan.
MILLOIN HOITOON?
Itsehoidollinen
Lääkäriin hakeutuminen ei ole tarpeellista, jos hyväkuntoisella (vaikkakin ehkä flunssaisella) lapsella todetaan hieman suurentunut tai suurentuneita, aristamattomia imusolmukkeita kaulalla, leukakulmissa, korvan takana tai takaraivon alaosassa.
Suositellaan jatkotutkimusta
Lääkäriin tulee hakeutua, jos kaulan imusolmuke kasvaa nopeasti usean senttimetrin kokoiseksi tai suurentuneita imusolmukkeita on todettavissa muualla kuin kaulalla (kuten soliskuopissa, kainaloissa tai nivusissa). Lääkärissä asiointia voidaan suositella myös, mikäli suurentunut imusolmuke huolestuttaa vanhempia tai lasta itseään.
Kiireellinen
Päivystyksellinen lääkärin arvio on tarpeen, jos lapsella on kuumetta ja kurkkukipua, hänen yleistilansa on huono ja suurentuneen imusolmukkeen päällä oleva iho punoittaa ja kuumottaa tai jos lapsella on lisäksi jatkuvaa yskimistä ja/tai selittämättömiä mustelmia.
Kaulan imusolmuketulehduksen oireet ja tutkiminen lapsella
Kaulan imusolmuketulehduksessa todetaan usein kaulan keskivaiheilla tai leukakulmassa selkeästi suurentunut, nopeasti kasvanut imusolmuke, jonka koko voi olla useita senttimetrejä. Selkeästi suurentuneen imusolmukkeen lähistollä tai toisella puolella kaulaa voi lisäksi olla tunnettavissa useampia hieman vähemmän suurentuneita imusolmukkeita. Selkeästi suurentunut imusolmuke on usein kosketusarka ja sen alueella oleva iho punoittaa ja kuumottaa.
Jos imusolmukesuurentuman on aiheuttanut ylähengitystieinfektio, lapsella on usein myös kuumetta ja kurkkukipua, joskus nuhaa tai yskää. Lapsi voi olla poikkeavan väsynyt ja pään kääntäminen suurentuneen imusolmukkeen suuntaan voi olla kivuliasta. Angiinaan eli Streptococcus pyogenes –bakteerin (A-ryhmän streptokokki) aiheuttamaan nielutulehdukseen liittyy usein myös molemminpuolinen leukakulmien imusolmukkeiden suureneminen. Bakteerin aiheuttaman infektion puolesta puhuvat imusolmukesuurentuman toispuoleisuus, aristus ja punoitus. Muita mahdollisia syitä voivat olla atyyppinen mykobakteeri-infektio, tuberkuloosi, toksoplasmoosi, jänisrutto tai kissanraapimatauti.
Hieman suurentuneet kaulan alueen imusolmukkeet ovat kooltaan yleensä 1-3 cm, ne ovat aristamattomia ja lähialueen iho on normaali. Imusolmukkeet eivät yleensä kasva seurannassa eivätkä aiheuta lapselle oireita, vaan ne pienenevät normaalisti muutamassa viikossa eikä jatkotutkimuksia yleensä tarvita.
Streptokokin aiheuttama nielutulehdus (angiina) todetaan nielusta ohuella tikulla otetusta näytteestä. Ebstein-Barrin viruksen aiheuttama mononukleoosi todetaan verikokeen avulla. Jos kyseessä on selvästi suurentunut ja tulehtunut imusolmuke, sen tutkimiseen tarvitaan usein kaulan ultraäänitutkimus ja verikokeita. Joskus harvoin suurentuneesta imusolmukkeesta voidaan ottaa koepalanäyte, jos tapauksessa on jotakin epätavallista tai herää epäily pahanlaatuisuudesta.
Kaulan imusolmuketulehduksen itsehoito lapsella
Jos hyväkuntoisella lapsella on hieman suurentunut tai suurentuneita imusolmukkeita kaulan alueella esimerkiksi flunssan jälkeen, niille ei tarvitse tehdä mitään. Tiheä suurentuneiden imusolmukkeiden mittaaminen ja kokeilu sormin voi ärsyttää imusolmukkeita ja siten pitkittää niiden itsestään tapahtuvaa normaalia pienenemistä. Tämän vuoksi tiheää suurentuneiden imusolmukkeiden tunnustelua olisi hyvä välttää.
Kaulan imusolmuketulehduksen asiantuntijahoito lapsella
Hieman suurentuneet, pehmeät, liikkuvat ja aristamattomat kaulan alueen imusolmukkeet eivät tarvitse erityistä hoitoa. Jos kyseessä on molemminpuoleinen leukakulman imusolmukkeiden suurentuminen ja nielunäytteessä on todettu A-ryhmän streptokokki, tilanne hoidetaan suun kautta otettavan antibioottikuurin avulla. Myös toispuoleinen, yleensä selvästi suurentunut imusolmuke saatetaan kuumeettomalla lapsella hoitaa suun kautta annosteltavan antibiootin avulla lääkärin arvion perusteella. Joissakin tilanteissa suonensisäinen antibioottihoito sairaalaoloissa voi tulla kyseeseen. Tällöin lapsen yleisvointi on usein huono, hänellä on korkea kuume, imusolmuke on suuri tai lääkärillä herää epäily imusolmukkeen märkäpesäkkeestä. Sairaalassa voidaan tehdä ultraäänitutkimus sekä muita tutkimuksia tarpeen mukaan harvinaisempien syiden tutkimiseksi tai poissulkemiseksi.